Política

L'accident de Fukushima ja és comparable al de Txernòbil

El govern japonès eleva el sinistre de la central nuclear de 5 a 7, el màxim

La major part de la radiació prové del reactor 2

De moment ha alliberat a l'atmosfera un 10% del material contaminant escapat a Ucraïna

El Japó va augmentar ahir la gravetat de l'accident nuclear de Fukushima al nivell assolit per Txernòbil el 1986 a causa de les concentracions de radioactivitat a l'aire, malgrat que va insistir que hi ha diferències entre tots dos successos.

L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó (NISA) va indicar que ha elevat l'accident de la planta de Fukushima Daiichi del nivell 5 al 7 basant-se en l'anàlisi de les quantitats de materials radioactius que s'han alliberat al medi ambient des dels reactors 1, 2 i 3.

No obstant això, el portaveu de l'agència, Hidehiko Nishiyama, va destacar ahir que tots dos accidents tenen elements diferents i que les emissions a l'exterior de Fukushima equivalen fins a ara al 10% de les alliberades pel reactor 4 de Txernòbil (Ucraïna).

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) defineix el nivell 7 de gravetat en l'escala internacional nuclear i de successos radiològics (INES) com un accident que emet a l'atmosfera radiació superior a diverses desenes de milers de terabecquerel de iode radioactiu. La NISA va afirmar ahir que, després d'analitzar la informació disponible, estima que entre 370.000 i 630.000 terabecquerels de material radioactiu han estat emesos a l'aire des dels reactors 1, 2 i 3, mentre que els mesuraments no tenen en compte l'impacte de la contaminació en la terra o el mar.

El govern creu que una part considerable de la radiació prové de la unitat 2, la cambra de supressió de la qual, en la base del reactor, va quedar danyada el 15 de març passat per una explosió d'hidrogen, segons va informar ahir Kenkichi Hirose, assessor de l'executiu nipó.

Els nivells de radioactivitat van augmentar als voltants de Fukushima sobtadament els dies 15 i 16 de març, mentre que el govern va esperar al dia 18 de març per augmentar el nivell de gravetat d'accident de 4 a 5.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, que va negar ahir que s'hagi retardat deliberadament la decisió d'elevar la seriositat de l'accident, va afirmar que han esperat les “dades científiques” de l'Agència i la Comissió de Seguretat Nuclear, i va reiterar que, tot i que “encara no hi ha espai per a l'optimisme”, les emissions s'han reduït.

La premsa japonesa va destacar que les noves dades mostren que des dels primers dies les emissions ja s'aproximaven als estàndards que permeten fixar el màxim nivell de gravetat, i Greenpeace, per la seva banda, va criticar ahir que la decisió s'ha pres “lamentablement tard”.

El portaveu del govern nipó, Yukio Edano, va demanar perdó “als residents de Fukushima, al poble del Japó i a la comunitat internacional” pel desastre nuclear causat pel tsunami.

1

Anomalia. Exposició major als límits legals anuals d'una persona aliena. Problemes menors amb components de seguretat o pèrdua d'una font de radioactivitat de baixa intensitat.

2

Incident. Impacte en persones i medi ambient. Exposició d'una persona aliena a més de 10 mSv i exposició d'un treballador per sobre dels límits legals. Exemple: incident a Ascó.

3

Incident greu. Impacte en persones i medi ambient. Exposició de 10 o més vegades el límit legal anual per als treballadors i efectes no letals per radiació. Exemple: incident de Vandellòs.

4

Accident amb conseqüències locals. Alliberament menor de material radioactiu que pot requerir mesures de contraposició. Almenys una mort. Exemple: accident de Tokaimura.

5

Accident amb conseqüències àmplies. Alliberament limitat de material radioactiu. Diverses morts per radiació. Danys al nucli del reactor. Exemple: accident de Three Mile Island.

6

Accident seriós. Efectes per a persones i medi ambient. S'allibera material radioactiu que requereix una probable aplicació de mesures de contraposició. Exemple: desastre de Kixtim.

7

Accident major. Es produeix un major alliberament de material radioactiu que posa en risc la salut general i el medi ambient. Exemple: accidents de Txernòbil i de Fukushima I.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.