Política

JOSEP MANEL XIMENIS

ALCALDE D'ARENYS DE MUNT DE LA CUP

“Estem més a prop de la independència que mai”

L'alcalde arenyenc, al capdavant de la regidoria d'Hisenda, mira de fer aflorar els deutes i pagar factures per afrontar una situació econòmica complicada

Les prioritats són reclamar que s'acabi la canalització de la riera i fer la residència

Ximenis confia que ERC acabi entrant al govern, on ja hi ha CiU, perquè “té un bon equip”

Alcalde de tardes
Ximenis compagina la seva feina al banc amb la feina d'alcalde a les tardes. Nascut a Barcelona el 1962, va traslladar-se al poble fa 25 anys, on es va casar i té dos fills. Va entrar en política com a regidor d'ERC però va marxar del partit i es va presentar el 2007 sota les sigles de la CUP. Ha estat el promotor de la moció sobre les consultes independentistes.
Només arribar hem volgut fer aflorar l'endeutament per saber la magnitud del problema

C

om li prova l'alcaldia?

Bé. Hi ha un punt de responsabilitat i també un seguit de temes que no esperàvem.

Com el munt de factures endarrerides per pagar?

Només arribar hem volgut fer aflorar l'endeutament real. Volem saber la magnitud del problema per solucionar-lo. Hem trobat prop de 1.200 factures endarrerides i partides pressupostàries sense diners.

Ara a l'agost corren a fer quadrar el pressupost.

Serà la manera de poder tancar l'exercici. Volem acollir-nos a la línia ICO que dóna el govern espanyol per pagar factures pendents. No tenim cap altra opció. Es pagarà als proveïdors via confirmació de pagaments, en què l'Ajuntament negocia a favor dels proveïdors. Tot i que el pagament serà llarg, potser dos anys, es podran avançar, que els proveïdors tinguin líquid. Després de pagar el milió d'euros estem pagant uns 30.000 euros cada mes, no podem pagar més.

Ha estat el primer maldecap?

Una vegada fet això la nostra intenció amb les factures noves és pagar a 50 dies. Les administracions ens estan reduint les aportacions i els ingressos van a la baixa. Tenim un altre problema afegit, que molts serveis eren amb concessions a llarg termini. Abans era interessant per fer previsions de pagament, però ara les despeses són fixes i el marge de maniobra es va estrenyent.

Abaixar-se els sous ha servit de poc amb aquest panorama.

Hem estalviat uns 110.000 euros a l'any sense cap dedicació. Tenim uns sous de 1.140 euros l'alcalde, de 580 els regidors del govern i uns 250 euros els que estan a l'oposició.

Com va el flirteig amb ERC perquè entri al govern?

Esperem una resposta en breu, però confio que acabin entrant, perquè tenen un bon equip. La realitat, però, és que el guanyador clar de les eleccions és la CUP i treballar pel poble no és aferrar-se a l'alcaldia.

Promoure la consulta independentista creu que l'ha portat a l'alcaldia?

No, aquí el que ha passat en tot cas és que ha provocat que tinguéssim un bon equip. Es va sumar molta gent amb un programa innovador i arriscat.

Què queda de l'onada independentista?

Estem més a prop de la independència que mai. El poble català ha perdut la por i ara la veiem possible. Va ser una croada complicada, però va donar molt de joc al país. Va fer que es pronunciessin tres presidents de la Generalitat a favor de la independència.

I el pas següent?

Tenim l'assemblea nacional catalana per continuar treballant amb una data simbòlica del 2014, coincidint amb els 300 anys de la pèrdua de Barcelona.

Pateix quan plou, amb una riera inacabada?

S'ha d'acabar com cal, i per això anem a Madrid, que tenen els diners per fer-ho. La CUP és hereva de la plataforma Salvem la Riera i continuem pensant que aquest és un projecte erroni i que el temps ens dóna la raó.

I amb la residència geriàtrica que vol la CUP mentre que el soci, CiU, defensa el mercat al mateix lloc, com s'ho faran?

S'ha de buscar una solució tècnica i ens proposem tenir les bases a finals de setembre. Entenem que és prioritària com a servei social i perquè és una inversió que pot generar riquesa. Trigarem, potser, de 10 a 14 anys, però s'ha de fer.

Han criticat els últims anys, des de la CUP, el creixement del poble i el pla general.

Amb les urbanitzacions tenim un problema que haurem de desencallar. S'ha d'endreçar el poble en tots els sentits, no només en l'urbanístic, perquè la situació que hem trobat de l'anterior govern ha estat un terreny erm, on ens toca treure les herbes i adobar com faria un pagès. Treballarem des d'una visió diferent i renovada.

Com ara?

Volem una gestió més àgil i transparent on predomini la informació i la participació ciutadana. El primer pas ja són les bases perquè els veïns diguin la seva abans d'aprovar les ordenances fiscals, i farem el mateix amb l'elaboració dels pressupostos de l'any vinent. És una manera diferent de fer política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.