Mas es posa en marxa
El futur president de la Generalitat enceta les reunions amb els partits per trobar vies d'entesa
José Montilla delega en Joaquim Nadal, que garanteix una actitud “constructiva”
dels partits
a col·laborar
En un primer gest eminentment simbòlic, el futur president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha decidit a exhibir voluntat de consens i d'obertura. Mas governarà sol, però necessita i buscarà el suport d'altres partits al Parlament, sobretot per eixamplar els consensos a l'hora d'emprendre accions importants per al país.
Ahir va encetar la tanda de reunions per localitzar vies d'entesa amb els líders de totes les forces. Com havia anunciat, i mana la cortesia parlamentària, el primer va ser el PSC, però Mas no es va reunir amb José Montilla. Van parlar per telèfon al matí, i es trobaran més endavant per fer el traspàs de poders, però el primer secretari dels socialistes catalans va voler delegar la representació del seu partit en Joaquim Nadal, que serà designat president del grup del PSC al Parlament mentre Montilla encarrila la crisi que ha explotat a Nicaragua després de la davallada històrica que van patir diumenge a les urnes. Es van veure a primera hora de la tarda a la cambra catalana.
“No serem com el PP al PSOE”, va avançar Nadal. L'encara conseller de Política Territorial va garantir que els socialistes exerciran una oposició “dura” i “rigorosa” però alhora “constructiva”. I així li ho va comunicar a Mas. Tots dos van trobar possibles vies de col·laboració en “temes de país”, en una reunió en què, segons fonts de la federació, va regnar la “cordialitat”. Però no van tancar cap acord concret. Mas tan sols pretén explorar, de moment, la predisposició dels partits per col·laborar amb el govern que es podria constituir abans d'acabar l'any.
CiU i el PSC s'han entès tradicionalment en la necessitat que s'endeguin infraestructures d'importància com el quart cinturó –una de les espines que ha dut clavades el tripartit al llarg de tota la legislatura per les divergències entre els socis– o la línia de molt alta tensió. En canvi, és més difícil que s'entenguin en algunes de les mesures que CiU preveu aplicar per fer front a la crisi, com ara la rebaixa dels impostos que va apujar el tripartit, o la supressió del tribut de successions i donacions; qüestions en què la federació està més a prop dels postulats del PP. Quant a la superació de l'atzucac nacional que ha provocat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, CiU podria tenir el suport d'ERC, amb el qual comparteix la reivindicació del concert econòmic.
La composició de la mesa del Parlament –que CiU vol que presideixi la socialcristiana Núria de Gispert–, les comissions i el ple d'investidura del nou president de la Generalitat no van ser el moll de l'os de la reunió. No serà Mas qui ho negociï directament, sinó Felip Puig i Josep Maria Pelegrí. I en l'absència del número dos d'UDC, serà el mateix Josep Antoni Duran i Lleida qui entri en l'estira-i-arronsa. Per part del PSC, se n'encarregaran Nadal i el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta. El PP ha confiat aquesta tasca a Jordi Cornet.
Abans de Nadal
Encara que els socialistes i els ecosocialistes van anunciar que hi votarien en contra durant la campanya electoral, CiU espera que Mas sigui investit president abans de Nadal, previsiblement en la segona votació per majoria simple, amb l'abstenció de la resta de grups, i dies després podria prendre possessió del càrrec. Però les converses encara han de començar. L'hemicicle es constituirà dies abans, amb tota probabilitat la mateixa setmana del 20 de desembre.
CiU aspira a tancar en els pròxims dies les reunions preliminars que van començar ahir i, en acabat, el líder de la federació compareixerà per fer-ne una valoració global. Avui Mas despatxarà amb la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i el secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Dijous al matí es reunirà amb el president d'ERC, Joan Puigcercós, i després s'espera que ho faci amb els caps de files de Solidaritat Catalana per la Independència, Joan Laporta, i de Ciutadans, Albert Rivera.
Al marge dels pactes puntuals que més endavant CiU pugui tancar amb uns i altres, Mas ja va anunciar durant la campanya que comptarà d'entrada amb tots els partits per impulsar el projecte estel·lar que l'ha acompanyat en la cursa cap a la presidència: el concert econòmic. Va garantir que una de les primeres coses que farà com a president serà convocar totes les forces a una cimera per dissenyar l'estratègia de la negociació, que CiU no plantejarà a Madrid fins al 2012, després de les pròximes eleccions espanyoles, en què espera poder condicionar el PSOE o el PP.
Més enllà del les forces polítiques, una de les conviccions de Mas és eixamplar al màxim les complicitats amb la societat civil per poder afrontar amb més garanties la crisi econòmica i nacional que viu Catalunya. Es vol guanyar el suport de sectors amplis abans de plantejar un nou pacte fiscal perquè Catalunya pugui recaptar i gestionar tots els seus impostos, però aquest no serà l'únic àmbit en què intentarà anar de bracet amb els representants de la ciutadania.
En la batalla contra l'atur i el fracàs escolar, també aspira a teixir consensos. El líder de CiU es va comprometre, d'una banda, a comptar amb els agents econòmics i socials per traçar conjuntament un pla de reactivació per fomentar l'ocupació. I de l'altra, fer una cimera amb la comunitat educativa per tancar un pla per incrementar l'èxit escolar.
Res d'això no arribarà, però, abans que el govern estigui en ple rendiment. Mas pretén imprimir un nou estil amb què evidentment es vol diferenciar de José Montilla però també de Jordi Pujol. Any nou, nous tarannàs.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 01-12-2010, Pàgina 10
- El Punt. Barcelona 01-12-2010, Pàgina 10
- El Punt. Camp de Tarragona 01-12-2010, Pàgina 10
- El Punt. Comarques Gironines 01-12-2010, Pàgina 12
- El Punt. Penedès 01-12-2010, Pàgina 10
- El Punt. Maresme 01-12-2010, Pàgina 10
- El Punt. Vallès Occidental 01-12-2010, Pàgina 10
- Avui 01-12-2010, Pàgina 4