Reñé s'estrena a la Diputació amb una reducció del 20% dels càrrecs de confiança
El nou president de la Diputació de Lleida rep el vot dels 14 diputats de CiU i CDA mentre que el PSC, ERC i el PP s'abstenen
L'alcalde de Fondarella i fins ara president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Reñé (CiU), ha estat escollit aquest dilluns president de la Diputació de Lleida, amb 14 vots a favor (CiU i Convergència Aranesa) i 11 vots en blanc (PSC, ERC i PP). Segons els portaveus de la oposició, aquesta abstenció és un “símbol de confiança” en el nou govern. La Diputació de Lleida torna doncs, durant els pròxims quatre anys, a mans de CiU, després de quatre anys governada per Jaume Gilabert (ERC), gràcies a un pacte entre socialistes i republicans. Reñé ha anunciat en el discurs de presa de possessió que reduirà un 20% el nombre de càrrecs de confiança i un 5% el sou de càrrecs electes i personal eventual.
Els 13 diputats de CiU i el del diputat i portaveu de Convergència Aranesa, Pau Perdices, han recolzat la investidura del convergent Joan Reñé, mentre que els 7 del PSC, els 2 d'ERC i els 2 del PP han votat en blanc.
El portaveu del PP, Salvador Puy, ha explicat que el seu partit ha votat en blanc com a “símbol de confiança” en el nou govern. Puy ha dit que són conscients que els recursos són limitats i l'endeutament és alt i que per això, cal establir prioritats. El PP ha ofert la seva disponibilitat, i el mateix li ha demanat al nou president, a contribuir en la defensa de tots els municipis de la demarcació. “Ens comprometem a fer del diàleg la nostra arma i esperem que hi hagi una relació cordial entre tots els grups”, ha afegit.
El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, per la seva banda, ha desitjat “molta sort” Reñé i ha reconegut que serà un president “sensible amb el territori gràcies a la seva experiència com a alcalde de Fondarella i president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell”. Gilabert ha demanat Reñé que defensi fins al final la unitat museística del Museu de Lleida i que ofereixi màxim suport a la candidatura Barcelona i Pirineus pels Jocs Olímpics d'Hivern. Gilabert també ha mostrat el seu desig que es desenvolupi la llei de vegueries.
Pel que fa al PSC, el seu portaveu, Miquel Aguilar, ha celebrat que el nou president de la Diputació sigui un “home de poble” i a més a qui “l'experiència l'avala”. Aguilar ha desitjat tot l'encert al Reñé per evitar el descrèdit de la classe política entre la població. Pel que fa a les vegueries, Aguilar considera que “posar en quarantena les diputacions posaria en perill els recursos dels Ajuntaments” i ha demanat “llarga vida a les diputacions, a la democràcia, a la llibertat, al respecte i a la tolerància” per aconseguir una qualitat de vida justa per a tots.
La portaveu de CiU, Rosa Pujol, ha destacat que Reñé és una persona “constant, treballadora, propera i de caràcter dialogant que de ben segur li servirà per arribar a pactes i consensos amb la resta de partits representats a la Diputació”.
Finalment, Reñé, ha agraït el haver arribat a ser nomenat president de la Diputació de Lleida a la confiança que li ha demostrat la família, els amics, els veïns de Fondarella, els companys de partit, els votants de CiU i al president Mas, entre d'altres, de qui sempre, ha dit emocionat, ha trobat el suport per tirar endavant.
Estalvi, austeritat i eficiència, prioritats del nou govern
Reñé ha dit que el més important, en aquest nou municipalisme és aconseguir un finançament local just perquè els ajuntaments puguin seguir prestant el servei que necessiten els ciutadans. Aquesta nova etapa, ha dit, portarà imprès el segell d'afinar la gestió per tal de poder ser el màxim de servicials a partir de la priorització. “L'estalvi, l'austeritat i eficiència seran els nostres principis fonamentals”, ha dit.
Reñé, a més, ha avançat que es reduirà del 5% del sou tant en càrrecs electes i en personal eventual i que es reduirà també els càrrecs de confiança de la Diputació com a mínim un 20% , “sense que això suposi cap problema per la realització eficaç de les tasques”. Aquesta reducció del 20% es traduirà en passar de 16 persones a 13, tot i que segurament la retallada serà major perquè “ens quedarem amb 11 o 12”, ha remarcat.
El nou president de la Diputació apostarà també perquè els acords siguin unànimes i alerta que no s'ha d'homogeneïtzar les accions ja que cada territori té unes necessitats. Reñé també ha anunciat que farà una aposta compromesa per aplicar tots els recursos necessaris per fer possible que se surti com més aviat possible d'aquesta crisi.
Pel que fa a les vegueries, Reñé opina que “no té cap sentit plantejar a creació de vegueries si abans no desapareixen les Diputacions”, un fet que, ara és “pràcticament impossible” perquè les Diputacions, explica, són una competència que depèn del govern de l'Estat i de la modificació d'una llei orgànica.
Nou cartipàs
Posteriorment a la celebració del Ple d'investidura del nou president, s'ha celebrat una altra sessió plenària on s'ha aprovat el nou cartipàs de la Diputació de Lleida per als quatre pròxims anys. Així, el president de la Intercomarcal de les Terres de Lleida d'UDC, Miquel Padilla ocuparà la vicepresidència primera; l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, la segona; la tercera serà per a l'exalcalde i alcual regidor a l'Ajuntament de Vielha i diputat per CDA, Pau Perdices ; mentre l'alcalde d'Almacelles, Josep Ramon Ibarz, serà el vicepresident quart de l'ens.
També s'han donat a conèixer diferents càrrecs de confiança vinculats a l'àrea de presidència: Marlen Minguell, serà la Cap de l'Àrea d'Organització i Gestió; Josep Gabarró, el Cap de l'Àrea de Planificació i Estratègia; Antoni Fo, serà el Cap de Relacions Interdepartamentals; el Cap de Relacions amb el Món Local serà per Joan Eroles; mentre la Cap de l'Àrea de Comunicació serà Maricel Pujol.
Altrament, Reñé ha anunciat que les persones que ocuparan les direccions de patronats i d'altres organismes de l'ens supramunicipal encara no s'han tancat i seran anunciats cap al setembre.