Bauzá arrasa a les Balears i es desfà de l'ombra de Matas
La corrupció no perjudica el PP balear, que obté la majoria absoluta, però en canvi penalitza la nova marca de l'extinta Unió Mallorquina
S'obre la cursa per succeir Antich al capdavant del PSIB
El PP va obtenir ahir una victòria demolidora a les Illes Balears i ja no haurà de dependre de ningú per formar govern, ja que la nova marca d'Unió Mallorquina (UM), Convergència per les Illes, no va aconseguir retenir els tres escons que li permetien fer de frontissa. José Ramón Bauzá, en plena sintonia amb Mariano Rajoy, va demostrar ahir que ni la presumpta corrupció que afecta diversos membres del seu partit ni la imatge de Jaume Matas passant pels jutjats no l'afecten electoralment. L'estratègia de netejar les llistes de candidats imputats, a diferència dels seus companys del País Valencià, ha donat els mateixos fruits que a Francisco Camps: la preuada majoria absoluta.
Amb 35 diputats, un resultat inèdit, els populars illencs van superar sobradament ahir els 30 escons que els permeten desallotjar Francesc Antich del poder i recuperar el govern després del segon mandat no consecutiu del president socialista. El 2007, el PP no va poder formar govern tot i obtenir un 46% dels vots. Ahir, Bauzá, futur president, va aconseguir el mateix 46%.
El PSIB va passar de 16 a 14 diputats. A les Illes, eren els socialistes els que presentaven com a cap de llista, per al consell d'Eivissa, un candidat esquitxat per la corrupció: Xico Tarrés, que també ha sucumbit davant l'empenta popular. “La victoria del PP és molt clara”, admetia el conseller de la Presidència del govern balear, Albert Moragues, quan només hi havia escrutat el 65% dels sufragis. A partir d'ara s'obre la cursa per succeir el líder socialista balear.
Convergència fracassa
A priori, els socialistes ho tenien tot de cara en l'última legislatura, pel fet de presidir el govern balear, els consells insulars i l'Ajuntament de Palma, sense oblidar el govern espanyol. Però Antich és qui ha recollit el desgast per haver governat amb l'extinta UM en darrer terme, malgrat que els nacionalistes han fet de parella de ball amb tots dos partits majoritaris.
De res no ha servit, doncs, el trencament amb UM, reconvertida al febrer en Convergència. El seu cap de llista, Josep Melià, sí que ha patit les conseqüències de la presumpta corrupció que ha esquitxat els darrers presidents d'UM, inclosa la històrica Maria Antònia Munar. Així, Convergència es queda a les portes del Parlament.
El PSM es manté
El PSM no ha notat la fragmentació del vot d'esquerres. En aquesta ocasió, els nacionalistes del PSM es presentaven només amb una escissió d'Esquerra Unida (PSM-IV-ExM) i van obtenir els mateixos quatre escons que tenien fins ara, de manera que es mantenen com a tercera força més votada.
D'altra banda, la Lliga Regionalista de l'històric dirigent del PP balear Jaume Font no podrà accedir al Parlament. Disgustat pel gir espanyolista popular de Bauzá, Font es queda a les portes de la cambra amb gairebé un 3% dels vots. Esquerra Unida i UPyD tampoc no tindran representació al Parlament.
Les Balears no s'escapen de la inèrcia de la política estatal. El PP hauria rebut l'impuls de les perspectives electorals de Rajoy per als comicis de l'any que ve i, alhora, s'hauria beneficiat del desgast del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per la crisi econòmica.