Els efectes de la moció i un retorn inesperat
Les eleccions postmoció de censura suposen més llistes que mai –set, quatre d'elles encapçalades per dones– i representen el retorn de l'exalcalde de CiU, ara com independent
La cita electoral a Vilafant es presenta amb la incertesa de saber quin efecte haurà tingut entre l'electorat la moció de censura que es va presentar fa setze mesos i que va suposar un canvi de color polític en el govern i l'alcaldia, que fins aleshores i les dues darreres dècades havia estat a mans de CiU i que va passar al PSC. Les circumstàncies que van envoltar aquell episodi, que es va qualificar de transfuguisme, van ser especials. Rosa Torrent, que era la número dos del ViU, va sortir del govern que compartia amb CiU en contra del criteri del seu company, Josep Serra, que hi va continuar, i tres setmanes més tard es va aliar amb Consol Cantenys, del PSC, per forçar un canvi de govern amb el suport també de la regidora del PP, que va actuar en contra de la direcció del partit i és l'única de les protagonistes que no continua. Com a conseqüència d'aquell episodi, els populars han renovat una llista que encapçala el responsable comarcal del partit i que no té una vinculació directa al poble. També semblava que el ViU, que en els seus orígens va sorgir de CiU i que van impulsar un grup de descontents amb la línia del partit a Vilafant, no es presentaria, però tornarà a ser a les urnes amb Torrent de cap de llista i sense Josep Serra.
El fet més destacable, però, és el retorn de qui ha estat protagonista actiu a la política municipal vilafantenca dels últims anys com és l'exalcalde, Paulí Fernández. En aquest municipi la llista de CiU l'encapçala Unió i ell era el responsable de la junta local i membre de l'executiva comarcal. Vilafant és la població més gran de l'Alt Empordà que, abans de la moció, tenia una alcaldia d'Unió. En el procés d'elecció de la cap de llista, però, Fernández, que ja mantenia una línia crítica amb la manera de fer dels seus anteriors companys, va certificar el seu trencament definitiu i es va donar de baixa dels càrrecs i de militant d'UDC. Paral·lelament va aglutinar una nova llista independent, Bloc Municipal de Vilafant, situada en l'òrbita de Solidaritat per la Independència (SI). Aquesta formació és una de les tres novetats electorals que es presenten. Les altres són ERC i ICV.
Els republicans tornen a presentar-se després de ser presents en el consistori en el mandat 2003-2007, però no van fer llista fa quatre anys, perquè el ViU va ocupar el seu escenari i va incorporar la marca blanca dels republicans. ERC va escollir com a candidat l'empresari Albert Baserba. Per la seva part, ICV s'estrena a la població i la llista estarà liderada per Teresa González, que fa tres anys va impulsar i n'és l'actual presidenta l'associació de veïns del casc antic.
Una cosa sembla clara i és que és difícil que en aquest escenari es pugui produir una majoria absoluta –només va passar el 1991 i el 1999– i l'entremat de sigles i protagonistes fa pensar que la formació d'un pacte estable i sòlid tornarà a ser complexa com ho han estat els que es van fer després de les cites electorals del 2003 i 2007.