MANUEL BUSTOS
CANDIDAT DEL PSC A L'ALCALDIA DE SABADELL
“A Sabadell li cal un govern fort i sense picabaralles”
Bustos, alcalde des del 1999, augura una campanya encara més intensa que aleshores per explicar l'obra de govern i mobilitzar el vot socialista i l'indecís
El seu objectiu és recuperar la majoria absoluta i evitar un pacte de la resta de forces “per repartir-se el poder”
Entén que s'alenteixin les obres però no que es retallin serveis
Ha afrontat un mandat dur. Quatre grups de l'oposició no li han donat treva, però, malgrat això, ha estat productiu?
Crec que la prova la tenim fent, simplement, una passejada per la ciutat. Hi podem veure totes les grans transformacions fetes realitat. Nombrosos equipaments, nous serveis, un espai públic millorat i les grans infraestructures en marxa, com ara el metro i la ronda oest. Malgrat no haver tingut la col·laboració de la immensa majoria de l'oposició, que només ha posat entrebancs a molts projectes, la posició responsable del PP ha facilitat de vegades tirar endavant.
Ara, a banda de l'obra de govern feta, les administracions tindran menys recursos. És hora d'assolir l'excel·lència en la gestió i optimitzar serveis fins que es pugui tornar a invertir?
Fins ara, hem garantit la consolidació i el final dels projectes en marxa, però en tenim de nous. Després de centrar-nos en la banda est de la ciutat, ara serà el torn del flanc oest. Noves comunicacions, espais per generar activitat econòmica, fomentar la indústria... Sobretot cal crear ocupació. Més enllà de les competències, totes les administracions hi hem de col·laborar.
S'ha urbanitzat el parc empresarial de Sant Pau. El seu govern ha aconseguit dur-hi Ikea i ara és hora de les primeres indústries...
És una qüestió de confiança. Si l'economia, els bancs i les empreses la recuperen, tornarà a invertir-se per generar riquesa. Estarem preparats per acollir noves activitats, mentre que altres ciutats, per raons diverses, no han pogut fer projectes similars.
Altres candidats demanen més diàleg entre Sabadell i Terrassa. La seva aposta per coordinar els municipis de l'entorn de la B-30, amb presència de Terrassa, va en aquesta direcció?
Terrassa s'ha incorporat al projecte i el diàleg sempre ha existit. Fa temps que compartim la demanda del quart cinturó, mentre que altres partits s'hi oposen. Ara també el projecte de la B-30, després que aquests mateixos partits tampoc no confiessin que fos possible. Ara ho reconeixen, però quan ells arriben, nosaltres ja hem tornat, com sempre. La cooperació estratègica amb Terrassa en altres temes, com ara l'orbital ferroviària, l'arc metropolità o l'AMTU, ha estat permanent; altra cosa és la rivalitat esportiva, però aquest és un fet anecdòtic i simpàtic.
Serà la campanya més dura, quant a esforç, des del 1999, quan va arribar a l'alcaldia?
Pel que fa a intensitat, sí. Fins i tot superior. Estic emocionat en veure tantes persones que ens traslladen la seva confiança i el seu suport al nostre projecte. Però l'afrontem amb un discurs positiu, de balanç, amb una combinació entre gestió feta i noves perspectives de futur. No entrarem en el joc brut i les desqualificacions que hem patit durant els darrers quatre anys.
L'oposició li retreu que les sigles del PSC són poc visibles en la precampanya. És una manera de mostrar un projecte transversal, de ciutat, per mirar de recuperar la majoria absoluta del 2003?
Segurament tenen poques coses interessants a dir d'ells mateixos i han de parlar de mi. La nostra campanya no amagarà res, sinó que ho explicarem tot. Si ells només volen fixar-se en nosaltres, en el que dic i faig, i no en el que ells voldrien, és cosa seva. Les sigles hi són i es veuen.
Amb els ajustos pressupostaris a la Generalitat, se senten rumors d'un alentiment de les obres del metro. Pot passar?
Alguns sembla que ho desitgin, i d'altres treballem perquè no passi. És la diferència entre magnificar els problemes o afrontar-los en positiu. I els ciutadans hauran d'escollir entre aquestes dues maneres de fer.
S'ha oposat frontalment a la retallada sanitària al Parc Taulí.
Sóc coresponsable i lleial amb el govern de la Generalitat. Però igual que quan el senyor Mas es planta davant el govern de l'Estat té tot el meu suport, ara ha d'entendre que el govern de Sabadell digui que l'ajust de 14 milions al Parc Taulí és inacceptable. I estic segur que ho entén.
Quins són els reptes de Sabadell en el pròxim mandat?
Acabar el que està en curs, que és molt; enfortir el comerç i continuar reorientant l'economia cap a la indústria; consolidar-nos com a referents allà on ho som, com ara en el clúster de salut des del Parc Taulí; treballar per la cohesió social, pels que més ho necessiten i per l'educació, l'esport i la cultura. Sabadell, més que mai, necessita un govern fort, estable i no estar sotmesa a picabaralles constants o a un govern de suma dels que no han guanyat només per repartir-se el poder. Faré un esforç extraordinari perquè la gent sàpiga tot això.
Un hipotètic govern de l'actual oposició, entre idees divergents, aguantaria quatre anys?
No seré un alcalde presoner de minories desestabilitzadores. La prova la tenim amb el govern tripartit a la Generalitat. Després la ciutadania va votar en contra de la fórmula de govern, tot i la bona gestió feta. És una lliçó que hem d'aprendre tots els polítics.
L'endemà de les eleccions es mantindrà obert a acords amb tots els grups?
Sí, com sempre. Hem governat amb tothom, però ara tots han dit que no volen pactar amb nosaltres, de manera que potser tenen un pacte previ per repartir-se el govern si sumen. Però abans del 23-M hi haurà el 22-M, i espero que la ciutat parli. Si algú té més suport que nosaltres, ho respectaré, però de la mateixa manera que m'agradaria que la democràcia sigui respectada si som majoritaris.