Política

CiU arrabassa Girona al PSC després de trenta-dos anys

Carles Puigdemont serà el nou alcalde de Girona i aposta per buscar “amplis consensos” en els grans projectes

El PSC s'ofereix “per garantir la governabilitat” i Joan Olòriz tanca el seu cicle

Convergència i Unió i el cap de llista a Girona, Carles Puigdemont, van obtenir ahir una victòria històrica per a la formació posant fi així als 32 anys d'hegemonia del PSC a la capital gironina. La formació nacionalista ha gairebé invertit els resultats de fa quatre anys, ja que ha passat dels 6 regidors a 10, mentre que el PSC ha passat dels 10 amb què governa Anna Pagans als 7 que ha acabat obtenint la socialista Pia Bosch.

El gran guanyador de la nit electoral, Carles Puigdemont, es va mostrar feliç però prudent. El seu discurs va començar recordant que ahir era “un dia històric perquè CiU ha guanyat a Girona després de 32 anys”, però lamentant tot seguit la baixa participació. I de seguida va apel·lar a una nova manera de fer política davant “els canvis que reclama la societat” i el nou escenari que s'ha dibuixat al consistori. I per Puigdemont, aquesta nova manera de fer política “ha de ser genuïnament gironina”, amb un esperit de pacte permanent en els grans projectes de ciutat. En aquest punt, va afirmar que és aviat per decantar-se per un govern estable o en minoria, però no va tancar la porta a cap opció.

Per contra, l'alcaldable del PSC, Pia Bosch, va aparèixer a quarts d'onze amb gairebé el cent per cent escrutat sense ocultar la decepció de la derrota. L'entrada de Bosch al Saló de Descans del Teatre Municipal va suposar un llarg aplaudiment i un seguit d'abraçades amb tot el seu equip. En el seu discurs, Bosch va reconèixer: “Ens ha tocat un moment difícil”. Però va garantir: “Estarem a l'alçada”. La cap de llista socialista també va admetre que ara toca a CiU formar govern, però va dir: “Ens posem a disposició per garantir la governabilitat en un moment difícil”.

El PP se situa de tercera força al consistori i guanya un regidor que li permet tenir tres regidors. Concepció Veray va afirmar que “un canvi històric és possible” i va enviar un missatge a CiU quan va dir que “ara caldrà veure si vol un canvi real”. Pel que fa a ICV, el cap de llista, Joan Olòriz, va revelar que amb aquest resultat tancarà la seva etapa política i que tancarà un cicle. Va valorar que han resistit millor, però que no han aconseguit sumar més gent al seu projecte. Per això aposta per “definir ara una alternativa al mandat conservador”, i va albirar quatre anys “complexos”.

Cal distingir entre govern sòlid i pactes de governabilitat pels grans projectes de ciutat
Carles Puigdemont
CiU
És un dia històric per a la gent de CiU i una victòria que feia molts anys que esperàvem s
Carles Puigdemont
CiU
Ens ha tocat un moment difícil però estarem a l'alçada per defensar l'anhel de progrés dels votants
Pia Bosch
PSC
Ens correspon posar-nos a disposició per garantir la governabilitat en un moment difícil
Pia Bosch
PSC
Ara CiU ha de mostrar si vol un canvi real o aposta per la CUP i es fixa més en la independència
Concepció Veray
pP
Hem resistit, però això no és vèncer. Haig d'assumir la responsabilitat i tancar aquest període
Joan Olòriz
ICV-EUiA

ERC s'estimba i desapareix del ple

Una altra de les sorpreses de la nit va ser la desfeta de la llista d'ERC que encapçalava per primer cop Blanca Palmada i que va perdre els quatre regidors que tenia, i no tindrà cap representant en el nou consistori. Va superar per poc el 5% dels vots quan fa quatre anys havia assolit gairebé un 13% dels vots. L'estupefacció dels republicans a mesura que avançava l'escrutini es feia palès als seus rostres. Palmada va admetre que no havien sabut “revertir la tendència del partit” i no va amagar que el resultat “era molt negatiu, però també ho hagués estat entrar en el consistori pels pèls”. En clau de partit, Palmada va confirmar: “Lideraré la formació mentre els companys ho vulguin”. I va assenyalar que cal “més obertura i renovació”. Això sí, va subratllar: “Per Girona cal un bon govern i el seu avenç més que no pas els nostres resultats”. “Sap greu no tenir força a l'Ajuntament”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.