Política

El PSC i CiU, rivals a l'alcaldia

Els socialistes es presenten amb ganes de mantenir l'alcaldia, i CiU la vol recuperar. Mentrestant, la resta de grups volen acabar amb aquesta bipolarització i ser una alternativa de govern. Els pactes seran la clau de tot

Els alcaldables a l'Escala són conscients que l'escenari polític més probable exigirà pactes per poder formar un govern estable. Ho assumeixen públicament i ningú no descarta res, però caldrà veure primer l'aritmètica i després la capacitat de cadascun a l'hora de buscar aliances. Hi influirà sobretot l'augment del nombre de regidors –que passarà de 13 a 17–, que crea incertesa sobre com afectarà el repartiment de vots. Hi ha qui defensa que ajuda les forces grans, però també sosté que és més barat aconseguir un regidor. El motiu d'aquest increment és que l'Escala ha superat els 10.000 habitants, la qual cosa, a més, ha suposat els últims anys i suposarà d'ara endavant un repte pel que fa a serveis, infraestructures i connexions viàries.

El candidat del PSC, Estanis Puig, i l'alcaldable de CiU, Mari Dubé, pugnen per l'alcaldia. El primer basa la campanya electoral en la defensa de l'obra de govern feta en aquests quatre anys i vol repetir mandat –sosté que serà l'últim– per acabar la feina començada el 2007. Mentrestant, a CiU, Mari Dubé s'ofereix com a alternativa a l'opció socialista i busca tornar CiU al govern, on havia estat fins al 2007, amb Josep Maria Guinart al capdavant. Precisament, la marxa de Guinart com a candidat obre un nou panorama a l'Escala, amb una majoria de cares noves, i només dos alcaldables que repeteixen.

ICV i ERC, alternatives

Per la seva banda, l'alcaldable d'ICV, Àngel Rodríguez, i el cap de llista de Junts per l'Escala, Xavier Ballesta, aposten obertament per ser l'alternativa a aquesta bipolarització de la política escalenca. Consideren que cal una tercera via a CiU i el PSC, que representen ells mateixos. Al mateix temps, cal tenir en compte que el PP es torna a presentar per intentar aconseguir la representació que no va poder obtenir el 2007, i que desapareix de la política local la candidatura d'Escalencs Independents, ja que la regidora actual ha decidit presentar-se a la llista del PSC, i la resta dels integrants han optat finalment per no presentar cap llista. Aquesta oferta política s'ha desintegrat quatre anys després de ser creada per Vicenç Folgado, que va morir a mig mandat.

Tots els candidats a l'alcaldia tenen clar que, amb la crisi, les prioritats per a la propera legislatura seran molt diferents de les que s'havien marcat fins ara. S'ha acabat el temps de les grans obres, expecte de les que estan pendents i tenen subvenció. Coincideixen en el fet que cal promoure l'activitat econòmica, sobretot la turística, per tornar a a crear llocs de treball. La despesa en temes assistencials i en temes socials, en un moment complicat, també forma part dels programes. D'altra banda, caldrà gestionar les finances de l'Ajuntament, que ha tancat amb superàvit.

Sense grans confrontacions

Aquest mandat s'ha caracteritzat pel fet que han estat quatre anys en què les discrepàncies entre govern (el PSC i ERC, primer, i el PSC i Escalencs Independents després) i oposició, CiU i ICV, sobretot, han estat cordials i serenes, sense grans conflictes. Les polèmiques més importants les han protagonitzades de manera aclaparadora el pàrquing subterrani de la plaça Catalunya, i que CiU volia a la plaça Nova, i també, tot i que en menor mesura, la biblioteca, que l'oposició va considerar que s'havia fet en un lloc equivocat perquè era massa petita. El proper mandat s'ha de resoldre la reforma de l'Alfolí de la Sal, l'ús de Can Masset i les obres de millora del nucli antic, que inclou la llei de barris.

En campanya, hi ha oferiments de col·laboració entre els grups per governar o per fer pinya en certs temes, i fins i tot un oferiment del PSC a la resta de partits per millorar la imatge de la política. Tot i això, en aquest mandat hi ha hagut força crítiques de l'oposició a la falta de diàleg del govern.

Més de 10.000 habitants
L'Escala ha superat els deu mil habitants, i això ha fet incrementar el nombre de regidors, que passaran dels 13 actuals als 17. Això, previsiblement, pot fer que el vot es reparteixi més.
LES CLAUS
Candidats.
Només dos alcaldables repeteixen a l'Escala: Estanis Puig, del PSC, i Àngel Rodríguez, d'ICV. CiU presenta Mari Dubé, per primer cop candidata, i el PP, Mercè Garriga, que s'estrena en política. ERC no fa llista i en el seu lloc ho fa Junts per l'Escala, que presenta Xavier Ballesta, en una candidatura marcadament independentista.
Una llista menys.
Desapareix del panorama polític la candidatura Escalencs Independents, que va promoure Vicenç Folgado en les últimes eleccions. Ara, la representant d'aquest partit, Maribel Calderón, ha optat per anar amb el PSC, amb el qual ha governat els últims anys. Per la seva banda, el PP, que no té representació, tornarà a provar d'entrar a l'ajuntament, amb Mercè Garriga com a alcaldable.
Estanis Puig
PSC
L'actual alcalde ha dit que és l'últim cop que es presenta. És llicenciat en història contemporània i filologia catalana.
Mari Dubé
CiU
És la primera vegada que es presenta, però ja havia estat regidora de CiU anteriorment, en l'etapa en què era alcalde Josep Maria Guinart.
Àngel Rodríguez
ICV
És regidor des de l'any 2003. Ha estat a l'oposició durant aquests dos mandats. Està vinculat al sector de la construcció.
Xavier Ballesta
Junts per l'Escala
Vinculat al món associatiu, és president del Centre Esportiu i Recreatiu. Té una empresa d'electricitat i és el primer cop que s'involucra en la política municipal.
Mercè Garriga
PP
Garriga, de 32 anys i empleada de banca, és la primera vegada que encapçala la llista del PP al municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.