Política

El perfil

La veu del 10-A

El candidat oficialista va ser el portaveu de Barcelona Decideix en el referèndum de la capital

Va deixar ERC perquè no hi hagués interferències

“S'ha de començar de bell nou. Ha quedat clar que ha de ser des del món cívic que hem d'estirar els polítics i les institucions”. Són paraules d'Alfred Bosch, tot just el dia després de la consulta del 10-A. Ara, sembla que ha decidit a iniciar aquesta nova etapa agafant la corda des de l'extrem dels polítics, després d'haver acceptat l'oferta d'Oriol Junqueras per ser el candidat d'ERC a Madrid.

Bosch (Barcelona, 1961) és escriptor i historiador, expert en història de l'Àfrica sobre la qual imparteix classes a la Univeristat Pompeu Fabra. En el darrer, curs, però s'ha destacat per ser la cara de la consulta sobiranista a la capital catalana. Va ser el portaveu de Barcelona Decideix, la plataforma que, durant un any, va estar treballant en l'organització del referèndum que va tancar el procés obert el setembre del 2009 a Arenys de Munt. “Això ha estat màgia. Estem tocant el cel amb les mans”, definia l'endemà d'una consulta que va aconseguir un 20% de participació –més de 257.000 persones– i va portar a les urnes ni més ni menys que el president, Artur Mas, l'expresident Jordi Pujol, o, fins i tot, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal.

Militant d'Esquerra, Bosch va donar-se de baixa un cop va prendre la paraula de Barcelona Decideix perquè la seva afiliació no interferís en el procés. Un cop passada la consulta i dissolta la plataforma els plans de l'historiador passaven per escriure. A la motxilla, compta amb novel·les com L'atles furtiu (1998), amb la qual va obtenir el premi Sant Jordi, o per la trilogia èpica 1714, Set de rei, 1714, Sota la pell del diable i1714, Toc de vespres. I amb altres títols sobre la realitat sub-sahariana com Nelson Mandela, l'últim home-déu, que va ser reconegut amb el premi Carles Rahola 1994 i La Via Africana, premi Joan Fuster 1996. En el seu currículum, també figura haver estat director del Centre d'Estudis Contemporanis en la passada legislatura.

Cara coneguda als mitjans de comunicació, Bosch és col·laborador habitual d'aquest diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.