Política

La contraportada

El nou escenari de la UPEC

La Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya arriba a la setena edició en ple canvi polític, sense subvencions i analitzant el paper de les esquerres en el passat i del futur

Una altra edició de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya, ara en plena mudança d'escenaris. Tant en l'aspecte corporal, a una nova seu, com en el polític, després dels canvis a dreta i esquerra de la plaça de Sant Jaume. En l'àmbit físic, la universitat d'esquerres ha deixat el gran auditori de la Facultat de Geografia i Història de la UB, que havia ocupat en anteriors edicions, i ha acceptat la invitació dels sindicats de fer servir la sala de les Brigades Internacionals, a la seu de la UGT, a la rambla Santa Mònica. L'any que ve aniran als locals de CCOO. Així ho va anunciar el rector de la universitat, Jordi Serrano, en la inauguració, ahir, de la setena edició d'aquesta àgora estiuenca que ha hagut d'afrontar la nova etapa amb una austeritat forçada: de 90.000 euros de subvenció han passat a rebre zero euros, va lamentar Serrano. Altres estius, l'organització regalava la samarreta de la simbòlica estrella de mar roja, i oferia llibretes amb el mateix logotip als assistents en els debats. Ahir, molta gent, ben acostumada, es lamentava de no haver-se emportat la llibreta de casa per prendre apunts. L'organització no en donava.

Serrano va inaugurar la universitat acusant el govern de CiU de no donar suport al debat de les esquerres, demostrant així –va afirmar– que “el govern no dubta sobre les pròpies conviccions”. “No sé si Prat de la Riba hagués despatxat Rafael de Campalans”, hi va afegir. Serrano va assegurar que “debatre en condicions val diners”, i va anunciar que si no hi ha un àmbit institucional per al debat d'esquerres “s'haurà d'anar en una plaça”, va advertir. Amb el lema “Resistències”, la UPEC convida aquest any els assistents a “recuperar allò que hem perdut i projectant-ho cap a un present de resistència i un futur d'alternatives”. La universitat durarà fins al dia 8 i afrontarà quatre grans eixos: “Els fonaments de l'esquerra”, “Les fronteres socials”, “El diners” i “El futur”. Ahir, en la sessió inaugural, va parlar Concita de Gregorio, directora del diari L'Unità, que va desglossar la lluita que el periodisme manté contra la Itàlia de Berlusconi, la qual –va manifestar– arriba, ara sí, a la seva fi. A la tarda es va debatre el paper de la Xarxa com a nova via de resistència, taula en què van participar el director de l'edició de Barcelona d'El Punt, Ferran Espada, el politòleg Oriol Illa i l'assessor de comunicació i consultor polític, Antoni Gutiérrez-Rubí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.