Política

Tothom esperava un miracle

LA PLACETA DEL RACÓ

Sempre que es convoquen eleccions passa el mateix, que tothom espera el miracle de tindre millors resultats que els obtinguts. Normalment, cadascú analitza els resultats, els compara amb el que esperava realment, o amb el que somniava, i se'n fa càrrec. Perquè, a continuació, excepte si un partit obté la majoria absoluta, s'entra en el procés de les negociacions, per veure de formar un govern estable, que en el cas de Silla són nou regidors; si no s'aconsegueix cap pacte, aleshores el partit majoritari s'ha de fer a la idea de governar en minoria.

En aquest procés, a Silla han hagut dos governs de minoria socialista, transformats en majoria mitjançant operacions de transfuguisme d'una regidora d'EU i d'un del PP. I dos governs de pacte entre quatre partits (Bloc, EU, UV i PP). Es pot dir, doncs, que a Silla hi ha una llarga experiència, en aquest sentit. En el cas d'enguany en què, per primera vegada el PP ha superat en vots el PSOE, encara que sense majoria absoluta, hom està en aquest període, encara que no transcendeix massa informació, llevat d'algunes declaracions no compromeses.

Els dos partits majoritaris han tingut una forta sotragada, el PP cap amunt i el PSOE cap avall. L'èxit dels populars, amb 8 regidors, té com a justificació tres factors: la pujada general a tot el País del vot popular; el fet que Isidro Prieto no haja encapçalat la llista; finalment, que un jove molt conegut en el món rural, fallers i taurí, Serafí Simeón haja estat el nou i inesperat cap de llista. El fracàs dels socialistes, que han descendit a quatre regidors, també el podem justificar amb altres tres factors: la baixada general socialista a tot el País, per la crisi; l'impacte negatiu dels quatre anys de legislatura baixaulista; el fet que la nova llista no haja estat suficientment coneguda i despertat poc d'interès.

Lamentablement, gran part dels vots perduts pels socialistes han anat a parar, a més del PP, a la formació xenòfoba i d'extrema dreta, E.2000, que ha obtingut dos regidors. Els Verds i el Bloc també han recollit part dels vots perduts pels socialistes i EU ha pogut tornar a l'ajuntament. Aquestes tres forces d'esquerra han obtingut un escó, cadascuna.

En aquestes circumstàncies caben dos possibilitats: o un govern de pacte, o un govern popular en minoria. Se sap que els populars no volen pactar amb l'extrema dreta, tal com han volgut remarcar alguns dels seus dirigents, entre altres el mateix Serafí Simeon, encara que, fa quatre anys, ja ho intentaren. Tampoc poden pactar amb cap dels altres tres partits de l'esquerra. Per tant, hauran de governar en minoria, precisament amb un alcalde inexpert i una llista on sols figuren dos regidors amb experiència, encara que cap dels dos tinga interès a ocupar-se dels temes locals. És el cas d'Isidro Prieto, més dedicat al seu treball de diputat provincial (Plaça de Bous, turisme, etc); o el cas de Carlos Primo, professor de la Universitat Catòlica i contractat en un gabinet jurídic, que fins i tot ha estat avaluant la possibilitat de renunciar a l'acta.

Per altra part, és sabut que la situació de les arques municipals és catastròfica (”Silla està en un clot”, segons Serafí Simeon) i que s'ignora la magnitud dels deutes que deixa la darrera corporació. També és cert que la plantilla municipal està sobredimensionada i s'espera que el nou govern prescindisca d'alguns “nomenaments” a dit (super-gerent; super-arquitecte i el seu equip; etc. tots ells innecessaris i, en el seu dia, molt criticats pels populars). Com la situació econòmica de la Generalitat no és molt millor, el gran temor, però, és si continuaran les obres d'evacuació de pluvials, que és un projecte que executa el Consell. Segons el Secretari General de Pressupostos de la Generalitat, Ignacio Ventura, les obres continuaran, perquè estaven aturades per problemes tècnico-financers. També hi ha molta intriga per saber què decidiran els populars amb el multifuncional, obra paralitzada per l'anterior govern, i amb les iniciatives turístiques, la bastida de l'església, etc.

El suspens està servit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.