opinió
Alguna cosa no rutlla a l'Ajuntament
Qui segueixi una mica la política saltenca segurament estarà al cas de l'espectacle en què s'han convertit els plens municipals. Algú pensarà que el respecte i l'educació s'han perdut. I tindrà força raó. Algú pensarà que tot plegat és una representació teatral amb poca credibilitat. I sovint també és així. Però el principal problema al nostre Ajuntament és que no hi ha cultura democràtica. L'equip de govern, principal responsable de vetllar per un bon funcionament de la institució de tots els ciutadans de Salt, actua d'una forma despòtica. El govern del PSC-ERC, amb l'alcaldessa al capdavant, no ha entès què significa la pluralitat, no accepta la crítica política i la converteix en qüestió personal. Encara recordem l'escrit del portaveu d'ERC, carregat d'insults, difamacions i desqualificacions personals cap al fill adoptiu de la vila, per un article de crítica política a la revista La Farga. Altres mitjans de comunicació del poble han vist com des del govern saltenc se'ls pressiona per allò que publiquen. I és que la publicitat i la propaganda són bàsicament el que guia l'acció de govern. Al grup del PSC, sobretot, encara no se'l veu amb capacitat per governar el poble de Salt. El que sí que saben fer molt bé és campanya electoral. Ho van demostrar a les passades eleccions. I és el que continuen fent dos anys després. Però el que de veritat ens preocupa és l'amiguisme, el clientelisme i les promeses per quedar bé. Que les actuacions que es plantegen a Salt el primer que tenen en compte és la rendibilitat electoral i no el que en treu el poble a curt, mitjà o llarg termini.
Si la propaganda com a prioritat és un problema, no ho és menys el funcionament de l'Ajuntament. Fa la sensació que conceben la institució com una parcel·la de poder particular que s'ha de preservar i que tothom conspira per fer-los-en fora. Els grups que no estem al govern fem nosa. Tenim la sensació que desitjarien no haver d'aguantar que una vegada al mes ens puguem expressar lliurement en un ple municipal. El debat és absent. La informació, insuficient. S'aproven projectes importants sense buscar ni tenir en compte l'opinió de ningú més. S'ignoren les propostes que es fan i es vulneren els acords. Es menteix, es tergiversa la realitat i es manipula com a forma de funcionament habitual. L'equip de govern ha iniciat a Salt un frontisme entre els que estan amb ells i els que no, que automàticament els considera contraris. I aquesta actitud va més enllà dels polítics d'altres formacions. De fet s'estén a fora dels partits i entra a les entitats i associacions que no hi tenen res a veure. Tothom és sospitós de simpatitzar amb algun grup opositor, per coneixences, per haver discrepat en algun moment sobre alguna qüestió, etc. Aquesta preocupació de tenir controlat tot allò que es mou i perseguir la crítica ens recorda formes de caciquisme rural.
Però tot plegat podria ser diferent: podria ser que el govern municipal concebés l'Ajuntament com la casa de tots, que es tinguessin en compte les opinions de tothom i s'acceptés la discrepància. Es podria debatre sobre polítiques, sobre projectes,..., com a instrument per tenir una visió més àmplia i afinar millor en les actuacions que es tiren endavant. Podria haver-hi una participació real i honesta, sense imposicions, amb voluntat d'acord tot entenent que no sempre és possible. Amb un funcionament així continuaria havent-hi opinions contràries i critiques polítiques. Segur. Però tot plegat seria diferent, formaria part de la normalitat democràtica, tindria un altre to, més serenitat i segurament més consensos i acords.