Política

XIMO PUIG

ALCALDE DE MORELLA

“La regeneració del PSPV passa per la valencianització del partit”

Triat alcalde de la seua pròpia ciutat per enèsima ocasió, assegura trobar-se una miqueta sol després del pas del tsunami conservador però diu que és ara quan cal falcar de manera segura perdurable la direcció dels socialistes valencians

Actualment és alcalde de Morella des de l'any 1995. És llicenciat en Ciències de la Informació i ha treballat en l'Agència EFE, el diari Mediterraneo, Ràdio Popular i Antena 3, abans de dedicar-se a la política des de 1983. Des de 1986 fins 1995 ha estat Director General de Relacions Institucionals de la Generalitat Valenciana i posteriorment, sotssecretari de la Presidència amb Joan Lerma.

Ximo Puig assegura que des dels Ports es resisteix millor perquè la situació geogràfica ajuda a veure la realitat després d'haver passat una crisi permanent i en una comarca que històricament sempre ha estat apartada i oblidada. Diu sentir-se mol pagat per haver estat triat una altra vegada alcalde del seu poble i assegura que no li fa vertigen aquesta situació perquè n'és conscient que dins l'àmbit local hi ha una fiscalització ben clara per part de la ciutadania i és aquesta la que determina quan s'han d'acabar les etapes.

—Se sent una “rara avis” dins del seu propi partit?

—No exactament, però he de manifestar que passem per una situació molt complicada i el que sí que he de dir és, que em sent sol, pel fet que el tsunami polític que hem patit, ens ha deixat un poc aïllats.

—Què li ha passat el PSOE que s'ha pegat tan gran patacada?

— La veritat és que és molt difícil explicar de manera simple, qüestions tan complexes. No obstant això, s'ha de dir que la gent no ha votat en aquestes eleccions en clau de l'àmbit per al qual se li preguntava. També està passant igual en altres indrets europeus. D'altra banda està la qüestió autonòmica i la local i en aquest sentit, a cada àmbit hi ha unes responsabilitats a assumir.

—Què és el què li ha fet donar suport al Secretari General perquè continue?

— Trobe sincerament que en aquest moments el Partit Socialista està davant d'una disjuntiva complicada i la profunditat dels nostres problemes, no han de passar per enderrocar a meitat del viatge, el Secretari General. El que nosaltres necessitem fonamentalment, és un procés d'estabilitat per poder fer els grans canvis que s'han de produir. Canvis que des d'una situació d'inestabilitat absoluta no seria possible. Ara bé, també s'ha de dir que des del 95 no em encertat de cap manera amb la forma amb que hem de solucionar els nostres problemes. Cal cercar un altre mètode que compte amb tots els militants des del principi i bastir una proposta diferent des d'una direcció molt més potent.

—Per on passa la regeneració del PSOE valencià?

—Un element clau és la valencianització del PSPV i també la valencianització del PSOE. El partit ha d'atendre més el que és i el que suposa un model federal. És això el que realment necessita el País Valencià, però també el PSOE estatal. No pot ser que els socialistes valencians continuem siguent marginals dins del partit a nivell federal.

—Els Ports veuran alguna vegada l'alcalde de Morella a les Corts Generals?

—És possible, sí, sí, és possible. Si el meu partit m'ho demana, ara més que mai, estaria disposat a encapçalat la llista valenciana a les Corts Generals.

—Morella és la capital dels Ports, quan ve a València pensa que és aquesta ciutat la capital del País Valencià?

—Jo crec que València hauria d'assumir d'una vegada per totes el seu paper de Cap i Casal. Sincerament, mai no ho ha estat i ara menys que mai. Però en els anys que l'administra i governa la senyora Barberà, València s'ha allunyat més del seu País i, això és un greu problema perquè, aquest és un país de ciutats i això s'hi veu clarament dins del Palau de la Generalitat a les pintures del saló de Corts. Aquesta ciutat no mira el País, és mira el melic.

—Quina sensació li produeix quan arriba a València cada setmana el tema lingüístic?

—Tristesa. Em fa tristesa que no s'haja considerat el valencià, la riquesa cultural i identitària que significa. Tindre una llengua pròpia és una riquesa que mai no poden entendre aquells que fins i tot tenen la sort de tenir-la. Es tracta d'una riquesa que malauradament la dreta d'aquesta país no ha assumit.

—Hi ha com per a estar indignats?

— I tant que hi ha per estar-ho. Indignats davant la manca de solucions a la crisi. Indignats per haver de pagar la crisi aquells que han estat víctimes d'ella. Indignats pel sistema organitzat de corrupció existent al País Valencià. Indignats per la manca de feina perquè és d'aquesta mateixa manera que ens sentim més lliure i podem prendre les millors decisions.

—S'han de dissoldre les Diputacions?

—Mira per on, des que ho ha apuntat Felipe González, ara tothom diu que s'han de dissoldre a mans dels municipis, quan això fa més de 30 anys que ho diem els socialistes valencians, però no hem estat capaços de fer-ho abans. Quan estava Manolo Girona a la Diputació, ja havia d'haver estat ell, el darrer president i mira si han passat anys i si han passat coses... Els municipis sortiran guanyant si ara es dissolen en el seu favor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.