Política

Montilla diu que la JEC i CiU han frustrat el debat

Deplora el “formalisme” de la junta i el “partidisme” de Mas amb el duel

CiU insisteix que volien el debat

José Montilla va repartir culpes entre la Junta Electoral Central i CiU del frustrat debat cara a cara amb Artur Mas a TV3. En una compareixença a Nicaragua –seu del PSC– tot just després que la JEC es pronunciés en contra del duel, Montilla deplorava “el formalisme” de l'òrgan judicial i denunciava que la resolució “no enforteix la democràcia ni ajuda la participació” del 28-N.

Però, en el terreny polític, va fer la federació i en concret el seu candidat responsable únic de la negativa. I en aquest cas, va “deplorar el –seu– partidisme”. Montilla va recordar que ha demanat un total de 23 vegades a Mas fer debats cara a cara i que, només després de proposar-ho en el darrer minut del debat de TV3, el candidat de CiU s'hi va avenir. “És un exemple d'arrogància i prepotència i és faltar a la veritat dir que la culpa és nostra, si hi ha un responsable és ell”, va dir.

El PSC té la intenció de presentar un recurs contenciós administratiu en contra de la decisió de la JEC. Malgrat que són conscients que no servirà per aquesta campanya electoral, creuen que pot servir amb vista al futur.

Concert el 2004

Montilla, que pensa que el fet que no s'hagi fet el debat el perjudica, va dir que el duel hauria servit per contraposar les propostes del PSC i CiU en economia, infraestructures o amb la relació entre Catalunya i Espanya –alguns dels blocs temàtics del debat cara a cara–. El candidat hauria recordat que el juny del 2004 Mas “ja va parlar del concert econòmic i mesos després hi va renunciar”. “És un conill que es treu del barret cada dos o tres anys”. En la darrera part, la dedicada a demanar el vot als ciutadans, Montilla també hauria fet una crida a la mobilització, subratllant “la importància que pot tenir un minut en la vida d'una persona i del país”.

Per la seva banda, el director de campanya de CiU, David Madí, va evitar atacar Montilla. “No és moment de retrets”, va assenyalar, en tota una declaració d'intencions. Madí va rebaixar el to i es va limitar a preguntar si el candidat del PSC ja era conscient dels impediments formals que sorgirien per celebrar el debat quan va l'hi va proposar a Mas. No va anar més enllà. “El PSC volia fer aquest debat. CiU també, sens dubte, però no ha pogut ser”, va lamentar. Decebut, Madí va subratllar que la JEC ha deixat “perplexos centenars de milers de ciutadans que esperaven que avui hi hagués el primer cara a cara” en trenta anys des del restabliment de la democràcia a Catalunya. Al matí, Mas no va dubtar a carregar amb força contra el presidenciable del PSC. El va culpar del fracàs que s'augurava: si Montilla s'hagués avingut abans a fer el debat en català fa “quinze dies” ja estaria fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona
política

El PSC proposa Núria Marín, Antoni Poveda i Alfons García com a senadors

barcelona