Política

MONTSE BERGÉS,

CANDIDATA A L'ALCALDIA DE LLEIDA PER ERC

“Necessitem unitat per trencar la majoria absoluta”

“Era important donar la imatge que era possible l'entesa entre les forces independentistes, però no ha pogut ser”

“Som realistes i creiem que repetir dos regidors és factible, però voldríem recuperar el tercer”

“Endeutar-se pot ser vàlid en funció d'unes prioritats, però fer-ho per al luxe no cal”

Estrena com alcaldable
Montse Bergés, de 43 anys i amb dos fills, és biòloga. Al passat mandat va ser regidora de Comerç i Turisme al govern tripartit municipal. Els mals resultats d'ERC al 2007 i la dimissió del cap de llista Xavier Sàez, la van situar com a portaveu del grup a l'oposició ara encara les seves primeres eleccions com a cap de llista d'Esquerra a Lleida.
“La majoria absoluta no ha estat bona per Lleida i cal reobrir la Paeria i fer-la més transparent”

Montse Bergés afronta les seves primeres eleccions com a cap de llista d'ERC a Lleida i aspira a millorar resultats.

Quines expectatives espera d'aquests comicis?

L'objectiu és millorar o mantenir. Som realistes i creiem que repetir els dos regidor és factible, treure'n només, com apunten alguns és molt difícil pel sistema electoral vigent i voldríem tornar als tres edils que havíem tingut. Per aquesta aposta hem elaborat una llista molt renovada i amb gent independent, activa i molt representativa.

Per tant, trencar la majoria absoluta i pactar?

La majoria absoluta ens ha portat a un estil de govern que creiem que no ha estat bo per Lleida i ara cal reobrir la Paeria, amb una participació ciutadana més activa i tenint en compte als grups de l'oposició, que han estat menystinguts. Podem ser decisius i estem disposats a parlar amb tothom. Amb el PP, però, no hi ha res a parlar.

L'endeutament de la Paeria és el que més els preocupa?

Ens preocupa l'endeutament dels recursos públics, però tot s'ha d'explicar. És a dir, si el pont de Príncep de Viana ha tingut una desviació del 40%, és un mal ús de la capacitat d'endeutament, perquè aquest sobrecost hauria finançat polítiques socials, escoles bressol o altres inversions necessàries. Per tant, el deute té un sentit o un altre en funció de les prioritats i per al luxe, no cal. La clau és l'ús dels recursos disponibles.

I què proposa ERC?

Proposem més transparència i traçabilitat dels diners, ja que tots som accionistes d'aquesta institució que és la Paeria. Vull saber com s'usen els diners, els proveïdors que tenim i quan se'ls paga. I fer el mateix amb subvencions, convenis o concessions. No seria gens complicat que es pogués fer un seguiment més clar i transparent del recorregut dels diners públics i, aleshores, també seria més fàcil per a tothom entendre el perquè d'un determinat endeutament. Reobrir la Paeria vol dir això, un estil diferent de govern i fer política.

Venen dies de pocs ingressos i sembla que tothom té moltes ganes de fer coses. Com es pot fer?

Tenim moltes propostes per crear riquesa, com apostar clarament per la Cultura com un element dinamitzador, productiu i generador de riquesa. També una clara aposta per les energies renovables, no només per utilitzar-les per estalviar sinó per generar ocupació en un sector que té molt futur. Els fons Zapatero, per exemple, no s'ha aprofitat en aquest camp.

Poca inversió, doncs?

Ens preocupa molt el manteniment, ja que s'ha fet un esforç de transformació que ha estat positiu, però una obra acabada necessita després més despesa per mantenir-la en bon estat i, per a ERC, aquesta és una qüestió perillosa, perquè veiem una Lleida dual: la nova i endreçada i l'antiga i deixada sense manteniment que porta també a una crisi social.

I crear ocupació?

Nosaltres proposem que els casals i centres cívics es converteixin en punts de trobada per ajudar a l'ocupació, a trobar feina, a formar a la gent que ho necessita.

Lleida necessita grans centres comercials?

Lleida pot tenir un creixement comercial. D'entrada, però, s'ha perdut una oportunitat al Pla de l'Estació, deixant desert el concurs per a 17.000 metres quadrats comercials per culpa de vincular-lo a un excés d'habitatges planificats en aquesta zona.

I a les Basses?

A les Basses no hi volem cap centre comercial ni tampoc fora de la trama urbana, perquè implica un model esgotat i que té riscos per a la cohesió social. En canvi, cal ajudar més a l'obertura de botigues al Barri Antic. A les Basses, a més, el model que proposa Àngel Ros és l'imposat per una sola empresa i nosaltres creiem que una activitat comercial en aquest parc hauria de ser complementari i de suport a activitats de lleure, de natura i d'esport. És a dir, suport al parc i no un parc per a les necessitats d'un comerç.

Esquerra posa especial atenció a la mobilitat. Què cal fer?

Cal revisar la concessió dels autobusos urbans, perquè ara es paga per quilòmetre recorregut, tant si hi ha passatgers com no. Cal replantejar també algunes línies i freqüències. Per exemple, per anar a Agrònoms hi ha un vehicles cada hora, que és poc, i en alguns barris es queden sense transport públic en cap de setmana o amb una freqüència molt baixa. Per a estudiants i treballadors no s'ha resolt bé la mobilitat. Nosaltres hem insistit des de fa anys en els aparcaments dissuasius, connectats al centre amb busos.

El Centre Històric és un dels “plats forts” del seu programa, per què?

Vam demanar un canvi de rumb del pla de barris, perquè s'actua urbanísticament i poc socialment. Al Barri Antic convé més rehabitar que rehabilitar, amb inversions en locals comercials, recuperar la comissaria de Sant Martí com a centre escolar i dotar el barri de més serveis, començant per reobrir la petita caserna de la Urbana a la zona.

Finalment, ERC es presenta en solitari. Va fracassar un acord amb Solidaritat i Reagrupament.

Lamento molt no haver pogut arribar a un acord. Era important donar la imatge que era possible l'entesa entre les forces independentistes, però no ha pogut ser. Separats es fracciona el vot i necessitem unitat per evitar una majoria absoluta i millorar la representació a la Paeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.