Política

“La deriva de Mas fa impossible cap mena de relació amb CiU”

Al debat vam deixar en evidència la ruta oculta de Mas:
la independència
en sis o vuit anys” “Estic segura que el PP serà l'àrbitre de la política catalana” “El concert? La prioritat és la crisi. Després podríem parlar de millorar
el finançament” “Ja tenia previst parlar en castellà
a TV3 abans que ho fes Rivera. Defenso el bilingüisme molt abans que nasqués Ciutadans” “A diferència de C's, el PP no només parla sinó que aconsegueix. Som l'únic vot útil
pel bilingüisme” “El vídeo era un debat d'idees. La gent sap que
si hi ha un partit que pot regular
la immigració
és el PP”

Superat un còlic nefrític fa vint dies, “gaudint i aprenent” de la campanya, la primera dona candidata a la presidència de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho (Blanes, 1966), remarca les línies vermelles del projecte popular i es reivindica davant la pressió de Ciutadans. Sensible, dura i una mica contradictòria.

Amb quina sensació va sortir del debat de diumenge?

Amb una de molt positiva. El PP va demostrar que és partit de govern, que dóna solucions als problemes reals, especialment a la crisi, per ajudar els joves aturats, als emprenedors, abaixant impostos, modificant el marc laboral, reduint l'administració. Vam defensar una educació bilingüe i vam aconseguir que Mas evidenciés el seu programa ocult, que és una Catalunya independent en 6-8 anys. No va dir que no a la independència, va callar i el seu silenci significa que té un full de ruta secret.

Davant d'això, veu impossible un pacte o almenys aplanar la investidura de Mas?

Absolutament. El PP mai podria pactar amb un partit que vol trencar amb Espanya. Al debat es va visualitzar la bona entesa entre ERC i Mas, amb el referèndum i el concert econòmic, que és el primer pas per a la independència.

Així, descarta al 100% el pacte o creu que depenent de l'aritmètica tot és negociable?

Hi ha coses que no depenen mai de l'aritmètica. El meu programa electoral s'ha de respectar, i defenso una Catalunya constitucional, de llibertat, amb dues llengües a l'educació i a l'administració. Això és irrenunciable, i Mas vol una Catalunya nacionalista, amb una sola llengua i una sola bandera, ja no sé si amb la senyera o l'estelada. Crec que cada cop més amb l'estelada, i això fa impossible cap mena de relació amb CiU.

Tanquen també la porta al concert econòmic?

Durant temps, alguns han plantejat l'Estatut com la solució als problemes de Catalunya. Hem vist que els diners d'aquest model de finançament no han arribat, falten més de 2.700 milions en infraestructures, no s'han complert les disposicions addicionals i a més ha suposat la pujada d'impostos, de transmissions, de carburants... És a dir, tot ens ha sortit més car als catalans perquè el tripartit ha apujat impostos i no han arribat els diners que van prometre. La nostra prioritat és treure el país de la crisi i reduir l'atur a la meitat i després ens podríem posar a parlar d'un millor finançament, sense apujar impostos i amb equilibri territorial.

En algun moment del debat, va semblar que anava a remolc de Rivera, com quan va parlar en castellà. Per què ho va fer si no ho havia fet mai a TV3?

Primer, perquè és el primer cop que em presentava a un debat com a candidata a la presidència. No havia passat abans. I segon, ja havia pensat a parlar en castellà. Volia iniciar així el minut inicial dient que era la primera dona candidata a la Generalitat, però no va poder ser. Ho vaig fer com a mostra del bilingüisme que defenso. I el defenso des de molt abans que aparegués Ciutadans. A diferència d'ells, som un partit que no només parla sinó que aconsegueix. Si a Catalunya s'ha obtingut que la llengua vehicular a l'educació sigui també el castellà, s'ha fet gràcies a l'Estatut constitucional que ha impulsat el PP. Si hem recorregut contra totes les lleis que sancionen els empresaris per retolar en castellà és gràcies a l'acció del PP. L'únic partit que de debò està garantint aquests èxits de bilingüisme integrador és el PP. Altres parlen, però no tenen acció de govern. Som el vot útil pel bilingüisme.

Veient el seu discurs sobre la immigració, amb alguns gestos i actituds del seu partit, ara faria alguna cosa diferent?

Intentaríem explicar arreu les nostres propostes. Sempre hem defensat una política d'immigració legal i ordenada, amb tots els drets i deures, que respecti els nostres valors constitucionals. I lligada a l'ocupació. De totes les propostes que hem fet, des de l'accés al padró de la policia fins a la possibilitat del dret de retorn, totes estan regulades en l'ordenament jurídic. El que ha fet el PP és denunciar el que no es compleix, i demanar que hem de tenir un discurs coherent i responsable, perquè mentre altres fan polítiques de papers per a tots i bonisme, nosaltres responem amb solucions.

No fa cap mena d'autocrítica? El cas del vídeo, per exemple.

L'autocrítica és necessària, però en el cas del vídeo si no hi hagués hagut els desajustos hauria estat millor... Simplement, era un debat d'idees i unes bombetes que representen llums són idees davant els problemes. Alguns han volgut interpretar altres coses. La qüestió de fons és que la gent sap que si hi ha un partit que pot regular la immigració legal és el PP.

Vostè ha dit alguna vegada que no acaben de ser un partit normalitzat a Catalunya i que no se'ls coneix realment. Després de dos anys de presidenta, creu que està revertint la situació?

Sí, la sensació és de més proximitat; que el Partit Popular pot decidir la política catalana, cada cop és més present. El Partit Popular pot ser a partir del 28-N el partit que decideixi la governabilitat. De fet, estic convençuda que el PP serà l'àrbitre de la política catalana. Per tant, el nostre programa està arribant als catalans.

Però si veu impossible pactar amb CiU, de quina manera pot ser decisiva?

Fent que es respecti un programa que defensa la llibertat, un model bilingüe real i una Catalunya sense sancions ni imposicions. Si garanteixo aquesta realitat i altres han de condicionar la seva política, és evident que podrem frenar una deriva independentista que si no hi som es farà amb majoria absoluta o amb un acord amb ERC.

En tot cas, ho haurien de fer des de l'oposició, o fora el Parlament, a través d'un tribunal...

A mi el que m'interessa és un pacte amb els catalans i que sàpiguen que si nosaltres decidim en els pròxims 4 anys hi haurà una Catalunya on els nens tindran un model educatiu com el que tenen els fills de Mas i Montilla, però a l'escola pública i concertada. Nosaltres diem el mateix en públic que en privat.

El fet que quedin gairebé sistemàticament fora dels consensos de país no els allunya d'aquesta normalitat?

Nooo... Allunya de la normalitat els que han volgut pactar acords d'exclusió, com el pacte del Tinell o com la signatura al notari. El PP, a diferència de CiU, el PSC, ERC o ICV, mai ha actuat així. Alguns aposten per l'exclusió i d'altres, per allò que ens uneix i no ens divideix.

Si no creixen en escons, el fet que Rajoy s'hagi implicat tant en la campanya el penalitzarà?

En absolut. La campanya la fem el PP de Catalunya, el president nacional va a totes les comunitats autònomes i on podem ser partit de govern.

Com porta la contradicció de ser del PP i ser mare soltera...

Amb la naturalitat que la família forma part de l'eix de la meva vida. L'educació del pare i la mare ha construït els principis que tinc. Una altre cosa és que la vida et porti per una sèrie de situacions, en què a més, en el meu cas, la política em treu molt de temps. El meu objectiu és crear una família de la mateixa manera que jo he estat educada, perquè crec que és el millor model de família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.