Relleu polític a Tarragona
El canvi de govern a la Generalitat farà que també es renovin càrrecs al Camp, com ara el de delegat, per al qual sona Quim Nin, i el de directors territorials
També es hi haurà substitucions a la presidència del port i al CAT
Quan tot és a punt perquè, aquest migdia, Artur Mas prengui possessió oficialment com a president de la Generalitat de Catalunya, s'estenen les travesses sobre la composició definitiva del futur govern, que avui probablement ja donarà a conèixer en la seva totalitat. A més d'aclarir incògnites, com ara el nombre de conselleries en què finalment s'organitzarà i les persones que les ocuparan –tot i que CiU ja ha dit que segur que es reduiran a onze o dotze–, de l'organització que faci pública dependrà també el futur d'un grapat de càrrecs territorials que hauran de substituir els que havia nomenat el tripartit.
Canvi a la delegació
El delegat del govern al Camp de Tarragona és l'únic càrrec, de fet, que designarà directament el president Mas, segurament en la primera reunió de govern dilluns vinent –per bé que tots els actuals delegats en funcions, com ara el tarragoní Xavier Sabaté, havien estat nomenats al seu dia pel Departament de Vicepresidència de Josep-Lluís Carod-Rovira–. Fins que no nomenin el nou delegat, Sabaté no cessarà del seu càrrec, que ocupa en funcions des que es van convocar les eleccions, malgrat que els darrers dies ja s'ha dedicat gairebé en exclusiva a la seva nova faceta de diputat. Sabaté, d'altra banda, serà un dels homes forts del PSC al Parlament, on va ser designat com a un dels portaveus adjunts. Amb ell, cessarà l'únic càrrec de confiança que té nomenat a la regió, l'actual cap de gabinet, Rut Troyano, que figura com a personal eventual. Tot i això, el nou govern ja ha dit que aprimarà l'administració i en reduirà càrrecs i organismes, amb la qual cosa possiblement revisi la situació d'un altre grup de persones contractades pel govern actual arreu del país, en règim de personal laboral, a les quals podria decidir de rescindir o no renovar el contracte.
Nin, el que més sona
Per rellevar Sabaté a Tarragona, CiU no ha fet oficial encara cap nom, tot i que molts apunten a un home de l'aparell del partit, el màxim dirigent de CDC al Camp, Quim Nin, també alcalde d'Albinyana i vicepresident de la Diputació. Tanmateix, ni que sigui per les quotes de poder a repartir amb UDC, que per primer cop ha decidit que ha de tenir algun delegat, no es pot descartar el número 2 de la darrera llista, el democratacristià tarragoní Carles Sala, que en aquest cas, però, hauria de renunciar al seu escó. Fonts de la federació s'han limitat a indicar que “hi pot haver sorpreses”, si bé la que està gairebé descartada és una altra possibilitat que s'havia rumorejat: que el mateix cap de llista, Josep Poblet, fos nomenat delegat. Poblet, que els primers dies també havia sonat, fins i tot com a conseller, en algunes travesses, ja ha reiterat que esgotarà el mandat com a president de la Diputació, amb la qual cosa quedarien del tot descartades l'una i l'altra opció. Aquest fet, per cert, fa impensable que hi hagi cap conseller de les comarques meridionals en el govern de Mas, la qual cosa provocarà un cert desequilibri territorial en aquest sentit, ja que sí que sonen amb força, en canvi, noms com el del lleidatà Josep M. Pelegrí i de la gironina Irene Rigau.
Els serveis territorials
A partir que es coneguin els consellers nous, s'entrarà en la fase més àmplia de la renovació, la que d'entrada ha de dur a rellevar els tretze directors territorials actuals, un per cada departament, nomenats sempre pels secretaris generals de cadascuna de les conselleries. Per a aquests càrrecs, de baix perfil polític malgrat que són els representants de cada departament al territori, no necessàriament es nomenen sempre afiliats al partit, ja que, a més, han de complir una condició inexcusable: cal que siguin funcionaris (de qualsevol administració), de cos A; o sigui, que han de ser com a mínim llicenciats universitaris. Malgrat que en la darrera legislatura a les Terres de l'Ebre es van nomenat alguns coordinadors per evitar el compliment del requisit, CiU ja ha dit que no utilitzarà ara aquest argúcia legal.
Igual que en el cas del delegat, tots els directors territorials actuals continuaran exercint el càrrec en funcions fins que el nou govern no els faci cessar o nomeni algú en el seu lloc –no és obligatori, de fet, que existeixi aquesta figura territorial per a cada conselleria, ja que les seves funcions les pot assumir el delegat, així que dependrà sempre del criteri que imposi el nou executiu–, en un procés que segurament no s'allargarà més d'una setmana o deu dies. Amb tot, els responsables actuals només fan serveis mínims des de fa dies, i ja es van acomiadar en el darrer consell de direcció territorial del Camp (la reunió que els agrupa), que es va fer la setmana passada. Tots tenen assegurada la feina, ja que tornaran ara a la seva antiga plaça a l'administració.