CiU irromp als feus dels socialistes
La federació s'imposa en una àrea metropolitana sacsejada pels efectes de la situació econòmica
Dobla els resultats del PSC en tots els barris de Barcelona, amb l'excepció de Nou Barris, i prepara el terreny per a les municipals
Els ho deia el nas. CiU preveia fer-se forta a les comarques barcelonines i, durant la campanya electoral, dirigents de la federació com ara Felip Puig i Oriol Pujol es van passejar a consciència per barris i mercats amb la intenció de fer-hi forat. El resultat ha avalat les previsions. Els nacionalistes han esquinçat les costures electorals i s'han imposat en feus tradicionals del PSC, i en el còmput global han guanyat vuit diputats en aquesta demarcació.
Els de Mas han desbancat els socialistes com a guanyadors en municipis que eren poc sospitosos de ser genèticament nacionalistes, com ara Badalona, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Esplugues, Gavà, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès o Sabadell i Terrassa, on el PSC i CiU van empatar fa quatre anys.
Els estralls de la crisi econòmica han perjudicat els socialistes en aquestes ciutats barcelonines i hi han afavorit l'ascens de la federació. Els d'Artur Mas han experimentat un creixement considerable en urbs del cinturó metropolità que semblaven pràcticament impenetrables per a CiU. La federació ha guanyat un 6% de vots respecte dels que va obtenir el 2006 a Cornellà, de què José Montilla havia estat alcalde. I aquest ascens s'ha produït de manera semblant en altres ciutats en què es continuen imposant els socialistes però en què la federació guanya terreny. CiU ha sumat un 5% de vots a l'Hospitalet de Llobregat, un 6% a Sant Adrià de Besòs, i un 5% a Santa Coloma de Gramenet, encara colpejada pels efectes del cas Pretòria.
No hi ha cap comarca del país en què el PSC hagi guanyat els comicis de diumenge. Els de José Montilla han perdut el primer lloc a les tres úniques comarques on tenia hegemonia: el Baix Llobregat (on CiU ha passat de tenir el 24% dels suports a tenir-n'hi el 32%), el Barcelonès (on la federació ha crescut del 27% a gairebé el 34%) i el Vallès Occidental (on ha passat del 29% al 36%).
A la ciutat de Barcelona, CiU ha vençut de manera fulminant: ha doblat el resultat del PSC i ha donat més força a les aspiracions de Xavier Trias de convertir-se en el pròxim alcalde de Barcelona després de les eleccions municipals de la primera vinent. Una condició indispensable, encara que no sigui l'única, perquè CiU s'acosti a un altre objectiu encara més ambiciós que també s'ha fitxat amb vista a la pròxima convocatòria electoral: obtenir la Diputació de Barcelona, eternament socialista. La federació ha vençut el PSC en tots els barris barcelonins amb una sola excepció, la de Nou Barris, on la força de Montilla s'ha mantingut primera, amb un 28% dels vots, seguida de ben a prop, però, d'una CiU que ha rebut el 25% de les paperetes.
Els candidats de CiU per Girona, Santi Vila, Tarragona, Josep Poblet, i Lleida, Albert Batalla, han esgarrapat dos escons més a les seves demarcacions. Tots han arribat al difícil llistó dels 9 escons, que la federació no havia aconseguit assolir des de mitjan dècada dels noranta amb el llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, com a màxim cap de cartell.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Barcelona 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Camp de Tarragona 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Comarques Gironines 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Penedès 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Maresme 30-11-2010, Pàgina 21
- El Punt. Vallès Occidental 30-11-2010, Pàgina 21
- Avui 30-11-2010, Pàgina 11