ELVIRA GARCÍA
ALCALDESSA D'ALAQUÀS
“No podem fer de la política un aparell administratiu”
El suport del regidor de Compromís ha estat axial per fer la continuïtat a la vila
Elvira García continua amb l'alcaldia d'Alaquàs amb el suport del regidor de Compromís, que li fa de clau i que desfà l'empat tècnic, que les urnes van deixar el passat 22 de maig. Considera que, en aquesta ocasió, la ciutadania s'ha deixat influir per la realitat estatal que s'hi viu, en compte de valorar la gestió municipal realitzada.
Se sent com en una illa al mig de la mar blava?
Sí, sí; em sent com a una illa i de fet, ja està passant a la pràctica. Ja han hagut algunes accions entre Xirivella i Aldaia, en qüestions que fins ara havien estat comunes, com per exemple en temes de transport i mobilitat. Però ara mateix, Xirivella i Aldaia —no entenc perquè es fan aquestes coses— intenten fer un “binomi fantàstic” i deixen de costat el nostre poble. Dissortadament, ells miren el signe polític dels que governen, mentre que nosaltres procurem governar per a tota la ciutadania. Sí, sí, em sent una illa, però també he de dir que s'hauran de trencar tard o d'hora aquestes posicions.
Satisfeta, no obstant amb la solució trobada?
Clar que sí, i més encara després d'haver substanciat el pacte amb Compromís. He entés perfectament que la ciutadania el que ens està dient és, que siguem capaços de parlar i de resoldre entre tots els problemes que tenallen la població. Estic satisfeta i a més d'això pel fet de poder treballar amb Compromís.
Parlem d'una legislatura basada amb el diàleg?
Pense que ara mateix ha de ser un moment de diàleg. No tinc la seguretat que això es trasllade a la participació de tots els grups polítics que configurem el consistori, malgrat que per damunt de les ideologies, hi ha temes generals de poble, podríem dir, temes d'estat, que s'haurien de resoldre amb la participació de tots. Hi ha la necessitat de fer front comú respecte de la construcció de l'escola Ciutat de Cremona, la dotació del Centre Auxiliar de Salut i la millora del transport i la mobilitat. Tres punts vertebrals que necessiten de la participació de tots, però no sé —ara mateix— fins quin punt això serà possible amb el PP. Amb Compromís, no tinc cap dubte.
Compta el 15M per a l'alcaldessa?
Fins tal punt aquesta qüestió em sembla apassionant, que la regidoria específica que ha de portar el desenvolupament de la participació ciutadana, té l'encàrrec de mirar les noves fórmules de participació. Perquè, ara per ara, tot i que alaquàs és ric en associacions, el model que desenvolupa resta un poc ancorat en el passat i aquesta iniciativa jove, aporta frescor i noves formes. He de dir que valore profundament les iniciatives que destil·la. M'agradaria que aquest moviment sorgit de les bases del poble, passe d'estar indignats a estar implicats.
Crearà aleshores un Consell de Participació Ciutadana?
La veritat és que, aquesta mena de plataforma sí que està en la meua ment, però encara no li veig la manera amb que s'ha de fer. Hem de comptar amb les noves maneres d'expressió i encara vivim un temps de canvi.
Què és el que més li preocupa ara mateix?
El gran problema és l'econòmic. Totes les administracions patim aquesta situació degut a la caiguda d'ingressos. Aquesta situació ens situa amb una administració local, que ha aprofitat els moments de pujada econòmica i, ara mateix, s'ha de redimensionar. Hem fet dels nostres pobles, pobles del benestar i la realitat econòmica ens situa anys enrere des del punt de vista econòmic. S'ha de fer un gran ajust i això és un repte molt gran.
Té alguna fórmula Alaquàs pèr abordar la crisi?
Doncs... moltíssima austeritat, fer una gran retallada en totes les partides que no siguen essencials i aplicar un pla de viabilitat econòmica per a tota la legislatura.
Pensa que s'han de dissoldre les diputacions?
Sincerament, jo pense que sí i no ho pense ara perquè és ara, sinó que ja ho pensava fa anys, perquè aquest esglaó de l'administració s'ha convertir en un aparell i en un entrebanc més. No podem fer de la política un aparell administratiu i és per això que hem de saber aplicar l'essència de la política en tots els serveis i potenciar l'administració local perquè s'ha de dir d'una vegada per totes que l'Administració Pública està hiperdimensionada.
A mans de qui s'ha de dissoldre la Diputació?
Doncs mira, ara mateix no t'ho sabria dir, però el que sí que està clar és que la Diputació és una institució decimonònica que hui no té cap trellat. S'ha de dotar de major autonomia els ajuntaments.
Què troba que ha de fer el PSOE per a recuperar confiança?
Doncs això; recuperar confiança. Ara bé, ja m'agradaria a mi, saber com i de quina manera s'ha de fer. A nivell local, el que procurem és, mantenir els valors socialistes a base de participació, d'implicació amb els projectes i de desenvolupament de la justícia social. El PSOE ha de fer lectures des dels plantejaments del 15M, des de la crítica interna i des de les associacions, grups i entitats que encara confien en l'aplicació d'una societat més oberta, més solidària i més plural. Ha d'aprofitar tots els moviments cívics i ciutadans que li aporten vitalitat. Ha de recuperar les iniciatives de pensament.