La participació és de 24,7% a la una del migdia
El conseller de Governació afirma que és una dada molt similar a la de fa quatre anys
La jornada electoral ha començat amb normalitat i amb el 99% de les meses constituïdes
La participació a les urnes fins la una del migdia ha estat del 24,7%, xifra que representa set dècimes menys que en les eleccions del 2006. Aquesta tònica s'ha repetit en la majoria de les demarcacions catalanes, on a excepció de Tarragona, ha disminuït entre 7 i 8 dècimes respecte les anteriors eleccions al Parlament. A la demarcació de Tarragona, la participació s'ha situat quatre dècimes per sobre de fa quatre anys, amb un 24,2%. “Ens movem ens uns índexs molts similars“ a les eleccions del 2006, ha afirmat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, en roda de premsa aquest migdia.
Ausàs ha confirmat aquest matí que la jornada electoral ha arrencat amb “normalitat“ i que cap a les deu del matí el 99% de les meses electorals s'havien constituït. Segons el conseller, només s'han registrat “petites anècdotes” a Barcelona i Badalona i a Lleida, municipi que no ha pogut estrenar plenament el sistema electrònic per uns problemes tècnics. En el cas de Barcelona, ha estat que s'ha trobat silicona en el pany del col·legi i a Badalona, que no hi havia subministrament elèctric.
En una compareixença, Ausàs també ha explicat que hi ha prop de 8.500 efectius policials que treballen per la seguretat, dels quals, més de 3.500 mossos d'esquadra formen part del desplegament específic electoral. Així mateix, ha concretat que hi ha prop de 5.000 representants de les administracions que també participen.
En total, estan cridades a les urnes 5.363.356 persones, 42.719 més que a la dels comicis de l'any 2006, per escollir els 135 diputats del Parlament. Pel que fa les meses electorals seran 286 menys que en les anteriors eleccions al Parlament. Els col·legis romandran oberts fins a les vuit del vespre, hora en què començarà el recompte dels vots.
Així, s'escolliran 85 diputats per Barcelona, 18 per Tarragona, 17 per Girona i 15 per Lleida. Pel que fa a la resta de regulació electoral, s'aplica la mateixa llei que a les eleccions legislatives al Congrés dels Diputats, és a dir, la llei orgànica del règim electoral general. Aquesta llei estableix el llindar del 3% dels vots vàlids emesos en la circumscripció corresponent com a percentatge mínim perquè les candidatures puguin obtenir representació parlamentària.
Per convertir els vots en escons s'aplica la fórmula d'Hondt. En una columna, s'ordenen de major a menor el nombre de vots obtinguts per cadascuna de les candidatures que hagin superat la barrera del 3 per cent del total de vots per circumscripció.
Seguidament i en columnes successives, es divideix el nombre de vots obtinguts per cada candidatura per 1, 2, 3, etcètera, fins al nombre d'escons en disputa. Els escons s'atribueixen a les candidatures que obtinguin els quocients més grans per ordre decreixent.
Més de 84.000 joves podran votar per primera vegada
De tots aquests, 84.107 joves podran votar per primer cop perquè en els darrers comicis -les eleccions al Parlament Europeu- encara no havien fet 18 anys. Per circumscripcions electorals, es tracta de 61.911 nous electors a Barcelona; 8.285 a Girona; 4.710 a Lleida; i 9.201 a Tarragona.
El Centre de Recollida d'Informació (CRI) està situat a l'Edifici de la Campana de Barcelona i hi treballaran 300 persones, mentre que a la resta de Catalunya seran 5.000 persones més de l'administració.
Un cop es tanquin les urnes, començarà el recompte, que es farà a través de tres sistemes: a través dels col·legis administrats electrònicament en set localitats (una per vegueria); per PDA, als municipis de més de 10.000 habitants; i per telèfon, en localitats de menys de 10.000 habitants. En total hi haurà 339 meses electròniques; 5.838 que transmetran la seva informació a través de PDA; i 1.855 més que ho faran per telèfon.
Una de les novetats de les eleccions d'aquest 28 de novembre és que més de 200 cecs podran votar en paperetes escrites en braille. Un equip d'experts de la Comissió de Braille espanyola va verificar fa unes setmanes totes les paperetes i va comprovar que eren equivalents a les impreses amb tinta. Cada votant registrat tindrà disponible a la seva mesa electoral les paperetes de totes les candidatures, cosa que els permetrà votar en secret.
Un cop verificades les peticions amb la Junta Electoral Central i les paperetes amb la comissió d'experts, els 'kits' amb tot el material explicatiu i el necessari per votar s'enviarà a les quatre juntes electorals provincials, que a la vegada ho enviaran als ajuntaments corresponents. Cada secretari municipal s'encarregarà de fer arribar el 'kit' a la mesa electoral corresponent. Allà, el dia 28 la persona cega es dirigirà a la seva mesa, demanarà el 'kit' i es dirigirà a una zona reservada per poder elegir la papereta que vulgui.