El PSC de Roda de Berà trenca amb el PP i haurà de governar en minoria
La decisió es produeix dies després que el portaveu popular hagi estat denunciat per malversació
Amb aquesta decisió, l'alcaldessa retira a Figueiredo (que també era primer tinent d'alcalde) les carteres d'Urbanisme i Obres Públiques, mentre que la segona regidora popular, Paqui González, perd també el control de les àrees de Turisme i Promoció Econòmica. Huerta, amb qui ahir aquest diari no va poder contactar, es refereix en el comunicat a la importància de fer un «ús correcte i escrupolós dels diners públics», unes paraules que arriben després que recentment es fessin públiques presumptes irregularitats econòmiques durant la gestió de Figueiredo com a alcalde, que fins i tot ha desembocat en una denúncia presentada per CiU per presumpta malversació de fons. Concretament, Figueiredo ha estat acusat d'haver cobrat bestretes per valor de 125.000 euros sense seguir els tràmits administratius preceptius.
El mateix Figueiredo, però, va negar que la sortida del PP del govern s'hagi produït per aquest motiu, i ho va relacionar amb un «distanciament» entre els dos grups sobre les mesures que s'han de prendre per superar la crisi. «Estem en contra de la política d'acomiadaments massius i de braços plegats que fa el PSC», va afirmar el portaveu popular, que va defensar que el trencament del pacte s'ha fet per «acord dels dos grups», malgrat que el comunicat fet per Huerta es refereix únicament a una «decisió» de l'alcaldessa, i no dels dos partits.
Gestió «nefasta»
Davant de la seva evident minoria (el PSC té cinc regidors en un consistori de tretze), Huerta va apostar per allargar «la mà a tothom» per aconseguir «el màxim consens», una crida dirigida també a les files de CiU, ara a l'oposició. Malgrat això, el portaveu convergent, Pere Compte, va condicionar ahir un hipotètic apropament als socialistes a un coneixement a fons de la situació real del consistori. «Abans necessitem saber de què disposem econòmicament», va afirmar. Figueiredo, per la seva banda, va subratllar que tots els grups estan «condemnats a entendre's».
Des de CiU, l'expulsió del grup popular es va entendre en clau de reacció a la «nefasta gestió» feta per Figueiredo i la «desconfiança» generada per les darreres denúncies.
El portaveu convergent va referir-se a les presumptes irregularitats comeses durant la gestió de l'exinterventor Lluís Caramés, que va deixar el càrrec l'estiu del 2008, quan va ser detingut a Andorra per un delicte d'amenaces de mort. «Darrere de la gestió de Caramés, que va ser contractat pel mateix Figueiredo, hi havia la responsabilitat de tot el govern, i, sobretot, del llavors alcalde», va assenyalar Compte. Precisament, el consistori té en marxa una auditoria que està revisant la gestió econòmica durant l'alcaldia de Figueiredo, tal com va recomanar un informe de la interventora actual.
De la moció de censura al deute
Els dos regidors del PP que ara passen a l'oposició són els mateixos que el setembre del 2007 van deixar el govern liderat per CiU per pactar una moció de censura amb els socialistes. Figueiredo va ser alcalde des de llavors i fins al setembre passat, i deixa ara un govern capficat pel deute econòmic. Dijous el ple va informar del tancament de comptes de l'any 2008, que ha acabat amb un romanent negatiu d'un milió i mig d'euros, i l'Ajuntament ja ha anunciat als proveïdors que no pagarà les factures fins al desembre. Amb l'expulsió dels populars, al PSC (que va ser la segona força més votada el maig del 2007) se li obre un panorama complicat en què l'única sortida pot ser una entesa amb CiU, que va ser el partit amb més suport popular als comicis. Tot indica, doncs, que un acord implicarà un canvi de color polític a l'alcaldia.