Política

ERC s'estavella i no entra a Girona, Tarragona ni Lleida

Els republicans perden 80.000 vots

A Barcelona es queden amb dos regidors

Tot i els mals resultats es mantenen com a tercera força en edils

Avui ja comencen a preparar el congrés

Esquerra continua en caiguda lliure i ahir va rebre una nova patacada. Ni la seva força municipalista el va salvar i es va quedar sense representació a Girona, Tarragona i Lleida. Uns resultats que ni els més pessimistes preveien. A Barcelona, la coalició unitària tampoc no va funcionar i van passar de quatre a dos regidors. Una ensulsiada electoral en tota regla que els va provocar una pèrdua d'uns 80.000 vots respecte al 2007 i que els ha relegat a la quarta posició, superats pel PP, en nombre de sufragis. L'única bona notícia és que continuen en tercera posició prenent com a referència el nombre de regidors: un total de 1.384, 200 menys que en les últimes municipals.

La direcció d'ERC va reconèixer que havien estat uns “resultats molt dolents”, sobretot en ciutats grans i mitjanes. I amb vista d'aquesta derrota, la recepta és clara. Avui ja obriran el procés per organitzar el congrés, que s'ha de celebrar a la tardor i que ha de servir per escollir la nova direcció.

Tot i això, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va demanar un temps de pau i tranquil·litat fins a l'11 de juny, quan es constituiran els ajuntaments. A partir de llavors sí que començarà la cursa, i la intenció dels dirigents és articular una sola llista per intentar frenar la sagnia. Qui ha perdut pistonada en la batalla interna és Jordi Portabella, mentre que l'eurodiputat Oriol Junqueras s'ha posicionat molt bé, amb sis regidors a Sant Vicenç dels Horts.

Però, enmig de tanta negror, ERC hi va veure una mica de llum i Puigcercós va recordar que havien aconseguit 257.000 vots (8,97%), 35.000 més que en els comicis al Parlament. També va destacar les victòries a la Bisbal, Manlleu, Caldes de Montbui. Montblanc i Solsona. A l'altra cantó negatiu de la balança, hi ha municipis com ara Badalona, Mataró i Terrassa, on els republicans van quedar fora.

Un dels grans beneficiats d'aquesta crisi han estat les CUP, que en ciutats com Girona han tret tot el poder a ERC.

La nit, doncs, va ser llarga i trista a ERC. Fins a l'últim moment tenien esperances d'obtenir un tercer regidor a Barcelona, tot confiant que ahir era Santa Rita, la patrona dels impossibles. Però els miracles no van aparèixer.

No és una nit feliç. Els resultats són variables, però molt dolents en les ciutats grans i l'àrea metropolitana
Tanquem un cicle de davallades electorals que va començar el 2007 i que potser no vam saber veure
El país ha fet un tomb a la dreta, però també hem de recuperar la credibilitat i integrar l'independentisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.