Política

Montilla s'ho juga tot el 28-N i no repetirà com a candidat

Fa una crida a la mobilització per poder completar amb un altre i únic mandat allò que li ha quedat pendent

El PSC farà l'acte final de campanya al Palau Sant Jordi el dia 25, un dia abans que CiU

Sorpresa del candidat del PSC que, en l'equador de la campanya, va anunciar ahir que aquesta serà la segona i última vegada que es presenta com a presidenciable a la Generalitat. La promesa de Montilla, tot un cop d'efecte enmig de la cursa cap al 28-N, és també una crida al vot socialista per “fer el que queda pendent i el que convé a Catalunya”, aquest cop –demana– únicament amb un govern del PSC a la Generalitat. Montilla va instar a la mobilització per poder estar en un futur executiu “sense crosses”.

El compromís, fet en el Fòrum Primera Plana i reiterat fins a tres cops durant tota la jornada, sacseja el debat sobre la limitació de mandats, obert en campanya per Artur Mas, que és partidari de restar-n'hi tres, en cas d'arribar a la Generalitat. “La meva oferta és clara. Vull una segona legislatura, una més per mantenir el rumb de l'Estatut i la cohesió social, per fer, amb un govern compacte, reduït i sòlid, el que queda per fer”, va garantir Montilla.

Eternitzar-se

El candidat del PSC contraposa la seva oferta amb la de Mas i l'acusa de voler-se “eternitzar” si és president. “Em fa tristesa personal i democràtica de veure que, sense cap mena de rubor, es postula dotze anys sense cap mena de reserva cap a la voluntat democràtica”. Lluny d'entendre que l'anunci debilita el candidat, el partit defensava la seva claredat i la posaven com un exemple més de l'estratègia de campanya.

Més enllà de la confrontació amb l'adversari de CiU, l'anunci del també primer secretari del PSC suposa un tot o res per als comicis del 28-N. Si els socialistes es mantenen en la presidència de la Generalitat, Montilla hi romandrà quatre anys més, però el partit haurà de buscar el recanvi per als propers comicis, previstos per al 2014. Si, per contra, la formació passa a l'oposició, el procediment podria accelerar-se, ja que el candidat que el rellevés hauria de tenir visibilitat com a cap de l'oposició.

Montilla va insistir en el seu compromís en un acte a l'Hospitalet de Llobregat, davant un miler de persones, en què va confirmar que el míting final del PSC es farà dijous que ve al Palau Sant Jordi, el dia abans que ho faci CiU. Els socialistes es van veure obligats a rebel·lar-ho després que La Moncloa inclogués aquest escenari en l'agenda oficial de José Luis Rodríguez Zapatero. El Sant Jordi és un espai tan agraït com complicat, ja que les 16.000 persones que s'hi poden encabir en actes polítics requereixen un esforç de mobilització molt gran. El PSC no hi va des de l'any 2003, en una campanya per a les eleccions catalanes.

No al vot en blanc

A la segona ciutat de Catalunya, van acompanyar Montilla l'exministre de Treball i número tres per Barcelona, Celestino Corbacho, i l'expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell. Tots tres van fer una apel·lació als votants d'esquerres. La crida del candidat socialista es dirigia especialment a aquells que tenen pensat votar en blanc, que mantenen viva “la flama democràtica”. “Sé que esteu enfadats”, va afirmar el candidat i, després d'admetre que en els darrers quatre anys de govern “potser” no han “estat a l'altura”, els va demanar que triïn la papereta del PSC. “Si teniu el cor a l'esquerra, us demano que no voteu en blanc. No vull que deixem Catalunya en mans de la dreta”.

Centrats en l'eix esquerra-dreta, Borrell va arribar a comparar Montilla amb Obama i Mas amb Cameron.

Vull una segona legislatura, una més per mantenirel rumb de l'Estatut i la cohesió, per fer el que queda per fer
Si teniu el cor a l'esquerra, us demano que no voteu en blanc. No vull que deixem Catalunya en mans de la dreta
Us convoco a omplir de gom a gom el proper dia 25 el Palau Sant Jordi de Barcelona
José Montilla
candidat del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.