Marcats pel pla urbanístic
Les candidatures tenen posicions divergents sobre el POUM, que ha condicionat el mandat i condicionarà la campanya. Els problemes d'Empuriabrava són l'altre tema estrella. Es presenten set llistes, dues de noves
El pla urbanístic municipal ha estat el tema més polèmic, amb diferència, a Castelló d'Empúries els últims quatre anys, i ja ho va ser en part de l'anterior etapa, la del 2003 al 2007. La tramitació d'aquest POUM ha acaparat les discussions més sonades entre govern i oposició, i ha omplert les planes dels diaris. Fins i tot va ser objecte de la intervenció de l'oficina antifrau, que va investigar, a instància de CiU i el PSC, l'actuació d'un regidor del PP, Julià Genovès, tot i que finalment ho va arxivar. Després de tot plegat, ara sembla que el planejament continuarà centrant l'atenció tant de la precampanya i la campanya electoral com, molt probablement, també del pròxim mandat. L'equip de govern actual (ERC, Entesa, el PP i una regidora declarada trànsfuga) va aprovar ara fa poc el text del POUM, que encara ha de ser ratificat per Urbanisme de Girona i que no agrada gens als dos grups actualment a l'oposició, ni al PSC ni a CiU, ni tampoc a la Unitat i Defensa d'Empuriabrava (UDEM). Hi ha diversos candidats a l'alcaldia que ja han avançat que canviaran aquest pla general si governen; per tant, caldrà veure primer què hi diu Urbanisme i, després, com queden els resultats electorals per saber si el debat s'atura aquí o continua.
Aquesta no és l'única qüestió, però, que l'Ajuntament de Castelló té sobre la taula. Les diverses problemàtiques que ha viscut Empuriabrava els últims anys estan entrant amb força en la precampanya electoral, Fins al punt que la UDEM, un grup nou, es presenta únicament per defensar els interessos de la marina. Això ha fet reaccionar també la resta de grups, que parlen de la necessitat de millorar la situació dels veïns i veïnes d'Empuriabrava, per por que la UDEM esgarrapi vots a tota la resta d'opcions. Sobretot, hi ha influït la preocupació que ha generat l'atermenament aplicat per Costes –pel qual s'està negociant amb l'Estat espanyol una solució que sembla complicada– i també la creació d'una societat que gestioni la marina.
Ajuntament amb dèficit
De grans projectes de futur i d'obres, ningú en parla en aquest moment a Castelló, en vista de com està la difícil situació econòmica de l'Ajuntament, que ha hagut de fer diversos plans de sanejament i que va tornar a tancar amb un dèficit molt important el 2010. Els alcaldables coincideixen que serà difícil gestionar la situació però que és prioritari resoldre-la. El que és clar és que condicionarà la despesa que pugui fer el govern entrant i les inversions que es podran tirar endavant a Castelló i Empuriabrava entre els anys 2011 i 2015.
Cares noves
Aquest cop, a Castelló es presenten set llistes electorals, dues més que en els comicis del maig del 2007. Les candidatures noves són la de Solidaritat, que encapçala Joan Cortada, i la d'UDEM, de Joan Augé. Caldrà veure com afectarà la repartició de vots l'entrada en joc de les dues incorporacions. Mentrestant, el PSC, que liderava el fins ara regidor Josep Rodà, ha desaparegut del panorama polític local i el substitueix una llista blanca socialista que encapçala Anicet Juncà, després de la retirada de Rodà. I encara hi ha més cares noves: Entesa ha canviat de candidat, i la cap de llista serà Montse Escutia, en comptes de Pere Iglésias. Sí que repeteixen com a alcaldables Salvi Güell, d'ERC, i Xavi Sanllehí, de CiU. Dependrà del resultat de cada un, però l'alcalde actual i l'exalcalde hauran de buscar molt probablement aliances per formar govern. La majoria de candidats no descarten ningú en concret, però exigeixen que els possibles pactes apareguin al programa. Pel que fa al PP, després de setmanes de discrepàncies internes de partit, finalment s'ha renovat la confiança en l'actual portaveu del PP a l'Ajuntament, Julià Genovès.
El transfuguisme
La majoria de caps de llista –estiguin al govern o no hi estiguin– coincideixen que no s'ha de repetir el cas de transfuguisme que també va col·locar Castelló a la primera plana dels diaris perquè tot l'Ajuntament va ser declarat trànsfuga per la comissió de transfuguisme de Madrid. Els partits no han posat cap obstacle als regidors implicats, i s'hi podran tornar a presentar.