Política

vallès occidental

ICV vol posar sostres solars a les indústries

Defensa que evitaria l'emissió de CO2, donaria servei elèctric a 29.000 llars i generaria 3.750 llocs de treball

La coalició ICV-EUiA va presentar ahir una de les primeres propostes electorals per aplicar a tots el municipis vallesans, però també per desenvolupar en clau comarcal: la instal·lació de captadors fotovoltaics en un 10% dels sostres de les indústries dels 135 polígons i dels centres comercials per generar 87.500 megawatts anuals d'energia neta i renovable per donar servei elèctric a 29.167 habitatges.

En dues rodes de premsa –a Terrassa i Sabadell– els candidats de la comarca, acompanyats pel secretari general de la formació, Joan Herrera, van explicar que aquesta mesura, batejada com a Solarvallès, serviria per evitar l'emissió de 31.500 tones de CO2 a l'any i l'equivalent a 51.625 barrils de petroli. Herrera va defensar que la proposta s'emmiralla en iniciatives que estan funcionant a Alemanya i els Estats Units i que s'ha de contextualitzar en un moment de crisi econòmica, d'encariment del preu del carburant i de qüestionament de l'energia nuclear. Segons els càlculs de la formació ecosocialista, la mesura suposaria deixar de gastar-se uns “6.000 milions d'euros en petroli”, a més de generar ocupació amb 3.750 llocs nous de treball.

El cost està calculat en uns 343 milions d'euros i en aquest punt la candidatura proposa aprofitar experiències de concertació entre el sector privat i públic amb agents econòmics, universitats, centres tecnològics i entitats financeres creant “un nou pacte per l'energia” que posi fi a la creació d'un tipus de consorci com els que estan funcionant de residus i d'ocupació, segons va explicar el candidat de Terrassa, Manel Pérez. La intenció seria que l'ens, que es podria concretar amb l'Agència Comarcal de l'Energia, busqués vies de finançament, com per exemple gestors que es responsabilitzessin de la seva implantació. Herrera també va destacar que en altres països també hi ha un lideratge privat perquè incrementen produccions reduint consums i costos i a la vegada generen electricitat sobrant per vendre a la xarxa sense que es perdi energia en les xarxes de distribució.

Amb tot, Herrera va admetre que cal un pas ferm del govern per eliminar les traves legals i “treure les barreres administratives” perquè les empreses puguin autogestionar-se i instal·lar plaques solars per al seu propi consum i per vendre a la xarxa la que no consumeixin. En aquest sentit l'ecosocialista es va comprometre a promoure un canvi legal i va acusar el govern de Zapatero de sucumbir “a les pressions indecents de les grans companyies elèctriques que temen perdre el monopoli”.

LA FRASE

Cal treure barreres administratives perquè les empreses puguin posar plaques fotovoltaiques
Joan Herrera
secretari general d'ICV


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.