Política

Montilla plega

No prendrà possessió de l'escó i anuncia el congrés per a la tardor

Proposa Nadal com a president del grup parlamentari i Iceta de portaveu

El partit es conjura per obtenir bons resultats al maig

La comissió executiva del PSC no només va servir per analitzar la davallada fins a 28 diputats –n'han perdut nou–, la pitjor de la història, sinó també perquè José Montilla prengués les primeres decisions per iniciar el procés de renovació a què s'havia compromès la nit electoral. Després d'anunciar que no tornarà a aspirar a la primera secretaria –l'ocupa des del 2000–, Montilla tampoc no prendrà possessió del seu escó al Parlament, determinació que implica la renúncia a ser cap de l'oposició. “S'ha de fer un pas al costat”, va considerar.

Tres són els motius que l'han portat a prendre la decisió després de la desfeta a les urnes: que vol dedicar-se a la renovació del PSC i “a reconstruir una alternativa de govern”, i també hi ha una qüestió “d'exemplaritat personal”. L'escó de Montilla serà per a l'alcaldessa d'Olvan, Judit Carreras.

L'encarregat de pilotar la transició dels socialistes a la cambra catalana serà el conseller de Política Territorial en funcions, Joaquim Nadal, a qui Montilla va reconèixer “experiència” i que, de fet, és gairebé un expert a capitanejar situacions complicades. Ho va fer el 1995 quan es va presentar com a candidat de transició del PSC, i ho ha fet durant els dos tripartits fent de portaveu en moments en què hi havia diferències entre socis. El primer secretari el va proposar com a president del grup parlamentari, acompanyat de Miquel Iceta com a portaveu, noms que van ser aprovats per assentiment.

La decisió forma part de l'estratègia de Montilla de tutelar –amb els seus– el procés fins al congrés. En la transició, no hi té cap paper la consellera de Justícia en funcions, Montserrat Tura, malgrat fer tàndem amb el candidat. “Ser el dos o el tres no pressuposa res”, apuntava, negant que se la margini. Des del partit hi afegien que Tura tindrà joc –en tot cas secundari– quan es decideixin les comissions parlamentàries o la mesa de la cambra.

Ara, els comicis

El màxim òrgan del partit es reunirà a la tardor, en una data per concretar, segons es va acordar per unanimitat en l'executiva. Després de la desfeta en les eleccions al Parlament, el partit ara vol concentrar-se al màxim en els comicis del maig vinent, en què l'objectiu principal és evitar perdre places emblemàtiques com ara Barcelona. En la reunió d'ahir es van sentir veus de preocupació. Es van conjurar perquè no es produeixi cap efecte contagi en els comicis locals.

Les prioritats són, en aquest ordre: organitzar el PSC al Parlament, abordar les municipals i, finalment, organitzar el congrés. Serà d'aquest congrés que sortirà la nova cúpula dels socialistes, la qual decidirà si manté Nadal i Iceta al capdavant de l'acció a la cambra.

S'obre així un any molt llarg per a la cursa successòria en el PSC. En les travesses figuren els noms de Tura, representant del sector catalanista, però també el de Celestino Corbacho, afí al sector més proper al PSOE. “Jo no vinc a substituir ningú”, assegurava l'exministre la nit electoral. S'hi afegeix també el de la ministra de Defensa, Carme Chacón, que ha participat poc en la campanya i per tant està poc associada a la derrota socialista. A hores d'ara tot està obert, segons reconeixien des de la formació.

En l'executiva ningú no va mostrar la seva predisposició a la successió. Hi ha temps, i dir-ho aviat podria comportar el risc de cremar-se. Els possibles aspirants tindran quatre mesos, un cop es convoqui oficialment el congrés. No es tracta, segons alertaven des del partit, només de noms –tot i que també–, sinó que els socialistes han de redefinir el projecte per tornar a connectar amb les seves bases tradicionals.

Castells, absent

L'encara president de la Generalitat en funcions va anunciar les seves decisions en una executiva molt llarga, de les 10 del matí a dos quarts de tres de la tarda. Montilla havia parlat la nit abans dels resultats amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Com diumenge, en la trobada no hi va ser el conseller d'Economia en funcions, Antoni Castells. “Ve qui vol; si algú té coses més importants a fer...”, va etzibar Montilla. Des de la direcció dels socialistes, però, es reconeix el paper del conseller en campanya, malgrat haver-se exclòs per anar a les llistes.

En la reunió, va haver-hi intervencions de tots els membres, i damunt la taula hi havia un document intern amb el mapa de la caiguda electoral. Els socialistes van atribuir-la a les “causes profundes”, com ara la crisi econòmica. Però no com a motivació única, reconeixen que el segon govern tripartit i la sentència contra l'Estatut també els ha passat factura a les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.