CiU intentarà l'assalt definitiu a l'alcaldia d'Olot
El socialista Lluís Sacrest deixa l'alcaldia després de dotze anys i els convergents ho veuen com una gran oportunitat
És qui més llista farà a la Garrotxa
L'alcaldia d'Olot és el caramel més llaminer de les properes eleccions municipals a la comarca de la Garrotxa. I ho és per partida doble. Per una banda, l'alcalde dels tres últims mandats, Lluís Sacrest (PSC), no es torna a presentar i això, juntament amb el desgast lògic de dotze anys de govern socialista, obre les portes a un canvi d'aires a la direcció de can Joanetes, seu de l'Ajuntament.
Convergència i Unió, amb Josep Maria Corominas al capdavant, hi veu una oportunitat molt clara per recuperar una alcaldia que fins a l'arribada de Sacrest havia estat de les anomenades històricament convergents. El Partit dels Socialistes de Catalunya aposta per Josep Guix per mantenir aquesta alcaldia. El partit confia en un home conegut a la ciutat per la seva vinculació a Ràdio Olot, al programa de la pagesia Trenquem el Cuc, i a diverses entitats i també per la seva etapa a la direcció de l'IES la Garrotxa. També és molt conegut a les comarques gironines, a part pel programa de ràdio, que és un referent al camp gironí, per ser el director dels serveis territorials d'Agricultura de Girona, ara en funcions.
Per altra banda, hi ha en joc una part important del pastís electoral independentista i ambientalista, en aquest mandat capitalitzat bàsicament per Alternativa per la Garrotxa. A hores d'ara, aquest partit assembleari, que en les dues darreres convocatòries de comicis municipals ha computat vots per a Iniciativa per Catalunya- Verds, s'està replantejant la coalició. Ho ha de discernir la seva assemblea.
Solidaritat Catalana per la Independència i la Candidatura d'Unitats Popular (CUP) tenen previst entrar a l'escena municipalista d'Olot. La incògnita a hores d'ara és si ApG, Solidaritat i la CUP conformaran una coalició independentista o aniran per separat. Una altra incògnita és, si finalment ApG no va amb ICV, si aquest partit ecosocialista presentarà candidat o no. Si és així, seria lògic que ocupés l'u de la llista Llorenç Planagumà, actual portaveu del partit assembleari al govern d'Olot amb el PSC.
ERC ja ha confirmat l'actual portaveu Pere Gómez com a cap de llista a Olot, el qual ja està treballant en la confecció d'una llista renovada. Gómez ha deixat de ser el portaveu dels republicans al Consell Comarcal de la Garrotxa, en benefici de Josep Garcia, per dedicar-se de ple a aquesta tasca.
El Partit Popular tornarà a confiar en Joaquim de Trincheria per mantenir la cadira que té al consistori olotí. El partit intenta a hores d'ara fer llistes a altres municipis de la Garrotxa, com ara Sant Feliu de Pallerols, la Vall d'en Bas i Santa Pau. La Plataforma per Catalunya, per la seva banda, manté Moisès Font com a cap de llista a Olot i treballa en la renovació de la llista. A més, té la intenció de presentar-se a altres municipis garrotxins.
A la resta de la comarca. CiU vol recuperar les alcaldies de les Planes d'Hostoles, segurament amb Eduard Llorà al capdavant de la llista, Montagut i Oix, i mantenir les alcaldies que té. Mantindrà la majoria dels actuals alcaldes com a caps de llista, excepte a la Vall de Bianya, on Albert Busquets, per qüestions de feina, segurament no repetirà. Sí que ho faran alcaldes ja històrics com Joan Espona, de Sant Joan les Fonts, Miquel Calm, de la Vall d'en Bas, i Lluís Guinó, de Besalú.
El PSC vol fer el màxim de llistes. Als passats comicis municipals, va obtenir les alcaldies de les Preses i les Planes d'Hostoles, aquesta última sota sigles independents, i va tenir representació a Sant Feliu de Pallerols, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts i Tortellà. ERC treballa per fer el màxim de llistes i sobretot per mantenir l'alcaldia de Riudaura, i també per aconseguir els només 14 vots que el van apartar de la majoria absoluta a Santa Pau. Solidaritat per la Independència vol presentar-se a altres municipis garrotxins, sol o en coalició, tot i que no ha concretat on.