Política

AMADEU SANCHIS

Candidat d'EU a l'alcaldia de València

“Rita aplica molt bé el victimisme”

Assegura que els únics contrincants d'EU és el PP i el PSOE

Amadeu Sanchis no ha pogut oblidar la nit electoral del 27 de maig de 2007, quan li van faltar 800 vots per aconseguir l'acta de regidor. Des d'aleshores ha exercit com a candidat in pectore per Esquerra Unida. Sanchis representa la primera generació que no va lluitar contra el franquisme, però que ha demostrat també que sap mobilitzar-se quan és precís.

Les enquestes són molt favorables a la seua candidatura, tot i que és menys conegut que quan es va presentar per primera vegada a les eleccions municipals, ara fa quatre anys. Com pot explicar-ho?

Pot atribuir-se a l'error de concepció que hi ha entre la sigla i la candidatura. Nosaltres som un projecte polític on el que importa és la sigla i el programa i després qui en siga el candidat és una qüestió secundària. En tot cas, no deixa de ser un curiosa contradicció.

Supose que torna a quedar-se a tan sols un miler de vots per a entrar en l'Ajuntament.

No, no puc ni imaginar-ho i menys en plena campanya. És una cosa que he tingut molt present al llarg d'aquests quatre anys.

Li ha resultat difícil desfer-se de la sensació de ràbia?

Sí, no podré oblidar mai la nit del 27 de maig de 2007, ha marcat un abans i un després en la meua vida política i personal.

Durant aquests quatre anys ha sigut un candidat “in pectore”, pràcticament no ha deixat de fer campanya en tot el temps.

Doncs sí, pràcticament des que em van ratificar en el càrrec de coordinador de València el novembre del 2007. No he fallat ni a cap mobilització, reunió, entrevista... Crec que aquesta presència ha servit perquè el teixit associatiu em reconega com el perfil d'EU per a la ciutat de València. També m'ha ajudat molt a créixer políticament el meu càrrec com a conseller en Ràdiotelevisió Valenciana.

Entenc que és la seua obligació, però sincerament no es deprimeix mirant Canal 9?

Sí, però també he de dir que un dels tres canals de l'ens, 24.9, és la prova que tenim uns grans professionals i que podem tindre una molt bona televisió. Malauradament, Canal 9 és l'exemple de tot allò que no s'ha de fer, ja que incompleix la llei de creació, la llei de comunicació audiovisual i el principi constitucional del dret d'accés de totes les opinions democràtiques.

Diu que l'han condicionat els resultats passats, però ha tingut algun remordiment de consciència pel que va passar quan el van nomenar conseller de RTVV i que va suposar l'eixida d'EU de Compromís?

Si haguera estat en les meues mans, no s'hauria trencat la coalició, ja que jo no hauria acceptat ocupar el càrrec. Però l'acord de la coalició era que els càrrecs dels diferents consells públics serien per a membres d'EU —Mónica Oltra ocuparia el de RTVE— , i jo vaig ser elegit per unanimitat de la meua formació. Però crec que es necessitava una excusa per a trencar amb EU. Va ser un trencament dolorós, però no ho tinc sobre la consciència.

Vosté passeja per València i què hi veu?

El mateix que en qualsevol altra gran ciutat: un centre, que òbviament està cuidat i que té visites turístiques, això sí, excessivament ràpides i guiades d'un turisme que està de pas; dins del mateix centre tenim l'històric que està completament abandonat i després en qualsevol barri trobem faltar equipaments i serveis, una ciutat bruta, desordenada, descuidada...

I si tanca els ulls com se l'imagina?

Una ciutat més neta, on els diners es gastaren en els equipaments esportius, sanitaris, educatius que realment necessitem, on no es requalifique sòl públic per a serveis privats i, per descomptat, més dialogant i democràtica. M'agradaria que fóra respecte dels drets, una ciutat semblant a les urbs italianes, on sempre ha governat l'esquerra comunista, i després amb dinàmiques culturals com les aplicades a Manchester o Edimburg

Presenten un programa continuista i nodrit amb idees de les aportacions veïnals i cíviques. No els ha faltat iniciativa?

Podria pensar-se que sols ens hem dedicat a redactar-lo, però no és així. El nostre projecte és el fruit de tota una sèrie de reunions amb la pràctica totalitat del teixit associatiu de la ciutat. A més, és un programa que focalitza molt l'atenció en el problema de la desocupació, ja que en 2007 la taxa d'atur era del 8% i ara estem en el 23% .

Quina ha sigut la major barbaritat comesa per l'equip de govern de Barberá en la passada legislatura?

Sens dubte els successos que van ocórrer al Cabanyal el 6 i 8 d'abril de 2010, no sols per l'enderrocament de les cases, sinó per l'actuació de la policia. No oblidem que van carregar contra càrrecs públics, que en un sistema democràtic són intocables, a excepció feta de causa major, evidentment. Van ser dies molt durs, ja que d'alguna manera la democràcia va estar en perill.

Ha fet alguna cosa bé l'alcaldessa, Rita Barberá?

Rita el que fa molt bé és convéncer el seu electorat que el que fa és correcte. I el que també fa molt bé és aplicar el victimisme quan les coses no van bé. Ella mai no és responsable de res.

Vol dir que els ciutadans de València els té igual el que fa?

Crec que hi ha molta gent que vota per Rita, però no pel PP. I que hi ha molts votants del PP descontents amb la seua formació, però que l'exonera a ella de tot el que no s'està fent bé.

Com un comunista declarat com vosté pot ser confrare de la Setmana Santa Marinera?

El PCE, on jo milite, és una organització laica i, això vol dir que dins l'organització hi pot haver gent de totes les confessions religioses. En la Setmana Santa Marinera jo desfile a títol personal i mai en representació d'EU.

Per tant, no el veurem assistint a actes religiosos com a regidor?

No, perquè això seria confondre el personal identificant l'administració pública i una entitat democràtica i aconfessional com diu la Constitució, amb una religió concreta.

Quin paper ocuparà el valencià a l'Ajuntament?

Totes les meues intervencions al plenari i les comissions sempre seran en valencià. Hi ha un gran dèficit lingüístic i està clar que el valencià no està al nivell que li pertoca en el consistori. Però crec que és obligació de l'esquerra i de tots aquells que tenim un compromís amb la nostra llengua usar-la públicament.

Parlant d'un compromís, fa quatre anys va tindre una gran rival en Carmen Alborch, però enguany té Ribó, excompany de partit, per part de Compromís, i amb gran reconeixement social.

Carmen era un contrincant complicada i ens ho va posar difícil, però els vots que ens van faltar per entrar fa quatre anys van anar al PP. I en aquests comicis, els únics contrincants que té EU és el PP i el PSOE, no prenem en consideració altres forces polítiques.

Amb 39 anys representa una generació molt diferent de la de la resta de candidats. Què pot aportar aquesta diferència?

La meua generació representa la de la consolidació dels drets i les llibertats, i sobretot de la tranquil·litat de poder expressar-se. Però a diferència de la resta, som conscients del que podem perdre, ja que estem veient com s'intenten retallar molts d'aquests drets i llibertats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.