Política

ANÀLISI

Palma(

Més que la batlia en joc

La mobilització de l'electorat d'esquerres sobre la gestió de la socialista Aina Calvo a Palma pot decidir el resultat en el conjunt de les Illes. També el futur del PSIB-PSOE

El consistori tendeix al bipartidisme, la qual cosa beneficia els populars per la desaparició d'Unió Mallorquina i la ruptura entre el PSM i Esquerra Unida

La batalla electoral de Palma es presenta com la més disputada de les Illes i, del seu resultat, de la mobilització o no del votant progressista, pot dependre que el PP recuperi la majoria absoluta a les Balears o, per contra, que l'esquerra repeteixi un pacte. De fet, el PSIB-PSOE diposita a Palma, i en la gestió de la batlessa els darrers quatre anys, Aina Calvo, gran part de les seves esperances per mantenir el poder el 22-M.

El PP presenta un candidat fins ara desconegut, Mateu Isern, fruit d'una treva per posar fi a una dura batalla interna d'on ha sortit malparat l'històric dirigent i encara president del PP de Palma, José María Rodríguez. La candidatura d'Isern, per contra, ha permès als populars trencar amb el record de la seva darrera gestió a l'Ajuntament de Palma, marcada per casos de presumpta corrupció escandalosos, com el protagonitzat per l'extinent de batlessa Javier Rodrigo de Santos, a la presó per abús sexual de menors i malbaratament de doblers públics a prostíbuls masculins. L'exbatlessa del PP Catalina Cirer ha estat recol·locada a la llista del Consell Insular de Mallorca.

Les municipals de Palma tendeixen cap al bipartidisme, amb un consistori només format per socialistes i populars. Això és afavorit ara per la desaparició d'Unió Mallorquina perquè el seu partit hereu, Convergència per les Illes, pràcticament no disposa d'infraestructura, i per l'escissió d'Esquerra Unida, que fa quatre anys liderava la coalició d'esquerra nacionalista amb el PSM, ara rompuda.

Aina Calvo, protegida des de la direcció del PSOE, ha aconseguit cultivar des de la batlia una imatge independent respecte de la línia del PSIB de Francesc Antich, i també de fermesa, ja que ha fet front a determinats grups de pressió que havien guanyat influència amb els governs de dreta. Sota el seu mandat s'ha impulsat la mobilitat sostenible, amb l'impuls de l'ús de la bicicleta i el transport públic, s'han creat noves infraestructures als barris populars de l'eixample palmesà i s'ha tirat enrere un gran projecte urbanístic a primera línia de la badia, que s'ha reconvertit en zona verda.

Per fer tot això, però, Calvo ha tingut un fort desgast. Ha estat al centre de la diana de les crítiques del PP, que, fa un any, va intentar desbancar-la de la batlia amb una moció de censura. Va ser després que els socialistes es quedassin en minoria per haver romput amb UM. El pacte també ha estat un calvari per a Calvo, que tenia com a soci al consistori l'expresident d'UM, Miquel Nadal, partidari de pactar amb el PP i ara imputat en diversos casos per corrupció. Els escàndols d'UM s'han repetit sota el mandat de Calvo, la qual cosa també l'ha deixat tocada i ha donat una imatge de desgovern a les empreses públiques.

Al marge del futur de la batlia de Palma, del resultat de Calvo també dependrà el debat sobre la successió d'Antich al capdavant del PSIB, que ja ha anunciat que no es presentarà a la reelecció i que ja ha assenyalat Francina Armengol, ara presidenta del Consell Insular de Mallorca, com la seva successora natural. La disputa entre Calvo i Armengol té un debat ideològic de rerefons, el d'un PSIB més escorat cap als postulats de l'esquerra nacionalista, com defensa Armengol en la línia d'Antich, o amb un discurs més consonant amb el PSOE federal i també dirigit als votants castellanoparlants.

El candidat del PP a Palma, Mateu Isern, no ha entrat fins ara en el cos a cos amb Calvo i confia en el vent favorable. Tot i que el seu partit ha fet una dura oposició, ha afirmat que no tirarà enrere cap dels grans projectes de Calvo. Els populars poden aconseguir la batlia just només per la desaparició d'UM, que el 2007 va obtenir dos regidors mentre que el PP es va quedar a un de la majoria absoluta.

L'esquerra, dividida
Un element fonamental serà saber si la nova coalició del PSM supera la ruptura amb Esquerra Unida i Esquerra Republicana i manté la seva representació a l'Ajuntament de Palma. Només així s'evitaria el bipartidisme i s'obriria la possibilitat de conformar un nou pacte d'esquerres que deixaria el PP a l'oposició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.