Política

Una decisió ‘in extremis'

La Junta Electoral Central va necessitar tres hores per ratificar el “no” de l'òrgan català

El vet definitiu va arribar gairebé a l'hora d'inici del debat cara a cara

La decisió de la Junta Electoral Central va arribar gairebé a l'hora que els dos candidats, Artur Mas i José Montilla, havien de traslladar-se als estudis de TV3 i estar preparats pel “sí” o pel “no” a la celebració del debat. Els membres d'aquesta institució –de la qual formen part vuit magistrats del Tribunal Suprem i cinc catedràtics en actiu de Dret o de Ciències Polítiques i Sociologia– no van fer pública la resolució fins a les 21.45 h, fet que va provocar un gran nerviosisme durant tota la tarda a les respectives seus dels candidats, que esperaven impacients un veredicte “totalment previsible”, segons van explicar fonts properes a l'òrgan, però que va necessitar tres hores de gestació en una zona del Congrés dels Diputats on durant la reunió no hi té accés ni la premsa ni el personal de la cambra.

Però, abans que la Junta Electoral Central ratifiqués el “no” rotund, es va viure una jornada maratoniana de documents que sortien de Barcelona cap a Madrid i viceversa perquè ni la Junta de Barcelona ni la Junta Electoral Central no tenien intenció de fer el primer pas per tombar el debat.

Ahir al vespre, la Junta de Barcelona, en lloc de decidir el recurs interposat per ERC, el PP i Ciutadans per exigir l'aturada del debat, va optar per elevar consultes a la junta superior, amb seu a Madrid. La Junta Electoral Central va recordar-li la llei –és a dir, quins són els impediments perquè se celebri el debat cara a cara–, però va deixar entreveure que no li semblava gens bé que se li passés la patata calenta. I a mig matí va emetre un comunicat a través del qual feia saber a l'òrgan català que calia una primera resolució perquè la seva feina de Madrid és respondre en segona instància.

Al migdia, i a corre-cuita, la Junta de Barcelona es va reunir durant una hora i mitja per acabar concloent que no hi hauria debat. En previsió que fos quina fos la decisió una de les dues parts presentaria recurs, la Junta Electoral Central va fixar una reunió a les 18.30 h. Però quan els dotze membres i el secretari –ahir faltava el magistrat del Suprem Luciano Varela– van asseure's per deliberar, es van trobar que faltaven els recursos de CiU i el PSC contra la decisió de l'òrgan territorial.

Així, tot i que habitualment la Junta Electoral Central mai no tomba decisions que es prenen a les circumscripcions, els membres de la institució es van trobar que no podien estudiar els arguments que pretenien rebatre les dues formacions implicades en el debat cara a cara. Com si no s'anés prou contra rellotge, a partir de les set de la tarda la reunió es va aturar en espera que arribessin les al·legacions d'ERC, el PP i Ciutadans a favor que es mantingués el vet al debat. Amb tot aquest embolic, la junta estatal va necessitar el doble de temps que la catalana per acabar dient el mateix, que no es pot permetre un debat a dos sense haver avisat amb cinc dies d'antelació. Al cap i a la fi ratificaven una directriu que la mateixa Junta Electoral Central va emetre el 1999. Des d'aquella data, la junta s'ha renovat en cada legislatura, però la distribució és la mateixa, vuit jutges escollits per sorteig en el Consell General del Poder Judicial i cinc catedràtics, dos proposats pel PSOE, dos pel PP i el tercer consensuat amb els grups minoritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona