CARLES RODRÍGUEZ
ALCALDE DE VILADECAVALLS (ICV-EUIA)
“Cal més cooperació, ara no serveix fer l'alcaldada”
“Volem explorar experiències com ara mancomunar serveis i personal amb altres municipis: Ullastrell, Vacarisses i fins i tot Terrassa”
“M'he trobat un ajuntament pansit econòmicament i organitzativament”
“Qualsevol indici d'una actuació irregular de mandats anteriors, ho denunciarem”
El soci incòmode és UMdC, però el més difícil del mandat no és dins del govern sinó fora
Amb 26 anys, Carles Rodríguez, d'ICV-EUiA, governa en minoria amb un pacte quadripartit a Viladecavalls amb Unió Municipal de Catalunya (UMdC), el PSC i ERC. A principi de mes, Ara Viladecavalls-Reagrupament va decidir abandonar el govern per tenir llibertat de vot.
Reduir l'endeutament municipal és la seva prioritat?
La prioritat d'aquest mandat és sanejar les finances municipals i canviar dinàmiques antigues de la feina de l'Ajuntament. Venim de 16 anys de governs de CiU. Ara toca molta comunicació, molt treball en xarxa, cooperació, una organització més horitzontal. Això és el que intentarem implementar a llarg termini, perquè són dinàmiques enquistades que costaran canviar. El sanejament de les finances implica la resolució de problemes, com ara els urbanístics per contenciosos, que té l'Ajuntament.
Algú aixecarà la manta i se sabrà què ha passat en els últims anys a l'Ajuntament?
Si trobem indicis de qualsevol actuació irregular, no tindrem cap problema per denunciar-la. Ja es va fer. La fiscalia va investigar una sèrie de denúncies i al final es van arxivar per causes que es desconeixen. Però no governaré contra ningú, simplement em poso a treballar i m'arremango per treballar en tot allò que no ha funcionat bé.
Tots els alcaldes tindran problemes aquest mandat per fer inversions. Sense diners, què farà per al poble?
El que és bàsic és el treball en xarxa i la cooperació, ja no només dins de l'Ajuntament sinó també fora. Experiències d'altres municipis com ara mancomunar serveis, compartir fins i tot personal. Volem explorar aquesta idea i fer-ho amb els municipis que geoestratègicament tenim més a la vora, com ara Vacarisses, Ullastrell i fins i tot Terrassa. Una de les reunions que vull concretar és amb l'alcalde de Terrassa. Són temps difícils i requereixen lideratges cooperatius. Ja no serveix l'alcaldada de torn sinó mirar de fer, amb els recursos que hi ha, una administració austera i compartida de cara enfora.
Cal aprimar l'estructura de l'Ajuntament?
Ho hem d'estudiar, perquè haurà de ser forçosament una de les mesures que cal prendre.
Què passa a Viladecavalls Multigestió?
Hi ha dues promocions que en teoria estaven acabades. Ja està pagat el que s'havia de pagar als constructors, però ens trobem que hi ha moltes deficiències i petits detalls. Aleshores, posarem a la venda els pisos com més aviat millor. No es vendran, perquè les dificultats econòmiques són les que són. Però ja tenim concertada una reunió amb el Departament d'Habitatge per desencallar el tema. Els pisos que no es venguin potser els posarem a lloguer amb opció a compra, o altres fórmules. És una de les patates calentes que tenim. Una de les hipoteques es va utilitzar per a una altra cosa.
Ha pensat de demanar assessorament per solucionar les finances municipals?
El que hem fet és separar les figures del secretari i l'interventor, que fins ara eren la mateixa persona. Creiem que la figura de l'interventor és molt necessària en moments com l'actual perquè fiscalitzin els números.
Quan es va presentar, s'imaginava que la situació seria tan complicada?
Sóc conscient que entro i m'encaro al mandat més difícil de la història del municipi. Tenim una crisi doble: la que afecta arreu i la pròpia a causa d'una mala gestió de l'Ajuntament. La situació és molt complicada. Necessito estar ben envoltat de gent que m'assessori i tingui confiança.
Però s'ha envoltat de tres forces polítiques amb ideologies diferents?
El més difícil d'aquest mandat no és dintre del govern, no és l'equip de govern, sinó que és fora; són tots els problemes amb què ens hem d'enfrontar i les hipoteques que tenim. M'he trobat un ajuntament pansit econòmicament i organitzativament. També amb manca de directrius i molt viciat, amb dinàmiques antigues. Ara començarem a tapar forats i després, a fer les polítiques.
Els electors entendran que no governi la força més votada?
Ho han d'entendre perquè és el joc democràtic. Tampoc va sortir cap partit amb majoria absoluta. Amb l'oposició volem compartir decisions que són del poble.
Va dir, abans de les eleccions, que no pactaria mai amb CiU però ho ha fet amb UMdC, que és l'escissió dels nacionalistes.
El que volíem evitar era un govern amb les mateixes sigles que van portar l'Ajuntament a la situació actual. Aquestes sigles són a l'oposició ara. L'única aposta possible era pactar amb UMdC, que van denunciar uns fets a la fiscalia i posteriorment van trencar. Un cert reconeixement sí que se'ls ha de donar. Si es miren les sigles potser és el soci incòmode. Ara mateix el problema el tenim fora.