barcelona
Trias es prepara el terreny per manar amb suports puntuals
CiU negociarà, com a primer gest de distensió, amb els partits el control polític dels districtes, on UxB tindrà la clau en cinc
Joaquim Forn i Sònia Recasens s'entreveuen com a puntals del futur govern
Un cop certificada la seva victòria electoral, el ja futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), té ara com a objectiu més peremptori començar a orientar seu mandat. Tot i que els 15 regidors assolits estan lluny dels 21 que marquen la majoria absoluta, la federació nacionalista considera que la diferència assolida amb el PSC –4 edils– i la situació de knock-out en què queda el que serà el principal partit de l'oposició al consistori li donen prou marge per intentar l'opció de governar en solitari. Inicialment, doncs, Trias no es planteja un pacte de llarg recorregut –quan es parla d'aquesta possibilitat tothom mira instintivament cap al PP–, com ahir mateix va reiterar després de la reunió del comitè executiu de CiU: “Estic encantat que hi hagi gent que ofereixi pactes estables. Una altra cosa és si ens interessa i si ens convé”.
L'estratègia, doncs, serà inicialment buscar acords puntuals amb tots els partits en funció de la conjuntura. Un escenari que no només obligarà els nacionalistes a tenir cintura negociadora, sinó a generar complicitats amb les altres formacions i no tancar-se cap porta d'entrada. Per aquest motiu, Trias vol que algunes qüestions que fins ara no eren objecte de negociació política i, per tant, no entraven en els jocs dels pactes, ara passin a ser-ho. L'exemple més clar és el control dels deu districtes de la ciutat. Cal recordar que, fins ara, el PSC i ICV-EUiA nomenaven el regidor responsable en virtut de la majoria al consistori, sense tenir en compte el resultat de les eleccions a cada territori. La proposta de Trias és que ara el seu garant polític es decideixi a partir de les majories que s'hagin donat a cadascun d'aquests districtes. Amb els resultats de diumenge a la mà, ara mateix els únics on està clar quin serà el seu color polític és a Sarrià-Sant Gervasi, on CiU té la majoria absoluta, i Nou Barris, on el PSC i ICV-EUiA sumen prou. A la resta, però, es donen escenaris molt variables i múltiples. A l'Eixample, les Corts i Gràcia, la combinació més plausible és la de CiU i PP. A Ciutat Vella, però, Sants-Montjuïc, Sant Andreu, Sant Martí i Horta, esquerres i dretes empaten. La clau la tindrà Unitat per Barcelona.
Un cop, doncs, reafirmada aquesta voluntat de fer un govern en solitari, ja han començat les travesses sobre els seus membres. Joaquim Forn i Sònia Recasens, aquesta última la regidora que ha portat els temes de caràcter econòmic, ja es perfilen com els integrants del pinyol, on també hi serien Maite Fandos, que és la que en l'anterior mandat tutelava les qüestions de serveis socials, i Antoni Vives, que és qui ha definit les propostes urbanístiques del programa electoral. Jaume Ciurana seria el titular de Cultura. No es descarta tampoc l'entrada al govern d'edils no electes.
LA FRASE
Un sudoku complicat a Ciutat Vella
Amb vista a l'estructura del seu govern, Xavier Trias té clar que els regidors que s'encarreguin d'un districte no tindran cap altra atribució suplementària, a diferència del que passa ara. I en aquest camp, també comencen a circular sobre possibles titulars. Francina Vila, per exemple, sona per a Gràcia, mentre que Gerard Ardanuy també s'entreveu com el responsable d'un territori clau com és l'Eixample. Un apartat a banda és Ciutat Vella, de llarg el districte més complex de gestionar de la ciutat a causa dels múltiples problemes que hi conviuen. Aquest és un dels casos en què caldran negociacions entre els partits per pactar el regidor. I aquestes es preveuen apassionants per la correlació de forces existents. El PSC i CiU tindran cinc consellers cadascun, mentre que el PP i ICV-EUiA empaten a tres. Per tant, l'únic representant d'Unitat per Barcelona dictarà sentència. En aquest context, si Trias respecta el compromís que sigui cada districte el que esculli el seu regidor, la seva candidata a Ciutat Vella, Mercè Homs, no ho tindrà gens fàcil.