Política

La Catalunya d'avui

L'últim padró municipal va registrar 7,5 milions de persones

El nombre d'estrangers arriba a 1,2 milions

L'última taxa d'atur coneguda se situa en el 17,4%

Creix el nombre de prestacions socials

El 100% de les cases tenen televisió en color, i el 60% dels ciutadans, vehicle nou

Set milions i mig de catalans sabran a última hora d'avui el nom de la persona que governarà el país els propers quatre anys, o, si més no, el nom de la formació guanyadora de les eleccions i que estarà en disposició d'iniciar les converses per formar govern. Sigui qui sigui el president, aquest haurà de tenir present que liderarà un país polièdric, com ho demostra el retrat estadístic.

Una de les incògnites que posa damunt la taula el mapa de les xifres de la Catalunya del segle XXI és fins a quin punt estaran atents avui a les notícies electorals el milió llarg d'immigrants que viuen i treballen al país –ergo catalans– però que no tenen dret al vot. Les urnes també resoldran la incògnita de fins a quin punt els polítics hauran estat capaços de captar l'atenció del 17% de població activa que viu en el desengany més absolut de l'atur. O fins a quin punt es mobilitzaran els joves –els famosos ni-ni, a qui escauria potser més una tercera negació, perquè ni treballen, ni estudien ni se senten atrets per la política–, o quin pes tindrà en el resultat final el 16% de població més gran de 65 anys, un col·lectiu cada cop amb més pes en la piràmide d'edat de la societat.

L'era del color

Sigui com sigui, aquell que no vulgui saber res de les eleccions ho farà de forma conscient i no per falta de mitjans, ja que les estadístiques afirmen que el 100% de les llars del país tenen aparell de televisió en color i la connexió a internet és una realitat creixent. Una exigència diferent és la que es pot tenir amb totes aquelles persones atrapades de ple en la crisi i que viuen capficades en la seva situació personal i, per tant, el compromís en el fet col·lectiu els queda lluny.

I no són poques perquè fins a un 53% de les llars afirmen que tenen algun tipus de problema per arribar a finals de mes. Aquesta dada topa amb l'estadística que dibuixa un país format i modern, una societat que s'aboca de ple a l'oci o que majoritàriament condueix un vehicle nou. És aquesta la Catalunya que haurà d'entomar el nou president, un país tan real com freda és l'estadística que el retrata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.