Política

XAVI PAZ

ALCALDE DE MOLINS DE REI (PSC)

“La ciutadania volia uns polítics que l'escoltessin”

Els socialistes tornen a l'alcaldia de Molins de Rei després de vint anys i ho fan compartint-la amb CiU, partit que ha guanyat les eleccions però que ha empatat a regidors amb el PSC

La principal tasca que ha d'escometre Paz és posar ordre a les finances municipals i les contractacions irregulars, a més d'abordar la crisi econòmica i la reforma del centre

Xavi Paz, de 39 anys, és regidor socialista a Molins de Rei des del 2003, i ha estat portaveu del grup municipal i membre de l'executiva local. Ha combinat aquestes tasques amb la direcció del patronat municipal d'esports de Gavà. Apassionat de l'esport, hi ha estat vinculat a través dels estudis de fisioteràpia i de la pràctica d'aquesta especialitat a l'equip d'hoquei sobre patins del Barça. Ha practicat handbol i atletisme i es confessa també apassionat del ciclisme. Li agrada, així mateix, la lectura, el cinema, la música de Bruce Springsteen i perdre's per Collserola, pel Pirineu i per Llafranc, tot i que també se'l pot trobar als Estats Units.
CiU i el PSC tenim profunds punts d'acord en la situació i el futur de Molins
de Rei

Xavi Paz s'estrena com a alcalde pel PSC després de vint anys de govern d'ICV –amb una breu presència d'ERC–. El seu mandat serà un mandat curt, ja que el PSC ha empatat a cinc regidors amb CiU, havent estat els convergents els que han guanyat les eleccions. El PSC i CiU es repartiran l'alcaldia: en prop de dos anys per a cadascú.

A què atribueix el resultat electoral?

Al fet que hi havia un desgast molt important a nivell local d'ICV i d'ERC, a més del fet que aquestes eleccions han estat les menys municipals de les municipals. Mai CiU havia governat unes eleccions municipals a Molins de Rei. En el nostre cas valorem la feina que hem fet a nivell local, que ens ha permès arribar a un procés de negociació del que estem mols satisfets.

I a què atribueix la davallada d'ICV i ERC?

Al fet que han perdut la confiança dels ciutadans perquè no han escoltat ni han donat resposta als seus problemes. I a una manca de lideratge. Tot plegat ens feia arribar que hi havia una voluntat majoritària de canvi i perquè hi hagués uns representants polítics que entenguessin i escoltessin la ciutadania.

I el creixement de la CUP, que ha passat d'un a quatre regidors?

Crec que obeeix a un problema del PSC, de no ser vistos com a alternativa al govern existent, i en això ens ha afectat la dinàmica general i el paper dels vint-i-cinc diputats socialistes a Madrid. A més, han captat el descontentament amb ICV i ERC. Va ser sorprenent veure la quantitat de gent i la tipologia dels que van confiar en la CUP.

Per què un pacte amb CiU i no un pacte d'esquerres?

A la taula hi era tot, però el que és evident és que la ciutadania demanava un canvi. Durant la negociació hi va haver partits que per si mateixos van decidir prescindir d'estar a qualsevol formació de govern, el que impedia el pacte d'esquerres. Malgrat que CiU i el PSC són partits polítics amb ideologies diferents teníem profunds punts d'acord en la situació i futur de Molins de Rei.

Amb quina situació econòmica s'han trobat?

Encara estem recopilant tota la informació. Ja ens hem posat en contacte amb la diputació per fer l'auditoria municipal per aclarir quin és l'estat real dels comptes municipals, en nom de la transparència que volem imposar en totes les accions de govern. Tenim molts aspectes pendents de resoldre que no són de quatre ni de vuit anys, sinó que són històrics. Demanem als ciutadans i a l'oposició un cert marge de confiança i de paciència perquè el que no s'ha resolt en vuit anys no es pot resoldre en un mes.

De quins problemes històrics parlem?

N'hi ha de diversos, i a mesura que els anirem resolent ho comunicarem. Es confirma una descoordinació producte de la manca de lideratge de l'anterior govern. Malgrat l'anunci que havien resolt el pagament de les factures als proveïdors hem vist que no és així. No sabem el volum de les que s'han pagat, comencem a saber les que estan pendents i no són les dels últims seixanta dies. Un altre gran tema que no podem postergar és el de solucionar tots els problemes de contractació municipal.

A banda de resoldre la qüestió econòmica, quins són els principals projectes per a la ciutat?

L'acord de governabilitat recull quatre línies estratègiques, i a partir d'aquí se'n deriven els projectes: resoldre la crisi amb la promoció econòmica; implantar la transparència, l'austeritat i l'eficiència de l'administració; guanyar una identitat de vila amb uns serveis de qualitat; i tenir un espai públic que estigui al servei de la ciutadania. Hem d'acabar les obres de la zona esportiva del canal, hem de tornar a plantejar el projecte de la biblioteca per tenir-la al més aviat possible, hem d'abordar el projecte museològic i hem de fer una gran reforma del centre de la vila amb consens dels comerciants i els veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.