Els deures de CiU a Tarragona
Assolits els regionals, el futur govern demanarà el traspàs de l'aeroport, el port, la conca catalana de l'Ebre i les costes
El canvi obre interrogants sobre els plans territorials aprovats i les àrees residencials estratègiques
Entre les qüestions que el tripartit no ha afrontat, les que tenia tot just planificades o a mig endegar, i les que no agraden a CiU i per tant segur que canviaran de rumb, té molta feina per davant el futur nou govern de la Generalitat al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Només cal fer un cop d'ull, si més no, al programa electoral amb què la federació va concórrer a les eleccions de diumenge –criticat pel PSC en campanya, per cert, perquè era poc concret per al territori–, en què adquireix un seguit de compromisos i propostes que hauran de ser el seu full de ruta en els propers quatre anys (vegeu el gràfic).
Canvis i embranzides
CiU s'ha queixat en campanya de la discriminació del territori en el repartiment de recursos respecte a l'àrea metropolitana de Barcelona. D'entrada, doncs, s'hauria de notar un augment de les inversions i transferències al conjunt de la demarcació, en especial als municipis turístics o als pobles més petits, per als quals la federació vol definir models específics en la futura nova llei de finançament local. CiU, a més, ha dit que vol “racionalitzar” l'administració de la Generalitat a Barcelona però en conseqüència també arreu del territori, on se'n podria aprimar o redefinir l'estructura actual.
No són els únics canvis, en tot cas, que s'albiren amb el nou govern, ja que també s'obren interrogants sobre alguns plans i projectes ja aprovats, però que no acaben de fer el pes a CiU. És el cas, per exemple, del pla territorial parcial de les Terres de l'Ebre, i de les àrees residencials estratègiques –els polígons reservats a diversos municipis per construir-hi habitatges, tant públics com privats–, de les quals el programa nacionalista parla de “redefinir la funcionalitat”, conjuntament amb els altres actors implicats. El nou govern també ha de donar una empenta a qüestions pendents que no s'acaben de desencallar, com el Logis Ebre, la creació del parc natural de les muntanyes de Prades, els nous hospitals de Tarragona i Tortosa i les respectives ciutats judicials.
Transferències
Assolit, fa un parell de setmanes, l'acord per al traspàs dels serveis regionals, una de les primeres assignatures del nou govern serà assumir-ne la gestió, que s'ha compromès a millorar seguint els criteris del Pla Tren 2014 –proposat per l'Associació per a la Promoció del Transport Públic– i que també li permetrà crear una xarxa de rodalies pròpia com a mínim al Camp de Tarragona (tot i que el candidat convergent, Josep Poblet, ha parlat d'estendre'l també a les Terres de l'Ebre). Això sí, el Tramcamp podria quedar de moment al calaix –potser no la tramitació prèvia, però sí la dotació de recursos públics per endegar-lo–, mentre no millori el finançament català o se surti de la crisi. No es conformarà CiU, en tot cas, amb el traspàs dels trens interns. A l'esperat des de fa anys –i previst a l'Estatut– de l'aeroport de Reus, els convergents hi afegiran ara el de la gestió del port de Tarragona, si bé en una primera fase es conformaran a demanar canvis en la recentment aprovada llei de ports, que li ha tret força autonomia. Infraestructures a banda, CiU també demanarà el traspàs de la gestió de les costes, i mirarà de tancar-ne un altre d'històric: el del Museu Arqueològic de Tarragona.
Adéu a la dessalinitzadora
Un projecte que CiU ja ha dit que descartarà és el de la dessalinitzadora de Cunit, que de fet el tripartit ja tenia congelat per manca de diners. Els convergents no hi creuen perquè veuen la del Prat, ja en marxa, cara i poc eficient, i aposten el gros de la política hídrica a un transvasament del Roine, que de passada permeti girar full a la seva antiga proposta d'interconnectar xarxes per dur aigua de l'Ebre a Barcelona. Ara diuen que la descarten, tot i que al programa aposten per reclamar la gestió de la conca catalana de l'Ebre, i fer una “gestió global” de conques que optimitzi les xarxes.