Política

Portabella es retira de la cursa

Descarta presidir ERC i demana que la direcció no continuï al capdavant del partit

La federació de Barcelona veu amb bons ulls el tàndem Junqueras-Amorós

Jordi Portabella ha fet un pas enrere i no es presentarà per presidir Esquerra. El líder d'Unitat per Barcelona considera que hi ha d'haver foc nou i també demana que tota la direcció plegui i no continuïn manant. “Els ciutadans ens han dit clarament que no”, exposa en un article en aquest diari . Portabella continuarà com a regidor i es posa a disposició d'una candidatura “renovadora” que capitanegi el futur d'un partit que ha d'aprendre dels “errors”. En aquest sentit, la federació de Barcelona veuria amb bons ulls un tàndem format per l'eurodiputat Oriol Junqueras i per la mà dreta de Jordi Portabella, Oriol Amorós.

La setmana passada, el cap del grup municipal republicà a Barcelona va anunciar que es prenia uns dies de reflexió per decidir si participaria en el procés per pilotar ERC. Portabella va destacar que havia obtingut uns mals resultats –va baixar de quatre regidors a dos–, però creia que aquest panorama tampoc no el deslegitimava del tot per poder presidir la formació a escala nacional.

Tot i això, va admetre que si hagués mantingut els quatre edils sí que hauria fet el pas endavant. Alguns dirigents actuals, que més aviat se situen als antípodes de Portabella, també reconeixien en privat que si hagués obtinguts uns resultats excel·lents, el líder barceloní hauria tingut via lliure per dirigir la seu de Calàbria. En aquesta mateixa reflexió, Portabella va assegurar que el nou capitost d'Esquerra no havia d'estar vinculat a cap tripartit de la Generalitat.

Aquest posicionament no va agradar gens ni mica al president en funcions, Joan Puigcercós, que va estirar les orelles a Portabella. Va assenyalar que el moviment del regidor barceloní havia estat “prematur” i va recordar-li que ell també havia estat relacionat amb el tripartit a l'Ajuntament.

Unes disputes internes que ara s'han quedat en un foc d'encenalls després que Portabella s'hagi retirat oficialment de la cursa. Manté que davant de les últimes ensulsiades electorals no poden continuar “manant els que ara manen” i per això els demana “valentia” i “coratge” per retirar-se. “Els que som vistos com la direcció del partit hem de plegar”, assevera. Per tant, al seu parer, ni Anna Simó ni Joan Ridao, dos noms que apareixen en moltes travesses, haurien de presidir la formació. I Joan Puigcercós tampoc no hauria de tornar a ser candidat a la Generalitat.

Segons la seva opinió, ERC ha comès dos errors que han provocat que molts votants s'hagin sentit “enganyats” i “ofesos”: la ràpida constitució del segon tripartit i les batalles internes, que van aflorar en el congrés del 2008.

El pes de Barcelona

La retirada de Portabella, en cap cas, implica que la federació de Barcelona es vulgui desvincular de la nova executiva nacional. A l'inrevés. La seva intenció és tenir més força que mai i aquí és on apareix el nom del diputat i president d'ERC a Barcelona, Oriol Amorós. Alguns sectors el situen com a futur secretari general amb Oriol Junqueras, a la presidència. Amorós no vol proposar-se, però tampoc no descarta aquesta possibilitat si la gent del partit li ho demana. El tàndem es podria considerar del tot rupturista amb la direcció actual, que prefereix, però, que no hi hagi tantes trencadisses i creu convenient que l'actual portaveu parlamentària, Anna Simó, tingui un paper més que predominant. Mentrestant, Junqueras i Puigcercós ja han mantingut també alguns contactes.

1.10.11
Se celebra el congrés
en què Esquerra ha d'aprovar els nous estatuts i també l'estratègia per al futur.
17.09.11
S'escull
president i secretari general en una votació entre els militants que es farà per tot el territori.

Continuarà sent regidor

Jordi Portabella no preveu, de moment, la possibilitat de renunciar a ser regidor en aquest mandat, i el proper 11 de juny prendrà possessió de la seva acta juntament amb Joan Laporta, el segon de la llista d'Unitat per Barcelona. El republicà és de l'opinió que no s'ha donat prou “valor” al fet que Barcelona sigui l'única ciutat gran amb representació municipal d'Esquerra –el partit ha caigut dels ajuntaments de Girona, Tarragona i Lleida– i defensa que la coalició amb Reagrupament
i Democràcia Catalana va aguantar el cop, tenint en compte la davallada general que ha patit la formació.
Portabella i el seu equip també sostenen que les coalicions independentistes han funcionat relativament bé, sobretot si es compara amb aquells municipis on Esquerra s'ha presentat sola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Torra demana a Puigdemont que faci una “reflexió” sobre si ha de plegar

prada
guerra a gaza

Mor un alt comandant del braç militar d’Al-Fatah en un atac israelià al Líban

barcelona
Política

Juan Jurado, nou alcalde d’Esparreguera, en substitució d’Eduard Rivas

Esparreguera
Política

Montblanc fa eleccions a les pedanies per escollir representants

Montblanc
guerra a gaza

Israel mata almenys mig centenar de persones a la Franja

barcelona
política

El finançament ja fa saltar espurnes entre ERC i el PSOE

barcelona
política

Últim traspàs de carteres: Paneque rep la de Transició Ecològica

barcelona
Guerra a europa

El Parlament d’Ucraïna ratifica l’Estatut de Roma i s’adhereix al TPI

barcelona
política

El sector de Junqueras vol avançar el congrés d’ERC

prada