Els partits multipliquen les crides a la participació en la recta final cap al 7-J

Tots s'atribueixen el vot útil en la setmana decisiva d'uns comicis en què les enquestes preveuen una alta abstenció

El 22 de maig a la nit, tret de sortida oficial de la campanya, ja se sentien les primeres crides a la participació, que van in crescendo a mesura que s'acosta el 7-J. Les europees no són unes eleccions gaire engrescadores –com a exemple, l'escàs 4,4% de quota de pantalla que va tenir el debat de TV3, amb dades de Sofres– i les enquestes publicades aquest cap de setmana en diversos mitjans estatals auguren que la participació de diumenge podria estar per sota del 50% a l'Estat. Fa cinc anys, la de Catalunya ja va estar per sota de l'espanyola, i no va arribar ni al 40%. La gran majoria de sondejos –Abc, El Mundo, El País, Público i, en menor mesura, el de La Vanguardia– també coincidien que diumenge hi haurà una victòria del PP, que tindria l'electorat més mobilitzat que la resta de formacions. Amb la recta final enfilada, les formacions miren de capgirar les tendències dibuixades, i ho fan reforçant missatges. El del PSC contra la dreta i especialment contra el PP, i també perquè el seu electorat –menys mobilitzat que el de la dreta– no es quedi a casa el 7-J. Totes les propostes dels socialistes, com la llaçada ahir per la candidata Maria Badia d'investigar l'energia nuclear de fusió, van acompanyades de l'apel·lació que és necessari canviar l'actual majoria conservadora de l'eurocambra. «No és el mateix una Europa que lluita contra el canvi climàtic que una Europa que respon únicament amb retòrica», alertava. Entre cartell i cartell contra el PP, el PSC també mira de desmuntar l'argumentari de CiU, que, ja des de l'acte central de diumenge, crida obertament a iniciar el 7-J un «canvi» que acabaria el 2010 amb Artur Mas a la Generalitat. Badia li reclamava que «es tranquil·litzi» i s'esperi un any.

Però l'horitzó català és el que engresca més els electors de CiU. La federació va visitar ahir el País Basc, escenari ideal per desmuntar els arguments socialistes contra la dreta, després del pacte entre el PSE i el PP. És el que ha intentat durant tota la cursa cap al 7-J, esgrimint que els dos partits espanyols grans pacten quan poden i fent una crida que s'opti per ells i la seva experiència en la construcció de l'estat del benestar català com a aval.

L'estratègia de CiU també la critica ERC, que la inclou, amb el PP, en el bloc que «fomenta l'abstenció» perquè vol fer dels comicis «unes primàries» d'altres eleccions. Els republicans, als quals algun sondeig dóna dos eurodiputats, volten pel territori –també al País Valencià i les Balears– i multipliquen les crides. Ahir ho feia Oriol Junqueras demanant el vot dels sobiranistes de CiU i dels socialistes als quals «els fa mal votar» Magdalena Álvarez, tercera en la llista del PSOE. Els republicans miren de trencar la bipolarització entre el PP i el PSOE, com també intenten fer CiU i ICV-EUiA. L'ecosocialista Raül Romeva –algunes enquestes apunten que podria no repetir a l'eurocambra– presenta la coalició com la que pot decantar els socialistes cap a polítiques més d'esquerres. Ahir, es presentava com «el veritable vot útil» contra el bipartidisme «fal·laç» entre socialistes i populars.

La batalla del PP, però, és només contra els socialistes. Els populars veuen en la propaganda del PSC la millor crida a la mobilització dels electors, als quals demanen que vagin a les urnes per començar el 7-J el camí de Rajoy cap a La Moncloa.

PSC
És l'argument de la por que fa la dreta, alertant que, si els electors d'esquerres no van a votar, el PPE dominarà l'eurocambra i les polítiques de la UE. L'última crida és «no votar té conseqüències».
PP
L'argument és que diumenge es té l'oportunitat de castigar Rodríguez Zapatero a les urnes pels incompliments amb Catalunya. I l'inici del camí que portarà Mariano Rajoy a La Moncloa.
CiU
Mantenen que diumenge comença el camí que ha de culminar el 2010 amb Artur Mas de president de la Generalitat. Apel·len a un emotiu vot de «dignitat nacional».
ERC
Sosté que la participació reforça la democràcia, i es presenta com l'únic que defensarà el dret a decidir de Catalunya a la UE.
ICV-EUiA
Mantenen que són els garants que hi hagi una majoria veritablement d'esquerres al Parlament Europeu.

La «veu» de Catalunya i Euskadi

«No saps com m'he recordat de tu en els últims mesos.» Ho deia el president del PNB, Iñigo Urkullu, al líder de CiU, Artur Mas, durant una roda de premsa de la Coalició per Europa –que comparteixen a Bilbao–. Mas havia alertat, en un míting, però en la passada campanya per a les eleccions basques, que el fet que el PNB guanyés els comicis no li garantia que acabés governant, tal com ha passat a CiU en les dues darreres eleccions al Parlament. Dit i fet. Mas tornava ahir a Euskadi amb els pitjors auguris complerts després del pacte entre el PSE i el PP que ha fet Patxi López lehendakari. «Es barallen molt, però quan es tracta d'anar contra els nacionalistes es posen d'acord i s'estimen moltíssim», censuraven Mas i Urkullu en un acte que pretenia tirar per terra les campanyes de socialistes i populars per a les europees. Els van acusar de «voler esborrar del mapa» els altres nacionalistes.

La Coalició per Europa –formada per CiU, el PNB, el Bloc Nacionalista Valencià i Unió Mallorquina–tindrà «tons bascos i catalans» i s'ocuparà que les dues nacions «tinguin veu» a l'eurocambra, segons van garantir Mas i Urkullu. Van acusar populars i socialistes de no estar interessats en la UE i d'aprofitar el 7-J per «jugar-se Espanya».

Acusa els funcionaris

El candidat de CiU a les europees Ramon Tremosa també va ser al País Basc. En la mateixa roda de premsa va denunciar que «hi ha alts funcionaris de l'Estat que no volen que la prosperitat els arribi dels ports catalans i bascos», i que prefereixen «una Espanya pobra».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.