Política

Esquerra cau dels òrgans de govern del nou Parlament

Els mals resultats porten ERC de presidir la cambra a no ser present ni tan sols a la mesa, si no és que pacta amb CiU

Els nacionalistes tenen quatre dels set llocs, incloent-hi la presidència

Esquerra ha passat de presidir el Parlament a quedar fins i tot fora de la mesa de la cambra, a causa dels mals resultats que va obtenir en les eleccions de diumenge. Només podria modificar aquesta situació una hipotètica abstenció dels republicans a la investidura d'Artur Mas, a canvi que CiU els cedís una plaça en l'òrgan de govern del legislatiu català. Però ni tan sols això, no és segur, perquè aleshores CiU hi perdria la majoria.

Aquest és només un exponent de com canviarà a partir d'ara la correlació de forces en la política catalana, que provocarà un efecte dòmino en totes les institucions que depenen del Parlament.

CiU disposarà d'una còmoda majoria a la mesa de la cambra, res a veure amb els equilibris en què ha viscut l'òrgan parlamentari durant els dos tripartits. De les set places de la mesa, quatre correspondran a CiU, entre les quals, la de la presidència. Com ja es va informar, el càrrec l'ocuparà la socialcristiana i exconsellera Núria de Gispert, que serà escollida el dia que es constitueixi la nova cambra. Previsiblement serà en un ple el 14 i 15 de desembre, tot i que formalment l'ha de convocar el president en funcions, José Montilla.

A més de la presidència, CiU ocuparà la vicepresidència primera i dues secretaries. La resta de places seran dues per al PSC i una per al PP com a tercera força política.

Els altres partits no tenen prou suport polític per entrar a la mesa. És el cas d'ICV-EUiA, el ja esmentat d'Esquerra, el de Solidaritat i el de Ciutadans, seguint l'ordre parlamentari. Tot i que encara no hi ha converses formals, els partits es repartiran a l'hemicicle aproximadament com en la legislatura anterior. Però aquesta vegada la bancada de CiU, com que passa de 48 a 62 diputats, serà molt més gran i entrarà clarament a la part esquerra de la cambra. Les formacions de l'antic tripartit reduiran espai, i en canvi el del PP també creixerà. A la part superior de l'hemicicle, coneguda en l'argot com “la muntanya”, s'hi situarà el grup mixt, format per Solidaritat i Ciutadans.

El futur president, Artur Mas, s'asseurà al banc del govern, però no on seien José Montilla i Pasqual Maragall, sinó al mateix escó que ocupava en el seu mandat Jordi Pujol. No és només per una qüestió simbòlica, sinó perquè el president sempre té lloc reservat a la butaca més pròxima a la bancada de la seva formació política.

Solidaritat i Ciutadans hauran de pactar com es reparteixen el grup mixt. Joan Laporta no podrà preguntar sempre en la sessió de control a Mas, ja que s'haurà de repartir les intervencions amb Albert Rivera. En principi Solidaritat i Ciutadans hauran de consensuar un reglament intern, i si no es posen d'acord decidirà la mesa; és a dir, CiU.

4
places de la mesa, amb la presidència, corresponen a CiU, 2 al PSC i 1 al PP.
7
places té la mesa, incloent-hi la presidència de la cambra, que ocuparà De Gispert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.