Junqueras avala finalment Bosch però Ridao no es rendeix
La renúncia de Requejo a ser el cap de llista d'ERC a Madrid impulsa Bosch com a candidat oficial de la futura direcció
S'haurien de fer primàries però no es descarta que la designació sigui en el consell nacional del setembre
La guerra per encapçalar la llista d'ERC a Madrid continua, i cap dels dos bàndols afluixa la corda. Si dilluns era el catedràtic de la UPF Ferran Requejo el que rebutjava l'oferta de la futura direcció del partit, ahir Oriol Junqueras feia públic que l'historiador i antic portaveu de la consulta de Barcelona Alfred Bosch acceptava. Com ja va avançar al final de juliol aquest diari, Bosch havia estat sondejat feia dies, i la negativa de Requejo, sumada al poc temps de marge que hi ha amb vista a les eleccions del 20-N, n'ha precipitat la designació.
Tot això, però, continua topant amb la voluntat de l'actual portaveu a Madrid, Joan Ridao, de repetir. La situació continua sent complicada, ja que hi ha dos aspirants al càrrec, que ara hauran de presentar avals suficients amb vista al congrés nacional del 3 de setembre. Els escenaris que es presenten ara són bàsicament dos. Una possibilitat és convocar unes primàries perquè s'esculli el cap de llista. L'altra és que del mateix consell nacional ja surti el candidat. El principal escull que suposa la convocatòria de les primàries és el temps: s'haurien de fer entre mitjan setembre i final de setembre. Això implica poc marge de maniobra amb vista a preparar la candidatura, el programa i tot el que penja de la convocatòria. Per això, les primàries podrien quedar descartades.
Els moviments, ara per ara, es limiten a oferiments a la candidatura contrària per ocupar el número dos propi. Un oferiment que fonts properes a Ridao i a Junqueras reiteraven ahir a l'altre, però ningú l'accepta. Els arguments continuen sent els mateixos de les darreres setmanes. Una voluntat de renovació a la capçalera i d'experiència al número dos que clama Junqueras, i l'aval de la feina feta a Madrid del sector de Ridao, que defensa que no es pot posar un novell al capdavant tenint en compte que serà una legislatura complexa per la situació econòmica i per la presumible majoria del PP.
Des de la nova direcció d'ERC, ahir es revalorava el perfil de Bosch i s'insistia que, després dels últims resultats electorals, els votants han expressat un desig clar de renovació.
Aposta per la unitat
Alfred Bosch va manifestar, ahir, en declaracions des de Londres, que li agradaria que la seva fos una llista “d'unitat, consens i renovació” per treballar per les llibertats de Catalunya. Quant a la possibilitat que Ridao planti cara, el candidat oficialista va admetre que seria més fàcil que no ho fes, tot i que és lliure de fer-ho en un sistema democràtic. “No és una baralla ni una pugna, sinó un esforç col·lectiu per sumar complicitats”, va concloure.
Un desig i una decisió pendent
La situació complicada que viu ERC, amb una presidència interina i amb una altra de virtual, es va embolicar ahir més encara amb la carta que va fer pública l'exdiputat Joan Puig dirigida a Junqueras, en la qual posa de manifest que “ja n'hi ha prou de liquidar gent que ha treballat, treballa i treballarà per aquest partit”. En aquest sentit, admet que segurament Ridao no és el millor candidat per anar a Madrid, però li demana que no sigui menyspreat. Puig proposa que Ridao presideixi la federació de Barcelona i sigui el proper candidat a l'alcaldia de la ciutat, i que la cap de llista al Congrés sigui Elisenda Paluzie, acompanyada de Joan Tardà en el número dos.
Per la seva banda, Reagrupament continua meditant quina posició ha d'adoptar amb relació als propers comicis a l'Estat espanyol. La vicepresidenta Ruth Carandell explicava ahir que la formació no ha adoptat cap posició definitiva sobre el tema i, quant al possible suport a la llista d'ERC, afirmava que dependrà de si es fa una proposta unitària, amb independència i que prioritzi l'eix nacional. El líder de la formació, Joan Carretero, es mostrava disposat a parlar-ne.