Hereu exalça el seu govern en ple debat intern al PSC
Sosté en una conferència que les polítiques dutes a terme en aquest mandat permetran a Barcelona encarar la sortida de la crisi
Posa l'accent en el discurs econòmic i social
Enmig d'un procés de primàries que manté el PSC en estat d'efervescència, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va aprofitar la conferència anual del Col·legi de Periodistes, celebrada ahir al vespre, per emfatitzar les seves aspiracions de continuar dirigint la ciutat. I en aquesta tessitura, on tota complicitat sempre és poca, va optar per fer una defensa abrandada de la tasca duta a terme pel govern municipal, repartint fins i tot elogis personalitzats a tots i cadascun dels seus integrants. Per Hereu, la feina feta és tan sòlida que ha posat les bases perquè Barcelona pugui afrontar la sortida de la crisi amb prou garanties d'èxit. “Ens en sortirem”, va repetir insistentment, en una llarga elocució que va tenir un notable transfons econòmic i social.
Des de bon principi, Hereu ja va deixar clar que no faria referències a les primàries –“avui sóc aquí en qualitat d'alcalde”– i que el seu discurs tindria caràcter de balanç, ja que era el darrer del present mandat. Després de reiterar que ser alcalde de Barcelona és la seva màxima aspiració política –“és una passió difícil de fer conviure amb altres circumstàncies”–, el batlle i ara contendent de Montserrat Tura va desglossar les principals actuacions dutes a terme aquests últims quatre anys en el camp de la millora de l'espai públic, les polítiques socials i de promoció econòmica, posant un especial èmfasi, però, en aquests dos últims àmbits. Per sustentar la seva arenga, i per donar-li un caràcter més d'estadista, va utilitzar nombrosos exemples i xifres, entre les quals dos gràfics sobre l'evolució del deute en sis grans ciutats de l'Estat i que revelen que mentre Barcelona el té sota control, a Madrid és un cavall desbocat. L'eterna comparació.
Conjuntura favorable
Res, però, és casual. Per Hereu aquesta conjuntura favorable en què es troba el consistori és fruit d'un govern “que ha estat a l'alçada de les expectatives”. “Estic absolutament orgullós de tots els seus membres. Són gent que ho ha donat tot i ha demostrat una gran tenacitat”, hi va afegir, abans de destacar, nom per nom, la tasca de tots els regidors. A tall d'anècdota, a Ramon García-Bragado encara el va citar com a regidor d'Urbanisme, tot i que l'han fet cessar d'aquestes responsabilitats, i va tenir un record per als dimitits Carles Martí i Itziar González. Va reconèixer també que el procés de la Diagonal va ser un error.
Després de llençar un advertiment al nou executiu català –“no admetré passos enrere”–, Hereu va reivindicar que Barcelona és una ciutat tradicionalment identificada “amb els valors de progrés” i va fer una crida que tant podria anar adreçada als barcelonins en abstracte, als militants del PSC o bé als adeptes a la seva candidatura: “Exigeixo i demano més autoestima”. La cursa ja ha començat.
Hereu demana a Mas que mantingui inversions
Llista de peticions i compromisos de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, al nou president de la Generalitat, en la seva primera trobada, segons informa Anna Ballbona. Trobada de “diàleg franc”, segons Hereu, i “reunió de treball i to molt correcte i encertat”, segons el portaveu del govern, Francesc Homs. Tot això, a pesar de la mar de fons electoral, de primàries i de municipals, en què bascula Hereu. Ara, d'aquí que totes les demandes de l'alcalde a Artur Mas es materialitzin, n'hi ha un bon tros, i més si tenim en compte l'altra mar de fons amb què conviuen tots els governs: la crisi i les retallades econòmiques.
Hereu va demanar a Mas que, “malgrat les dificultats econòmiques”, mantingui
“el compromís amb les grans infraestructures del transport públic”, com ara l'L9 o l'alta velocitat. Les mateixes garanties va reclamar per a “totes les polítiques socials, d'educació i sanitàries”.
“Sóc conscient que la Generalitat ha de fer l'anàlisi de les seves finances, però mai acceptarem que Barcelona sigui l'ajust”, va declarar. En relació amb la mare dels ous que és la tisorada econòmica, el portaveu de l'executiu va respondre que el govern es troba “en la fase d'analitzar i d'identificar la situació financera”. A partir d'aquí,
estudiaran els retalls.