FERRAN BEL
CANDIDAT DE CIU A L'ALCALDIA DE TORTOSA
“ERC hauria de dir si vol fer un tripartit a Tortosa”
El candidat de CiU es declara obert als pactes amb totes les forces polítiques de l'Ajuntament, però n'exclou els socialistes per les seues “diferències personals amb els dirigents actuals del PSC”
Bel defensa la col·laboració municipal amb empreses privades per fer obres com ara les noves piscines, els pàrquings i la nova zona lúdica
Ferran Bel aspira a la reelecció com a candidat de CiU a Tortosa. Ara tanca un mandat marcat per l'estabilitat política del pacte amb ERC i per la intensitat de l'acció de govern, tot i la crisi. Com a alcalde, de quines tres actuacions se sent més satisfet?
S'han fet moltes actuacions que no són obres i que per nosaltres són molt importants. Des de l'ordenança de civisme fins a la reforma interna de l'organització de l'Ajuntament, passant per la relació amb les entitats i el desplegament dels regidors de barri i de la policia de proximitat. No és veritat que només hem fet obra, com diu algú despectivament. En primer lloc, esmentaria la reforma de l'organització municipal i de l'atenció al ciutadà, a més de l'organigrama i la relació valorada de llocs de treball. També la recuperació del nucli històric, més enllà del que és estrictament el pla integral del nucli antic (Pincat), amb actuacions urbanístiques de llarg recorregut com el barri de Sant Jaume i el barri del Castell, i l'eixample del Rastre. Finalment, també la construcció d'aparcaments subterranis. Algú pot pensar que és un tema menor, però en 23 anys no s'havia construït ni una plaça d'aparcament subterrània. Això, a final del segle XX i a principi del XXI, és un símptoma de paràlisi de la ciutat. Mentrestant, en aquests moments hi ha quatre aparcaments en marxa, amb més d'un miler de places, a més de dos pàrquings dissuasius al Temple i a Ferreries. D'altra banda, en el pròxim mandat hem de fer el pàrquing que donarà servei al mercat i a la zona del centre, en el marc de la urbanització dels terrenys de Renfe. Són uns projectes que, en tres àmbits diferents, marquen un canvi absolut de tendència a la ciutat.
La crisi ha marcat el mandat, però això no ha aturat les inversions. Quina és la situació financera de l'Ajuntament?
La situació econòmica ha estat molt difícil, i això ens dóna un mèrit addicional. Però els aparcaments s'han fet gràcies a la col·laboració publicoprivada i, a més, ens generaran uns ingressos per a l'Ajuntament. I, les altres obres, les hem fet picant a moltes portes i rascant molt. A més, el viver d'empreses s'ha tirat endavant amb uns fons Feder que Tortosa no havia demanat mai. També hem tingut una subvenció del Ministeri d'Habitatge, d'un milió d'euros, que mai s'havia rebut. D'altra banda, l'Ajuntament s'ha endeutat, però en una part, per fer front a pagaments del mandat anterior com ara el pavelló de Remolins i la rotonda de la Simpàtica. La situació financera del consistori és complicada, però com a totes les administracions públiques i de forma especial a les corporacions locals. El dèficit de finançament s'ha agreujat a causa de la crisi, però ho hem assumit perquè no hi ha més remei. De fet, a l'Ajuntament de Tortosa ja fa temps que hem hagut de prendre mesures, amb tots els ajustaments de despesa i de personal que ens ha calgut fer. Afortunadament, no som dels ajuntaments que ho passen pitjor.
L'operació per construir les noves piscines ha rebut moltes crítiques. Les ha entès?
No, sincerament. Només entenc les crítiques perquè l'oposició va ser incapaç, fins i tot, de presentar un projecte amb cara i ulls en els vuit anys que va estar al govern municipal. Però el plantejament que nosaltres fem és diferent. Amb tots els respectes: no volem fer una piscina com les que s'han fet en altres poblacions del voltant. Si fos així, l'hauríem pogut fer en els primers dos anys del mandat. Estem fent un complex que reforça la capitalitat esportiva de Tortosa i en tots els àmbits, sense que hi haja un impacte en el pressupost de l'Ajuntament i generant un aparcament i un edifici administratiu de 2.500 metres quadrats. A més, amb aquesta operació també reformem el centre del barri de Ferreries.
Després del canvi de candidat a ERC, pot tenir continuïtat l'actual pacte de govern?
Això ja es veurà. Si ERC està albirant que la seua prioritat és fer un tripartit a Tortosa, dificulta el pacte. Però no si diuen que volen el millor per a Tortosa, i que respectaran la llista més votada. Amb tot, si no fan aquesta declaració d'intencions, es podria entendre que és cert que hi ha un acord nacional per fer tripartits a tot el país. Si ERC escolta la veu de la cúpula del seu partit, la seua prioritat serà fer un tripartit. Però si no ho manifesten, ja hi ha votants d'ERC que se m'han adreçat per dir-me que, com que no ho veuen gens clar, aquesta vegada votaran CiU. D'altra banda, la meua voluntat és pactar amb tothom, excepte amb el PSC. Amb els actuals dirigents del PSC tinc diferències personals molt importants, i seria un exercici d'hipocresia dir el contrari. L'actual direcció socialista ha abusat dels atacs personals i de la mentida constant.
CiU ha presentat un programa molt ambiciós, però amb propostes molt concretes. Com se'n sortiran, en època de crisi?
Ja fa quatre anys vam fer un programa amb moltes concrecions. Ara estem en una crisi profunda, però algunes de les propostes no requereixen finançament públic. Per això hem incorporat al nostre discurs les col·laboracions publicoprivades, per tirar-les endavant. És el cas dels aparcaments, o de la nova zona lúdica al pont del ferrocarril, que també serà a cost zero per a l'Ajuntament. L'obertura de l'avinguda del Canigó, al barri de Sant Llàtzer, només ens hauria de suposar una despesa de 150.000 euros, ja que la resta correspon al desenvolupament d'un pla parcial. Per a altres obres, esperem disposar de la col·laboració de les administracions superiors. Hem de ser ambiciosos. Si algú no és ambiciós, no pot ser ni president de la seua escala. Però el programa està calculat. Sent sincers, ja sabem que potser no complirem el 100%, però si podem tancar el nou mandat com aquest, havent complert més del 80% del programa, chapeau.