SECTORS (II)
Habitatge
Una casa per viure-hi
La crisi econòmica ha posat en relleu la necessitat de construir habitatge protegit, de compra, però sobretot de lloguer a Barcelona
Les tendències van canviant, i si fa uns quants anys tothom s'estimava més ser propietari d'una casa, avui dia hi ha més demanda per accedir als pisos de lloguer
Com a la resta del país, els preus continuen sent el principal impediment dels barcelonins per accedir a un habitatge, de compra o lloguer. Però amb l'agreujant que aquí, els preus han baixat menys que a la resta de Catalunya. Les entitats bancàries han tancat l'aixeta i molt pocs són els que aconsegueixen que se'ls concedeixi una hipoteca. No és estrany que aquells que en els anys de bonança havien adquirit un pis, ara no puguin afrontar unes quotes massa altes perquè tenen un o dos membres de la unitat familiar a l'atur. L'alternativa de llogar no sempre és la solució perquè a la gran ciutat els preus continuen sent massa elevats. Atès aquest panorama, Barcelona té pendents molts reptes en matèria d'habitatge.
Antoni Sorolla
Delegat d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona
Jordi Giro
Vicepresident de la favb
“Ens queda fer un salt qualitatiu i quantitatiu en matèria d'habitatge. Hi ha noves fórmules, com ara el dret de superfície, que l'Ajuntament de Barcelona ja ha començat a utilitzar, però cal aprofundir més en camps nous com aquest. El consistori no ha fet els deures pel que fa a la construcció d'habitatge construït, no ha fet tot el que havia promès. Tampoc no s'ha aixecat tot l'habitatge cooperatiu que s'havia planificat. Amb el 60% fet, cal assenyalar que l'experiència ha estat molt positiva”.
Xavier Becerra
responsable de polítiques d'habitatge de ccoo
“El repte més important és poder afrontar l'elevada demanda d'habitatge social que hi ha. Per això, cal ampliar el parc d'habitatge assequible, sobretot de lloguer. És cert, però, que Barcelona fa molts anys que hi treballa i té més feina feta que altres ajuntaments. D'altra banda, cal apuntar que actualment els serveis socials no estan preparats per absorbir la gent que queda sense casa, persones que fa un any no estaven en risc d'exclusió. Gràcies a les ajudes actuals, les famílies poden afrontar les lletres de la hipoteca durant uns pocs mesos, però això no soluciona el problema. És necessari pensar en altres instruments d'ajut social, així com destinar un parc d'habitatge social per acollir aquells que perden la seva llar”.
Eduard Sans
responsable d'habitatge de la UGT
“Cal desencallar els temes de transformació de sòl per encabir nou habitatge. També s'ha de continuar treballant en la rehabilitació, no només per millorar el parc d'habitatges antic, sinó també per donar un impuls al sector de la construcció que pateix molt l'actual crisi. D'altra banda, és imprescindible continuar impulsant la compravenda d'habitatge social, però sobretot el lloguer, i el lloguer amb possibilitat compra, perquè potser és del que hi ha més demanda”.
Carles Cartanyà
Director de comunicació del col·legi d'aparelladors de barcelona
Enric Reyna
President de l'Associació de Promotors de Barcelona
Buscant un lloguer a un preu assequible
El preu de l'habitatge lliure a Barcelona ha caigut un 4,2% durant el primer trimestre d'aquest any, respecte del mateix període del 2010. La informació no sorprèn ningú, els preus dels pisos continuen baixant, com a conseqüència de la crisi que sacseja el mercat. Però no prou perquè el barceloní pugui accedir al parc d'habitatge lliure ni, en molts casos, al de protecció oficial. Per això, molts dels que fa uns quants anys havien pensat a ser propietaris ara han canviat de parer i prefereixen ser llogaters. Però, tot i que hi ha més oferta de pisos de lloguer en el mercat lliure, la davallada dels preus no ha estat tan significativa. Per això, diversos actors socials aposten per ampliar el parc de pisos de lloguer, especialment els de lloguer social.
Però no tot s'acaba en la compra o el lloguer; hi ha altres fórmules com ara l'habitatge de protecció oficial amb dret de superfície, tal com es recull en el pla d'habitatge de l'Ajuntament. El pla no només se centra a facilitar un habitatge a aquelles persones que no en tenen, sinó també a aquelles amb risc de perdre'l o a les que tenen un pis que no reuneix les condicions d'habitabilitat i que cal rehabilitar. Intenta donar resposta a la dificultat afegida que tenen grups en risc d'exclusió social per accedir a un habitatge. Tanmateix, els experts opinen que els serveis socials han fer un salt per atendre noves problemàtiques que han aflorat arran de la crisi. Algunes famílies no s'haurien pensat mai que, com ara, arribessin a estar a punt de perdre la casa. Les dificultats per pagar les hipoteques no se solucionen, només, amb els ajuts econòmics que permeten pagar alguns dels rebuts pendents. Per això, diverses associacions i sindicats han iniciat una campanya per aconseguir que l'entrega de l'habitatge al banc o caixa sigui prou per cancel·lar el deute hipotecari.