Política

Mas no ha decidit encara si farà la consulta del concert

El líder de CiU reconeix que la convocatòria dependrà de si necessita reforçar la posició de la Generalitat en la negociació amb Madrid

Al·lega que és prioritari convèncer el PSC i el PP

CiU no ha decidit si convocarà un referèndum sobre el concert econòmic en cas que governi. El seu candidat, Artur Mas, va reconèixer ahir que si no ha descartat ni confirmat la consulta és perquè només la farà si el govern necessita l'aval de la ciutadania en la negociació amb Madrid. Troba que dir-ho ara és “prematur”.

Per si fos necessària, CiU ha inclòs en el programa electoral l'aprovació d'una llei de consultes que vol evitar l'autorització prèvia de l'Estat que requereix tot referèndum. Un cop la llei de consultes ha quedat invalidada per la sentència del Tribunal Constitucional, la clau d'aquesta nova norma està en què no utilitzaria el cens electoral. Dificultats jurídiques al marge, a ningú no se li escapa que la federació s'hauria d'assegurar un suport massiu a les urnes a favor de la proposta per aconseguir l'objectiu perseguit: arribar enfortida en l'estira-i-arronsa amb Madrid.

Ara bé, Mas no té cap pressa per determinar si tira endavant la convocatòria o no. “El primer que faré és convèncer els partits catalans que no ho estan”, va recordar, en referència al PSC i al PP. I és que el presidenciable de CiU ja ha anunciat que, si és president de la Generalitat, una de les primeres coses que farà és reunir totes les forces en una cimera per consensuar com planteja la demanda a l'executiu espanyol.

La federació espera que els partits siguin receptius. Si no, tampoc no s'hi lligarà de mans. Tirarà pel dret el seu propòsit de posar el concert sobre la taula de La Moncloa el 2012. És a dir, després de les pròximes eleccions espanyoles. CiU aspira a condicionar el suport que potser necessitaran el PSOE o el PP per governar l'Estat a la consecució d'un nou finançament amb què Catalunya recapti i gestioni els seus impostos. Així ho va reiterar Mas en un nou acte sectorial sobre fiscalitat en què, de nou, va prometre moderació en les càrregues impositives en temps de crisi. Va admetre, però, que potser no podrà fer totes les rebaixes d'entrada i que dependrà de la situació que es trobin les arques de la Generalitat.

Fet l'intent d'estendre el consens pel concert entre els partits, CiU s'ha proposat teixir complicitats amb la societat civil per enfortir la reivindicació del govern. En aquesta línia, Artur Mas va convidar el sector jurídic a contribuir amb l'executiu a trobar el “camí jurídic” més recte per fer possible un nou pacte fiscal català. En un dinar amb 600 professionals de l'àmbit, el candidat de CiU va insistir que el concert cap a la Constitució espanyola, però va posar l'accent en la necessitat que es construeixi una “arquitectura jurídica” inqüestionable.

La via que ha previst la federació nacionalista inclou una reforma de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes que exclogui Catalunya del règim comú, d'una banda, i l'aprovació d'una llei ordinària de cessió de tributs a les corts espanyoles, de l'altra.

Depenent de com evolucioni la feina amb els altres partits farem una consulta sobre el concert econòmic o no
N'hi ha que fan una campanya basada en la divisió de la societat. Passen de puntetes per la realitat que estan deixant
[Als del PSC] no se'ls pot demanar un vot permanent a CiU, però aquest cop que ens facin confiança
Artur Mas
CANDIDAT DE CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.