Política

economia

Teià desconnecta el 6% dels fanals per estalviar en la factura

Es tracta d'una de les mesures de constricció apuntades pel full de ruta que pretén retornar l'equilibri pressupostari

El consistori rectifica i augmenta de tres a quatre els dies de recollida de la brossa

Teià continua estrenyent-se el cinturó. Primer va ser la retallada del capítol de personal, després va reduir la periodicitat de la recollida de brossa i va eliminar els llums de Nadal. Ara, seguint una de les directrius del pla de sanejament aprovat el gener passat, el govern municipal (CiU i ERC) ha optat per desconnectar 129 fanals (un 5,8% del total) per mirar de reduir la despesa en factura elèctrica.

“Hem mirat de buscar fanals que estiguin situats en zones no habitades i que no comportin problemes d'inseguretat”, explica l'alcalde del municipi, Josep Botey (CiU). Així doncs, el govern local ha optat per apagar 20 llums al camí del Cementiri, dotze al torrent Sant Berger, vuit al camí paral·lel a l'avinguda Kennedy, cinc al carrer Maria Mata Garriga i sis a la zona de la masia de Can Llaurador. D'altra banda, en punts de circulació ràpida de vehicles, com ara l'avinguda Massarosa –vial que connecta Teià i el Masnou–, es desconnecten de manera alterna la meitat dels fanals. Finalment, també s'apaguen 33 punts de llum al sector Rials-Garrofers i 25 balises de zona verda a la Solera.

“Es tracta d'una primera fase, esperem que no n'hi hagi d'haver una altra”, apunta el batlle teianenc, que no va assegurar que aquesta fos la darrera. Els fanals resten apagats de manera indefinida, sense data d'encesa. Tot i que representen el 5,8% dels punts de llum, no comportaran la disminució de la factura en la mateixa proporció ja que en la factura també s'hi inclou la il·luminació dels equipaments públics.

Més recollida

D'altra banda, el govern ha corregit el calendari de la recollida de residus urbans, que fa uns mesos va passar de sis dies per setmana a tres dies. La crisi social que aquesta reducció ha provocat en algunes zones del municipi ha motivat que el govern local hagi decidit incorporar un quart dia en determinats punts del municipi. Concretament, seran disset punts de recollida on el camió passarà també els dissabtes –fins fa poc hi passava només els dilluns, dimecres i divendres–. La gran majoria d'aquests punts són al centre urbà i a les entrades del municipi, i a les urbanitzacions es continuarà recollint la brossa tres cops a la setmana. “Hem hagut de rectificar perquè s'estava creant un conflicte”, comenta l'alcalde. La mesura, que s'aplica des del mes d'abril, costa uns 10.000 euros més al consistori. “En cap cas gastarem tant com quan es recollia durant sis dies a la setmana”, diu Botey.

Pressupost positiu

La reducció de despesa ha estat una veritable obsessió per a l'actual govern municipal, que dimecres passat, durant el ple, va començar a veure els primers fruits. Durant la presentació de la liquidació del pressupost del 2010, el govern va destacar l'assoliment d'un saldo positiu de 72.000 euros. Aquesta xifra és destacable si es té en compte que el 2009 la liquidació va ser de 550.000 euros en negatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.