Badalona
El PSC nomena un ‘govern a l'ombra' per combatre el PP
Els socialistes imiten el model anglès per afrontar els quatre anys a l'oposició
Serra assegura que CiU no va tenir el districte primer fa vuit anys perquè els nacionalistes no van voler, però Falcó ho nega
El grup municipal del PSC s'ha organitzat en govern a l'ombra, emulant el shadow cabinet de la Gran Bretanya i el que va intentar a casa nostra Pasqual Maragall en la legislatura abans de ser president. El govern a l'ombra de Badalona és encapçalat per l'exalcalde Jordi Serra, com a president del grup municipal socialista, que també s'encarregarà d'Urbanisme, competències que ja tenia el mandat passat. “Ens presentem com un govern a l'ombra que proposarà projectes de ciutat per trencar aquesta imatge que l'oposició només hi és per bloquejar els temes que presenta l'equip de govern”, va explicar Serra. Segons l'exalcalde, l'oposició pot fer “molt més”. En aquest sentit, va contraposar la possibilitat de “ fer incendis als barris i generar crispació” amb l'oposició que vol “tirar endavant i posar vies perquè els temes de ciutat avancin”.
El govern a l'ombra tindrà com a portaveu Francesc Serrano, que també assumirà les qüestions d'hisenda i Guàrdia Urbana. La resta del grup municipal també formarà part del govern a l'ombra: Desirée Garcia es farà càrrec de comunicació i promoció econòmica; Josep Duran, de cultura i convivència; Teresa González, de comerç, turisme i salut; José Antonio Lara, de via pública, medi ambient i esports; Concha Botey, de serveis socials i participació, i Aniceto Ramírez d'educació i joventut. Pablo Hernán s'encarregarà dels barris de Llefià i la Salut. La resta de barris es reparteixen entre els regidors.
Una de les principals reivindicacions de Serra era que es desencallessin les qüestions relacionades amb la infraestructura dels grups municipals. De fet, ahir a la tarda, es van reunir els presidents i portaveus de grup i van acordar la distribució d'espais.
Batalla pels districtes
Serra va qualificar de “declaració política” la possibilitat que CiU accepti assumir el districte primer. “Fa vuit anys no van acceptar el districte a Maite Arqué i ara l'accepten a García Albiol, els seus motius tindran”, va afirmar. L'exalcalde va reiterar diversos cops que fa vuit anys CiU no havia volgut assumir la regidoria del districte primer tot i que se li havia ofert. “No van voler entrar al districte del Centre i ens el van deixar als socialistes”, va dir. Serra també va criticar que CiU posi el Progrés com a condició per assumir el districte. “Convergència demana barris on vam guanyar els socialistes”.
Ferran Falcó, president del grup municipal de CiU, no comparteix el record sobre la manera com es va negociar el districte fa dos mandats i acusa l'exalcalde de mentir: “Serra no diu la veritat, com quan deia que m'havia ofert compartir l'alcaldia”, va afirmar Falcó. Segons les notícies de l'època, CiU havia demanat el districte als socialistes, però aquests s'hi van negar.
Encara pel que fa als districtes, ICV-EUiA va reclamar ahir un procés participatiu de reflexió i debat per decidir com s'organitzarà territorialment Badalona. Els ecosocialistes van criticar que el PP i CiU coincideixen en aquesta matèria: “No es pot fer una nova divisió administrativa que afecti els organismes de participació i la relació entre la ciutadania i el govern municipal, sense un debat ciutadà seriós i obert a la ciutat”, va afirmar Carles Sagués, president del grup municipal d'ICV-EUiA. Sagués els va recordar que el reglament orgànic municipal preveu la creació d'una comissió per al desenvolupament de la desconcentració de la gestió municipal als districtes.
García Albiol i Serra mantenen la primera trobada del mandat
L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (PP), va tancar ahir la tanda de trobades amb els líders dels partits de l'oposició. Ahir va ser el torn del president del grup municipal socialista, l'exalcalde Jordi Serra. Els dos polítics van mantenir una trobada de mitja hora, en la qual, segons van explicar, van parlar exclusivament d'aspectes organitzatius de l'Ajuntament. “Hem parlat poc de política; ha estat una reunió de poc contingut”, va resumir Serra quan va acabar la trobada. L'exalcalde va reclamar la celebració del ple del nou cartipàs municipal, va plantejar la necessitat de reduir el nombre de membres de les comissions informatives i va posar en evidència els problemes d'espai que té el grup socialista. García Albiol, per la seva banda, va parlar de trobada “correcta quant a les formes i el contingut”, i va assegurar que havia traslladat al representant socialista “la necessitat de normalitzar les relacions entre els dos partits”. L'alcalde va fer referència a la seva intenció de fusionar empreses municipals, de racionalitzar la despesa i de tirar endavant projectes ja compromesos.
La trobada entre els dos polítics no es va poder fotografiar per desig de Jordi Serra. L'exalcalde fins i tot va voler evitar que diferents mitjans el fotografiessin als passadissos de l'ajuntament instants abans d'entrar al que havia estat el seu despatx fins fa pocs dies. Serra va arribar a tapar-se la cara amb un diari per evitar la imatge.