Consultes sobiranistes
Gràcia engega la marató
Durant el cap de setmana, un màxim de 29 meses recullen la voluntat dels ciutadans en un esforç intensiu per captar vot anticipat
Els punts de recollida estaran oberts 24 hores en aquesta avantsala del 10 d'abril
“Això no és només una marató de vots sinó també de voluntaris”, va assegurar ahir Judit Valentines, que, juntament amb més de 300 persones, participa de forma desinteressada en l'organització de la marató de Gràcia que impulsa la plataforma Barcelona Decideix. Una iniciativa amb què es pretén captar el màxim de vot anticipat en un esforç intensiu durant el cap de setmana i amb vista a la celebració de la consulta barcelonina sobre la independència, prevista pel 10 d'abril i que tancarà la sèrie de votacions iniciades a Arenys de Munt el 2009. Però la dedicació de Valentines va molt més enllà i ja des del mes de desembre s'estén setmanalment de dijous a diumenge. “La idea de les consultes és fer pressió perquè s'acabi fent un referèndum vinculant i el poble pugui decidir, d'una vegada, sobre el seu futur”, va sentenciar.
Un total de 29 meses electorals repartides arreu del barri van recollir ahir des de les nou del matí fins a les dues de la matinada la voluntat dels ciutadans. Avui, les taules estaran obertes a partir de les 11 del matí fins a les sis de la tarda. En total, 24 hores de marató perquè tots aquells que vulguin participar hi puguin dir la seva. “He vingut perquè crec que la sobirania és l'única via, no podem caminar amb aquells que sempre ens posen traves. Jo crec que si ens agrupem i ens queixem alguna cosa aconseguirem”, va afirmar Júlia Vilamitjana, que malgrat el pas insegur dels seus 84 anys va voler exercir el dret a vot i es va apropar a la mesa palplantada a la plaça de la Vila, l'escenari preferit dels líders polítics que al llarg del matí van anar desfilant un darrere l'altre en una processó de suport a la plataforma organitzadora. Joan Carretero, líder de Reagrupament; Ramon Tremosa, eurodiputat per CDC, i Jordi Portabella, president del grup municipal d'ERC, van ser alguns dels que van fer-hi cap.
Amb tot, no tots els electors que ahir van dipositar els seus desitjos a la caixa dels designis col·lectius convergien amb el discurs sobiranista. “No vull la independència perquè la unió fa la força i perquè considero que hem de ser solidaris amb tothom i no només amb els catalans”, va sentenciar contundent Margarita Ontoria, tot just després de deixar caure la seva voluntat al fons de l'urna.
El formigueig de voluntaris, voleiant pels encontorns de les taules de votació i engavanyats amb petos de color groc, facilitava ahir la identificació dels punts de recollida. “Sap per què estem aquí avui?”, va preguntar Mercè Maduell a una parella d'avis perfectament empolainats de diumenge que passejaven pel carrer d'Astúries. “Oh, i tant! Però nosaltres ja hem votat”, replicava el duet. Una resposta que sonava a lletania atesa la quantitat de vianants que, en ser abordats, asseguraven haver participat en la primera jornada maratoniana.
Joan Lafarga, portaveu per Gràcia de Barcelona Decideix, es va mostrar optimista respecte dels resultats d'aquesta marató que se situa tot just a l'equador del procés de vot anticipat engegat amb la campanya de la Barceloneta. “La iniciativa compta amb l'adhesió d'un total de 57 entitats del barri”, va precisar. Amb tot, haurem d'esperar fins al vespre d'avui per conèixer les dades de participació definitives. Mentrestant, l'organització celebra a Sants Montjuïc, també aquest diumenge, el tret de sortida de la recta final del procés de consultes a Barcelona amb una jornada festiva que inclou xocolatada, concerts, jocs infantils i actuacions.