Xavier Monje
Candidat de la CUP Alternativa per Barcelona
“L'oposició real de l'Ajuntament és al carrer”
“Volem que la veu crítica de fora arribi dins el consistori”
“Un dels cavalls de batalla serà treballar per millorar la situació de l'habitatge”
“Volem una regidoria de treball que tingui com a objectiu fer costat als empleats”
“No és una fita sinó un mitjà per avançar cap a la plena igualtat i justícia social”
Xavier Monge és conscient que la coalició de la CUP amb Des de Baix ho té difícil per entrar a l'Ajuntament. Però, si ho aconsegueix, es compromet a fer “d'oposició veritable”.
Com definiria ideològicament el binomi de la coalició CUP i Des de Baix?
És una proposta independentista i d'esquerres. Però sobretot, és una candidatura que aplega sectors de lluites socials, veïnals i populars de la ciutat de Barcelona des de la base, des d'una posició anticapitalista que fins ara no existia a la ciutat.
Té menys possibilitat d'entrar a l'Ajuntament per la condició d'extraparlamentari?
Som conscients que la barrera del 5% és molt alta. El fet de no tenir representació ni al Parlament ni a l'Ajuntament de Barcelona fa que tinguem menor cobertura mediàtica, menor accés als espais electorals, etc. Són barreres que hem de superar. Però comptem amb aspectes positius que no tenen la
resta de partits, com és el fet
de ser un projecte nou, engrescador i, sobretot, que cobreix un espai polític i social que fins ara no cobria ningú.
Com fa front a aquests handicaps durant la campanya?
Fent la campanya al carrer. Ens basem en l'agitació i propaganda més clàssica, dels cartells, les pancartes i adhesius. Però sobretot, fent una campanya en tots i cadascun dels barris.
I la presència a internet?
És clar, també som a internet i les xarxes socials. Però això no és cap novetat, perquè s'hi han apuntat totes les forces polítiques. Aquí sí que competirem en igualtat de condicions.
Quines són les seves propostes electorals?
Les grans mesures que difonem es basen a aprofundir en la radicalitat democràtica de la ciutat. És a dir, abordar la remodelació dels càrrecs públics, i apostar per la democràcia participativa més enllà de consultes fantasma com la de la Diagonal. Un altre dels cavalls de batalla és la situació de l'habitatge. Tenim una proposta d'ordenança municipal que es podria resumir en dues mesures: posar en circulació els 80.000 pisos buits, i establir un parc públic d'habitatges.
Es pot lluitar contra la crisi
des del consistori?
L'Ajuntament ha de ser conscient de les competències que té en promoció econòmica. No es pot obviar la situació de crisi actual que s'està acarnissant amb les classes populars d'aquest país. Creiem que l'Ajuntament ha de prendre-hi partit, no només amb la defensa de la plena ocupació a la ciutat, sinó també amb una regidoria de treball que tingui com a objectiu fer costat als treballadors. D'altra banda, també ha de defensar els serveis públics com un dels elements imprescindibles per al benestar i la cohesió social. És per això, que proposem recuperar la titularitat pública de tots els serveis que es presten a la ciutat com, per exemple, la municipalització de la gestió de l'aigua o integrar dins de Transports Metropolitans de Barcelona el Bicing i el Tram.
Quines lluites socials
prioritzen?
Lluitarem contra la retallada
en ensenyament i contra la retallada a sanitat. Però també ens fem nostres les lluites socials contra l'especulació.–com pot ser el cas del 22@, el Miniestadi, les Casernes de Sant Andreu–O altres mobilitzacions importants com, per exemple, la dels treballadors de Parcs i Jardins –tant per la privatització com la pressió sindical que han rebut–O, les reivindicacions laborals dels treballadors d'autobusos i metro. Tot això forma part del nostre ADN polític i, per tant, estarem al costat de totes aquestes lluites.
Quina seria la primera proposta que farien si tinguessin
representació?
Proposaríem que Barcelona
fos una ciutat lliure de
desnonaments. En aquells casos que l'Ajuntament no pugui evitar-los, ha de posar habitatge disponible per aquelles persones que no poden fer front al lloguer o hipoteca.
Penseu que a l'Ajuntament hi ha una oposició real?
No. Des de fa moltes dècades, l'Ajuntament té una oposició
real i molt forta al carrer. El
que necessitem és que aquesta veu arribi dins el consistori.
Vosaltres seríeu aquesta
oposició real?
Nosaltres tenim un programa i un seguit de mesures. Tots els acords que siguin sobre aquestes mesures i per aplicar el programa que presentem, cap problema.Com a crossa d'un ajuntament que tira endavant polítiques contràries al que nosaltres
presentem, no hi serem.
Què diferencia la vostra opció d'altres que s'han ajuntat
amb ERC?
Jo no dubto l'independentisme d'altres forces polítiques que es presenten tant soles com en coalició.El nostre projecte independentista és bastant diferent: apostem per la plena independència. És a dir, la independència del conjunt dels Països Catalans i no només d'un territori. També la independència respecte qualsevol força més o menys visible que posi en dubte la nostra sobirania, com organismes internacionals o lobbys de pressió. Volem poder decidir sobre absolutament tot el que afecta els ciutadans dels Països Catalans.La independència dels Països Catalans l'hem de construir entre tots perquè no pot anar deslligada d'una transformació d'arrel Per nosaltres, la independència no és una fita sinó un mitjà per avançar cap a la plena igualtat
i la plena justícia social.
La fragmentació del vot independentista podria afeblir aquesta opció?
Els resultats de les últimes
eleccions al Parlament ja ens diuen que, d'independentistes, ja n'hi ha de tots colors i opcions. L'independentisme no
és monopoli d'una o dues formacions polítiques.
k