Política

Segon assalt de Bustos contra el front opositor

El resultat electoral però, sobretot, els pactes posteriors decidiran si el PSC manté l'alcaldia. Bustos reclama ara que es respecti el més votat, mentre que CiU, ICV-EUiA, l'Entesa i ERC+Rcat ja li neguen els suports; el PP podria tornar a ser decisiu

L'ambient plàcid de precampanya que es respira aquests dies a Sabadell té poc a veure amb la tensió i les tibantors que han escenificat el govern del PSC i quatre dels cinc grups de l'oposició –CiU, ICV-EUiA, l'Entesa i ERC– des de la darrera investidura de l'alcalde, Manuel Bustos, el 2007. Aquell dia el PP, l'altre grup de la teòrica oposició, es va abstenir. I l'aquiescència dels dos regidors populars al llarg de quatre anys ha permès als socialistes fer bona l'amplíssima majoria simple –13 regidors de 27– per governar.

La resta de forces han emprat durant tot el mandat un to crític amb la manera de gestionar del PSC local. Bustos hi contraposa el premi a l'Ajuntament més transparent de l'Estat –ben visible en una vitrina al mig de la sala d'espera del servei d'atenció als ciutadans–. Però han estat anys de litigis promoguts per l'oposició. Des del contenciós contra el conveni de reversió de la caserna –desestimat per errors de forma en
el seu tràmit– fins a la polèmica per l'adjudicació dels pisos tutelats de Sant Oleguer sense procediment administratiu, arxivada per la fiscalia en descartar-se qualsevol rastre de prevaricació. Bustos va celebrar la notícia amb una dura càrrega contra ICV-EUiA, que ha prosseguit el litigi per la via administrativa. Fent balanç, el PSC ha sortit força ben parat dels plets de l'oposició tot i que també s'ha trobat un parell de sentències adverses per haver contractat personal sense concurs, que afectaven un seguit de casos que avui asseguren que s'han corregit.

Per això, malgrat l'aposta comuna per una campanya positiva i de propostes, tot fa pensar que fins ara la calma era el reflex d'una treva tàctica per concentrar la tensió just abans del 22-M. De fet, abans-d'ahir, CiU ja va endurir el discurs en dir que si governa encarregarà una auditoria dels comptes municipals perquè la federació sosté que hi ha 75 milions d'euros impagats pendents de cobrar. El tinent d'alcalde d'Hisenda, Joan Manau, li va replicar ahir que “pot fer totes les que vulgui, perquè a més de clars, els comptes estan sanejats del tot i amb superàvit” i que la morositat pressupostada sempre ha estat superior al nivell real d'impagaments.

El candidat a la reelecció, Manuel Bustos, ha plantejat una campanya plebiscitària entre ell i el risc que governi una coalició de perdedors, fent prevaldre la seva condició d'alcalde actual a la d'aspirants dels altres caps de llista. Nega haver deixat en segon terme les sigles del PSC, en declivi després dels darrers resultats de les eleccions al Parlament i discutides pels canvis de rumb i les retallades del govern estatal del PSOE. Però en el míting de la seva presentació només es van repartir entre el públic banderes de Sabadell –cap de socialista– i aspira a congregar un vot transversal –sota el lema Junts per Sabadell– que reconegui la seva
gestió durant dotze anys.

Davant la precampanya de Bustos, que a diferència del 2007 –quan va limitar moltíssim les seves aparicions electorals– ara ha assumit un rol protagonista, les altres forces tot just intensifiquen aquests dies la seva activitat pública, després de setmanes preparant programes i el terreny en petites reunions amb simpatitzants i entitats veïnals i socials. CiU posa sobre la taula la condició de segona força i el bon resultat del 28-N per presentar-se com a alternativa; i a l'esquerra del PSC, les dues formacions hereves de l'exalcalde Antoni Farrés, ICV-EUiA i l'Entesa arriben a la tercera campanya seguida per separat, després d'una negociació tan reivindicada per les bases com estèril en
el diàleg entre direccions polítiques. El PP s'ha centrat a desmarcar-se, fins ara, del col·laboracionisme d'aquest mandat amb el PSC. ERC i Rcat pretenen aglutinar el vot independentista davant el risc de perdre l'única acta de regidor. I la CUP, escindida de l'Entesa i amb un discurs municipal molt similar; Solidaritat Catalana; Ciutadans, i Plataforma per Catalunya competiran per esgarrapar sufragis als altres partits.

