El debat consagra la bipolarització
Vidal-Quadras intenta entrar en el cos a cos amb Badia i la resta de candidats miren de marcar perfil propi
No hi va haver grans sorpreses en un debat que va seguir la tònica de la primera meitat de campanya, amb els candidats del PSC i el PP mirant de bipolaritzar-lo, i els de CiU, ERC i ICV-EUiA subratllant la importància dels seus grups. Un dels principals arguments va ser el de les grans famílies que prenen decisions a l'eurocambra. Tant Maria Badia (PSC), defensant el PSE, com AlejoVidal-Quadras, amb el PPE, van jugar en l'eix esquerra dreta on tan còmodes se senten apuntant que l'elecció del 7 de juny és a dos. Ramon Tremosa (CiU) –amb un discurs molt acadèmic– va mirar de trencar l'argument remarcant que a l'eurocambra «no existeix la disciplina de vot» i que les motivacions per decantar-se «són més territorials que ideològiques». En la mateixa línia, Oriol Junqueras (ERC) recordava que «la capacitat de mobilitzar la tenim tots» i va recordar que populars i socialistes pacten conjuntament a Europa, el País Basc i fins i tot al seu poble, a Sant Vicenç dels Horts. El PPE i el PSE, recordava Raül Romeva (ICV), coincideixen en un 70% de les ocasions.
L'experiència va ser un altre dels motius que tant Badia com Vidal-Quadras van esgrimir davant de Tremosa i Junqueras, recordant que ells, com Romeva, ja han estat eurodiputats al contrari que els candidats d'ERC i ICV-EUiA.
Vidal-Quadras va intentar en tot moment entrar en el cos a cos amb Badia, a qui va agrair, amb humor, que el PSC li hagi fet la campanya amb les tanques on se li veu el clatell. També ho va fer –ara ja seriosament– en el bloc en què es va abordar la crisi econòmica. Badia va acusar la dreta d'haver-la provocat, cosa que li va valdre una rèplica irada del cap de llista popular. «Vostès han fet una política econòmica que només es pot qualificar de desastre», va acusar Vidal-Quadras. Va ser el més bel·ligerant i incisiu, i va centrar el focus contra els socialistes. Badia, que va negar que amaguin l'exministra Magdalena Álvarez a la papereta de Catalunya, va afirmar que la gran diferència amb el PP en la recepta per sortir de la crisi és «més estat i menys mercat».
Discurs sobiranista
El discurs sobiranista el va acaparar exclusivament Junqueras, ja des de la primera intervenció en què va fixar com a objectiu que Catalunya sigui un estat propi per defensar els seus interessos en una Unió Europea que no potencia les nacions. El candidat d'ERC només va tenir la rèplica tímida de Tremosa, que va evitar el debat identitari, i va fer un discurs econòmic, en la línia de la seva campanya.
Romeva que, des de la primera intervenció havia situat la situació econòmica com la primera prioritat de la UE, va intentar rivalitzar amb Badia –per l'esquerra– i també amb Tremosa, a qui va voler situar a la dreta. El candidat de CiU va voler portar al terreny català la discussió defensant el manteniment de l'estat català del benestar que va aixecar CiU durant els 23 anys de governs de Jordi Pujol, com a resposta a la crisi. Tots els candidats es van enfrontar amb el popular Vidal-Quadras per la situació del català en un debat que, en tancar aquesta edició, continuava.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 30-05-2009, Pàgina 11
- El Punt. Barcelona 30-05-2009, Pàgina 11
- El Punt. Camp de Tarragona 30-05-2009, Pàgina 11
- El Punt. Comarques Gironines 30-05-2009, Pàgina 10
- El Punt. Penedès 30-05-2009, Pàgina 11
- El Punt. Maresme 30-05-2009, Pàgina 11
- El Punt. Vallès Occidental 30-05-2009, Pàgina 11