Passos endavant evitant l'atur

L'impacte social de la crisi a Sabadell ha estat sever. Hi ha 19.021 persones en atur (el 17,6% de la població activa). Fins ara, però, el ritme d'execució dels projectes no s'ha alentit i aquest mandat s'han inaugurat equipaments com la pista coberta d'atletisme de Catalunya, tres biblioteques i tres escoles bressol. Els fons extraordinaris de l'Estat també van garantir diners per millorar l'espai públic i continuen dues grans obres que depenen de la Generalitat, el tram de ronda oest que s'obrirà a l'estiu fins a la carretera de Matadepera i el perllongament de la línia dels FGC. Mentrestant tampoc s'atura la urbanització del parc empresarial de Sant Pau de Riu-sec, tot i que fora de dues grans superfícies comercials –el tercer Ikea de Catalunya i Leroy Merlin– l'aterratge d'indústries continua sent un anhel travat per la crisi.

Bustos ha insistit sempre que vol col·laborar amb els altres partits, també en aquest abril preelectoral en què ha tornat a reclamar que s'hauria de respectar la força més votada. Però CiU, ICV-EUiA i ERC+Rcat s'han avançat a garantir als seus electors que no hi pactaran per la manca de diàleg. Tampoc sembla probable un acord socialista amb l'Entesa, l'únic grup que sempre ha fet oposició. Així, el nou candidat del PP, Antonio Vega, que fins ara s'ha mostrat equidistant i només diu que no pactarà amb “secessionistes”, pot tornar a ser l'àrbitre que decanti l'alcaldia.


R


Q

De la plaça al balcó.
Els sis candidats de les formacions que tenen representació al ple van posar per a aquest diari davant l'entrada a l'ajuntament a la plaça de Sant Roc, amb la vista posada al balcó del despatx de l'alcaldia que aspiren a ocupar després de les eleccions municipals del 22-M.
Pau Comellas
CUP
És el candidat de la CUP després de tres legislatures integrats amb l'Entesa.
Manuel Bustos
PSC
Alcalde de Sabadell i president de la FMC des del 1999 i regidor des del 1991. Concorre per quart cop com a cap de llista.
Carles Rossinyol
CiU
És la seva segona campanya com a alcaldable. Representa la segona força política, a vuit regidors del PSC.
Carme Garcia
ICV-EUiA
Repeteix com a cap de llista de la coalició ecosocialista. També ha dut l'àrea d'Educació a la Diputació de Barcelona.
Antonio Vega
PP
Fins ara militant de base del PP, encapçala per primera vegada la candidatura popular en el lloc de Jordi Soriano.
Virgínia Domínguez
Entesa per Sabadell
Ha estat regidora aquest mandat i relleva Isidre Soler com a alcaldable pel límit de dos mandats que els imposa el codi ètic.
Juli Fernàndez
ERC + Rcat
S'estrena com a cap de llista després d'haver bastit ponts amb Reagrupament. Aspira a mantenir la representació al ple.
Joan Garcia
Ciutadans
Repeteix com a cap de llista del partit. El 2007 va aconseguir el 2,83% dels vots.
Pascual Campoy
PxC
Presenten llista municipal per primer cop.
LES CLAUS
Confrontació.
Igual que el 2007, el PSC arriba als comicis amb dificultats per obtenir la majoria absoluta i, ‘a priori', només el PP està disposat a explorar un pacte de govern amb Bustos. L'alternativa –CiU i ICV-EUiA– requeriria el suport dels populars o un gran resultat de l'Entesa i ERC, sumat a la davallada del PSC.
19.021
aturats
hi havia a la ciutat al març. Cal veure si la dada fa pujar l'abstenció o canvia tendències de vot.
Mobilitat.
Les nombroses obres han complicat la mobilitat en alguns punts i l'alta contaminació planarà sobre la campanya.
Debats.
Bustos, fins ara, no ha confirmat la presència en cap debat, tot i les demandes dels altres candidats.
Ermengol Llorenç
Solidaritat Catalana per la Independència (SI)
Presenten candidatura per primer cop.
Susanna Nicolàs
Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal (PACMA)
Són l'altra candidatura nova respecte a les llistes presentades el 2007.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.